Konservatoriai nenori draugauti su dviem partijomis

Opozicinė Tėvynės sąjunga su premjeru žada išsiaiškinti, kokia yra jo pozicija dujų kainų reguliavimo klausimu

Konservatoriai nelinkę būsimose savivaldybėse formuoti koalicijų su Darbo partija bei liberaldemokratais. Tačiau jeigu tokia būtinybė kokioje nors savivaldybės taryboje iškiltų, Tėvynės sąjungos vadovybė svarstytų tokią galimybę.

Patvirtino programą

Praėjusį šeštadienį Vilniuje vykusiame Tėvynės sąjungos tarybos posėdyje buvo patvirtinta šios partijos programa rengiantis vasario 25 dieną vyksiantiems savivaldybių tarybų rinkimams. Konservatoriai kels savo kandidatų sąrašus į visas 60 savivaldybių.

Pasak Tėvynės sąjungos pirmininko Andriaus Kubiliaus, priešrinkiminių koalicijų nė vienoje savivaldybėje neketinama formuoti. „Po rinkimų matysime, kur kokia susiklosto situacija – kur mums įmanoma tapti valdančiosios koalicijos nariais, kur neįmanoma. Koalicijos bus formuojamos atsižvelgiant į susidariusią padėtį ir į to miesto ar rajono politinę specifiką”, – teigė A.Kubilius.

Anot jo, konservatoriai nelinkę nurašyti nė vieno potencialaus politinio partnerio, išskyrus kai kurias išimtis. „Nesame linkę formuoti koalicijų su Darbo partijos ar liberaldemokratų atstovais. Tėvynės sąjungos prezidiumas svarstytų, kaip derėtų pasielgti, jeigu kokioje nors savivaldybės taryboje iškiltų klausimas, ar formuoti koaliciją su šiomis partijomis”, – tvirtino A.Kubilius, leisdamas suprasti, kad konservatorių vadovybė nebūtų palankiai nusiteikusi tokių koalicijų formavimui.

Parama Vyriausybei nėra „betoninė”

Tarybos posėdyje konservatoriai aptarė dabartinę politinę padėtį Lietuvoje. Pareikšta, kad opozicinės Tėvynės sąjungos parama socialdemokratų premjero Gedimino Kirkilo vadovaujamai mažumos Vyriausybei nėra besąlyginė. Tėvynės sąjungos lyderis žada premjerui kelti „aiškius bei tiesius klausimus” dėl Vyriausybės pozicijos dujų politikos klausimais.

Buvęs šios partijos lyderis europarlamentaras Vytautas Landsbergis teigė, jog viena iš pastaruoju metu „po kilimu” vykstančio susirėmimo priežasčių – Rusijos dujų monopolininkės bendrovės „Gazprom” interesai Lietuvoje. V.Landsbergis ragino kelti tiesius klausimus, kokia yra Vyriausybės pozicija dėl gamtinių dujų kainų reguliavimo. „Kyla klausimas dėl Vyriausybės pozicijos ir paramos Vyriausybei”, – kalbėjo V.Landsbergis, čia pat pridurdamas, jog konservatoriai nenorėtų, jog jiems būtų primesta atsakomybė dėl žalingų Vyriausybės sprendimų.

Anot europarlamentaro, dujų kainų reguliavimo klausimu „reikėtų tiesiog labai atvirai ir principingai pasikalbėti su premjeru”.

A.Kubilius sutiko, kad konservatorių parama Vyriausybei nėra „betoninė” ir Vyriausybės daromos klaidos gali lemti tokios paramos nutraukimą.

Savanorių akcijos nevadina maištu

Vertindamas pastarųjų kelių mėnesių įvykius ir vadinamąjį Valstybės saugumo departamento (VSD) skandalą A.Kubilius teigė, jog šiuo atveju „vyksta ginčas dėl tiesos ir melo”.

Konservatorių lyderis pažėrė kritikos Prezidentui Valdui Adamkui: „Kodėl Prezidentas nepasiūlęs naujo VSD vadovo kandidatūros ir išvyko atostogų į Meksiką? Tai jam, matyt, patarė labai prasti patarėjai, nes atsakymas gana paprastas – naujo kandidato į VSD vadovus paieška ir pateikimas nukeliamas iki kovo mėnesio tik todėl, kad iki savivaldos rinkimų iš naujo vadovo nebūtų galima pareikalauti tų garsiųjų VSD pažymų, kurių Seimo komitetui niekaip nepavyko gauti.”

V.Landsbergio teigimu, buvusio saugumo pareigūno Vytauto Pociūno žūtis „atskleidė realius dalykus, esančius VSD ir jo bendros politikos daryme su Užsienio reikalų ministerija bei su kai kuriomis verslininkų grupėmis ar interesais”. Europarlamentaras teigė, jog skandalą dėl VSD sukėlė ne kas kitas, o pats departamentas.

V.Landsbergis maištu vadino VSD atsisakymą pateikti Seimui prašomas slaptas pažymas apie galimą aukštų valstybės pareigūnų įtaką ir teigė, jog tokie veiksmai yra valstybės struktūrų ir visos sistemos ardymas. Kalbėdamas apie po mėnesio vyksiančius savivaldos rinkimus TS pirmininkas A.Kubilius prognozavo, jog konservatoriai daugelyje miestų bei rajonų esą gali būti ašimis, aplink kurias bus formuojamos būsimos koalicijos savivaldybėse.

Tarybos posėdyje prisiminta ir dabar Seimo laikinosios komisijos tiriama buvusio savanorio ir saugumo pareigūno Juro Abromavičiaus žūtis 1997 metais bei krašto apsaugos savanorių pasitraukimas į pakaunės miškus 1993 metais. V.Landsbergis nelinkęs šios savanorių akcijos vadinti maištu. „Į mišką išėjo 60 žmonių iš 12 tūkstančių savanorių. Pabuvo miške ir kas čia? Sukilimas, maištas? Ką jie užėmė? Pagrybavo miške, ir tiek”, – tarybos posėdyje pareiškė europarlamentaras.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.