Skandalingą karjerą vainikavo atleidimas

Ne į vieną skandalingą istoriją įsivėlęs Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento (KRAAD) vadovas Kęstutis Šiliauskas neteko šių pareigų.

Pareigūnas iš darbo atleidžiamas aplinkos ministro Arūno Kundroto įsakymu, kuris buvo pasirašytas dar praėjusią savaitę, sausio 19 dieną.

Šiandien KRAAD vadovui – paskutinė darbo diena, tačiau vakar K. Šiliauskas, išsisukinėdamas nuo atsakymų, „Vakarų ekspresui” tvirtino apie atleidimą nieko nežinantis.

Darė įtaką pavaldiniams

Aplinkos ministerijos Teisės ir personalo departamento direktoriaus Roberto Klovo teigimu, KRAAD vadovas darbo neteko ministerijos komisijai pripažinus, kad pareigūnas padarė žalos valstybės turtui ir ne kartą nusižengė pareiginėms instrukcijoms.

K. Šilauskas iš darbo šalinamas dėl trijų epizodų.

Ministerija išsiaiškino, kad pernai spalio 21 dieną KRAAD vadovas K. Šiliauskas dalyvavo medžioklėje, kuri vyko komercinės paskirties plotuose. Medžiojant tokiose vietose, būtina sumokėti mokesčius pagal nustatytus tarifus. K. Šiliauskas ne tik nesumokėjo bei neturėjo teisės dalyvauti verslininkų iš užsienio medžioklėje, bet ir bandė nuslėpti savo pareigas.

Anot R. Klovo, atvykusiems inspektoriams jis prisistatė, kaip pagalbinis darbuotojas, o tai, ministerijos atstovo teigimu, garbės valstybės tarnautojui nedaro.

Maža to, minėtoje medžioklėje inspektoriai nustatė ir kitų rimtų pažeidimų, kurie K. Šiliauskui „praslydo pro akis”. Išaiškinta, jog aplinkosaugininkas savo pavaldiniams darė įtaką, kad šie nefiksuotų pažeidimų medžioklėje, kurioje pats dalyvavo.

Gali tekti bylinėtis

Aplinkos ministerijos komisija taip pat išaiškino, jog praėjusių metų lapkričio 18, 19 ir 25 dienomis Kuršių mariose, Kniaupo ir Krokų įlankose, su K. Šiliausko žinia esą vyko neteisėta žvejyba. Šiuose plotuose mėgėjiška žvejyba yra draudžiama.

Be to, ministeriją sudomino ir KRAAD priklausančio laivo „Kaperis” remontas. Laivo remontas kainavęs 3000 litų, tačiau buvo pastebėta, kad sąskaitoje-faktūroje nurodytos automobilio detalės.

Komisija nustatė, jog su KRAAD direktoriaus žinia bendrovei „Vairas” buvo nepagrįstai apmokėtas minėto inspekcinio laivo remontas.

„Dėl šio epizodo buvo nuspręsta KRAAD atlikti auditą. Jeigu įtarimai pasitvirtins, ministerija sieks iš K. Šiliausko prisiteisti padarytą žalą”, – tvirtino Aplinkos ministerijos atstovas R. Klovas.

Jis priminė, kad KRAAD vadovui praėjusių metų birželį ministras buvo skyręs griežtą papeikimą. K. Šiliauskas šios nuobaudos nepaisęs ir toliau daręs pažeidimus vieną po kito. Todėl ministerijos komisija nusprendė, jog toleruoti tokio elgesio nebegalima ir pasiūlė skirti K. Šiliauskui griežčiausią tarnybinę nuobaudą – atleisti jį iš darbo.

Atleidus dabartinį vadovą, KRAAD direktoriaus pareigas laikinai eis dabartinė K. Šiliausko pavaduotoja Lina Virvilienė. Vėliau naujo departamento vadovo bus ieškoma konkurso būdu.

Kalbėtis nepanoro

Vakar „Vakarų ekspresas” pabandė susisiekti su ministro kantrybės taurę perpildžiusiu K. Šiliausku, tačiau atleistasis tarnautojas nepanoro atvirauti. Apie 14.30 val. KRAAD direktorius tikino apie atleidimą nieko nežinantis.

– Laba diena, direktoriau, ar tiesa, kad esate atleistas iš darbo? – vakar paklausėme paties K. Šiliausko.

– Nežinau

– O kada sužinosite?

– Kai grįšiu į kabinetą, gal rasiu ką nors ant stalo. Dabar esu prie Kauno.

– Ar galime pasikalbėti tuomet, kai sugrįšite?

– Paskambinkite pusę penkių.

Deja, ir bandymas pasikalbėti sutartu laiku baigėsi nesėkmingai. Aplinkosaugininkas mobiliuoju telefonu neatsiliepė nei pusę penkių, nei penktą, nei dar vėliau.

Buvusio direktoriaus neradome ir darbo vietoje. Jo sekretorė vakar tvirtino, kad K. Šiliauskas darbe bus tik kitą dieną.

Vėlėsi į skandalus

K. Šiliauskas praeityje buvo įsivėlęs į ne vieną skandalingą istoriją.

Prieš keletą metų Klaipėdos apygardos prokuratūra tyrė bylą dėl incidento Skirvytės upėje, kai iš Aplinkos apsaugos departamentui priklausančios valties „Amur-2”, kurią vairavo K. Šiliauskas, iškritęs žmogus neteko kojos.

Tuomet, nutraukus bylą, K. Šiliausko už vidaus vandenų laivybos taisyklių nesilaikymą teismas nenubaudė, o vietoje jo piniginė bauda buvo skirta direktoriaus pavaldiniui, kurio nelaimės vietoje net nebuvo.

Netrukus po to K. Šiliauskas vėl sulaukė visuomenės dėmesio. Tąkart į viešumą iškilo buvusio parlamentaro Virginijaus Martišausko istorija, kurioje pastarasis buvo kaltinamas tiesiogiai ir per tarpininką 2004 metų vasarą reikalavęs 20 tūkstančių litų iš KRAAD direktoriaus K. Šiliausko.

Už tai Martišauskas neva žadėjęs prašyti aplinkos ministro A. Kundroto neįvertinti itin griežtai ir principingai aplinkosaugininko veiksmų dėl incidento Skirvytės upėje.

Buvęs parlamentaras buvo nuteistas laisvės atėmimo bausme, tačiau Lietuvos apeliacinis teismas Klaipėdos apygardos teismo skirtos pusantrų metų nelaisvės bausmės vykdymą atidėjo metams.

Sulaikė pavaldinius

Ne taip seniai K. Šiliausko vadovaujamas KRAAD nuskambėjo ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnams gruodžio 13-ąją sulaikius departamento Jūros aplinkos apsaugos agentūros bei Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnus.

Tąkart į areštinę buvo papuolę Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Giedrius Bertašius, jo pavaduotojas Vaidotas Dirsė, Šilutės skyriaus vyresnysis specialistas Jonas Čeponis bei Jūros aplinkos apsaugos agentūros vyriausiasis specialistas Algimantas Paldauskas. Jie įtariami piktnaudžiavę tarnyba.

Dar vienam samdomam inspekcijos darbuotojui – Bronislovui Vanagui buvo pareikštas įtarimas dėl nelegalaus ginklo laikymo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.