Profesoriaus konsultacija nebus už dyką

Kauno teritorinė ligonių kasa pasirašė pirmąją sutartį su privačia gydymo įstaiga, kurioje už specialistų konsultacijas pacientams tekdavo patiems susimokėti

Teritorinės ligonių kasos jau pasirašo naujas sutartis su privačiomis medicinos įstaigomis, kurios teikia antrinio lygio ambulatorines ir dienos chirurgijos paslaugas.

Už specialistų paslaugas pacientai arba mokės pigiau, arba jiems visai nereikės mokėti. Šios konsultacijos, kaip ir valstybinėse gydymo įstaigose, bus apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.

Iki šiol ligoniai laisvai negalėjo rinktis gydymo įstaigos, nes pinigai už medicinos paslaugas „nėjo” paskui juos. Jei pacientas gydydavosi privačioje gydymo įstaigoje, su kuria ligonių kasa nėra sudariusi sutarties, už kardiologo, okulisto ar kito specialisto konsultaciją jam tekdavo mokėti iš savo kišenės.

Pasirašyta pirmoji sutartis

Kauno regione kol kas tik trys privačios gydymo įstaigos, iki šiol neturėjusios sutarčių su Kauno teritorine ligonių kasa (KTLK), pareiškė norą jas sudaryti. Penktadienį Kauno teritorinė ligonių kasa pasirašė pirmąją sutartį su bendrove „Akių protezavimo centras”.

„Kol neturėjome sutarties su ligonių kasa, už mūsų gydymo įstaigos okulisto konsultaciją pacientas turėdavo mokėti nuo 20 iki 30 litų, – „Kauno dienai” teigė „Akių protezavimo centro” direktorė, gydytoja oftalmologė Daina Rima Skrupskienė. – Ligonių kasa okulisto konsultaciją yra įkainojusi 30 litų. Įsigaliojus sutarčiai, mūsų pacientams už konsultaciją nebereikės mokėti, tačiau jeigu tektų daryti papildomus tyrimus, už juos paciento prašysime primokėti.”

„Akių protezavimo centras” Kaune dirba jau septinti metai. Į ankstesnius prašymus sudaryti paslaugų teikimo ir apmokėjimo sutartis gydymo įstaiga visą laiką iš teritorinės ligonių kasos sulaukdavo neigiamų atsakymų.

„Sakydavo, kad akių ligų gydytojų yra pakankamai ir visi norintieji gauna šių specialistų paslaugas poliklinikose, – sakė D.R.Skrupskienė. – Suprantu, kad ligonių kasos pasirašo sutarčių tiek, kiek joms skiriama lėšų. Todėl dabar buvau maloniai nustebinta, kai vos prieš savaitę pateikėm paraišką bei reikiamus dokumentus ir sutartis su mūsų įstaiga buvo operatyviai pasirašyta.”

Skirtingi įkainiai

Paraišką Kauno teritorinei ligonių kasai dėl sutarties pasirašymo yra pateikęs ir D.Purtokienės echoskopijų kabinetas Marijampolėje (KTLK veiklos zonoje – Kauno ir Marijampolės apskritys). Kaip informavo KTLK direktorius Virgilijus Šiaudikis, galimybėmis pasirašyti sutartį domėjosi dar viena gydymo įstaiga – tai Kaune veikiantis „Medicinos tyrimų centras”.

„Reikalavimai dėl sutarties sudarymo yra tokie patys ir viešosioms, ir privačioms įstaigoms. Jie išdėstyti mūsų svetainėje internete. Laukiame pasiūlymų, tačiau galbūt ne visiems paslaugų teikėjams aktualu sudaryti sutartis su ligonių kasa. Kas nenori, jų niekas neprivers”, – sakė V.Šiaudikis.

Pacientams, nusprendusiems kreiptis į privačioje gydymo įstaigoje dirbančius medikus, patartina iš anksto pasidomėti, ar ten teikiamos kompensuojamos paslaugos. Kaip ir poliklinikoje, privačioje gydymo įstaigoje, kur specialistų paslaugas apmoka ligonių kasos, pacientas privalo turėti jo draustumą liudijantį dokumentą, šeimos gydytojo siuntimą specialisto konsultacijai.

Be to, teritorinės ligonių kasos apmokės specialistų konsultacijas pagal nustatytus įkainius, tačiau privačiose gydymo įstaigose tie įkainiai dažniausiai didesni. Šį skirtumą tarp įkainių ligonis bus prašomas sumokėti. Šių priemokų dydžių Sveikatos apsaugos ministerija neribos, nes ne visur vienoda aparatūra, specialistai, komforto lygis.

Ligonių kasa, pavyzdžiui, už kardiologo arba endokrinologo konsultaciją moka po 40,2 lito. Už kitų specialistų konsultacijas dar mažiau – po 30 litų. Kardiologo konsultacija, kai yra atliekama ir echoskopija, valstybės įkainota 50 litų.

„Valstybiniai įkainiai juokingai maži. Jie neatitinka realių kaštų”, – tvirtina Lietuvos privačių sveikatos priežiūros įstaigų asociacijos viceprezidentas, „Bendrosios medicinos praktikos” vadovas Vidmantas Samuitis.

Privačiose gydymo įstaigose įkainiai svyruoja: už kardiologo konsultaciją pacientų prašoma sumokėti nuo 60 iki 100 litų ir daugiau, endokrinologo – nuo 70 iki 120 litų. Tad pacientams, pavyzdžiui, už endokrinologo konsultaciją privačioje įstaigoje, net ir sudariusioje sutartį su ligonių kasa, teks primokėti po 30-80 litų.

Buvusiai pedagogei Danguolei S. tenka lankytis pas okulistą. Ji gydosi šalia namų esančioje privačioje gydymo įstaigoje, todėl už konsultacijas turėdavo susimokėti. „Žinia, kad konsultacijas apmokės ligonių kasa, man buvo labai džiugi, – sakė Danguolė. – Pensininkui ir 30 litų – nemaži pinigai. Žinoma, galėjau gydytis poliklinikoje nemokamai, tačiau gydytoja, pas kurią gydžiausi daug metų, išėjo dirbti į privatų kabinetą, o jos prarasti nenorėjau, nes šia specialiste pasitikiu. Todėl nusprendžiau geriau mokėti už paslaugas, bet gydytojos nekeisti”.

Daugėja galimybių rinktis

Ne visose privačiose gydymo įstaigose už specialistų konsultacijas pacientams tekdavo mokėti. Su dalimi šių įstaigų teritorinės ligonių kasos yra sudariusios sutartis ir apmoka jų teikiamas paslaugas jau nemažai metų. KTLK direktoriaus V.Šiaudikio teigimu, Kauno ir Marijampolės apskrityse tokių privačių gydymo įstaigų buvo per 40.

„Šiose įstaigose teikiamas antrinio lygio paslaugas apmokame jau 5-6 metai, – sakė V.Šiaudikis. – Dabar plečiame šių įstaigų tinklą, esame atviri privačių paslaugų teikėjų pageidavimams ir laukiame jų paraiškų”, – tvirtino V.Šiaudikis.

Lietuvoje iki kovo mėnesio planuojama pasirašyti per šimtą sutarčių su antrinio lygio paslaugas teikiančiomis privačiomis gydymo įstaigomis, iki šiol neturėjusiomis sutarčių.

Sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas tikisi, kad sutarčių pasirašymas su daugiau privačių gydymo įstaigų padės sumažinti ligonių eiles pas specialistus, suteiks didesnes gydytojų pasirinkimo galimybes, skatins gydymo įstaigų konkurenciją. Sveikatos apsaugos ministerija žada neriboti kvotomis ambulatorinių konsultacijų ir dienos chirurgijos paslaugų.

Kol kas visoje šalyje paraiškas sutartims sudaryti pateikė tik per dvidešimt naujų paslaugų teikėjų. Lietuvos privačių sveikatos priežiūros įstaigų viceprezidentas Vidmantas Samuitis patikino, kad ligonių kasos artimiausiomis dienomis sulauks daug paraiškų.

„Kadangi reikalavimai dėl antrinio lygio paslaugų teikimo ir apmokėjimo sutarčių sudarymo buvo paskelbti tik vos prieš dvi savaites, gydymo įstaigos dar nespėjo parengti reikiamų dokumentų. Mano žiniomis, nemažai įstaigų jau baigia juos rengti ir pateiks ligonių kasoms”, – sakė V.Samuitis. Jo vadovaujama „Bendrosios medicinos praktika” taip pat tikisi sudaryti sutartį su ligonių kasa.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.