Sveikas maistas natūraliame inde

Indai ir stalo įrankiai – geros šeimininkės ir šiltų namų simbolis. Atrodytų, lyg ir nesvarbu, iš kokio dubenėlio srebi viralą kasdienį, tačiau užsukus svečiams norisi juos nustebinti ne tik skaniu maistu, bet ir jo pateikimu. Sakoma, gražioje lėkštėje maistas gardesnis.

Kad plastikinės šakutės ne itin puošia virtuvę, žino kone kiekviena šeimininkė. Porcelianas taip pat ne visiems įperkamas. Tenka rinktis keramiką, metalą arba medį…

Mediniai įrankiai nepakeičiami

Medis tinka gaminti tokiems indams, kurių priežiūrai reikia naudoti kuo mažiau vandens. Tai įvairūs krepšeliai, dubenėliai į kuriuos galima sudėti tiek sausą maistą – vaisius, saldumynus, riešutus – tiek ir dekoratyvines interjero detales, spalvotus akmenėlius, kvepiančius žiedlapius. Mediniai kubilai ir dubenėliai, pagaminti iš natūralaus pluošto, yra patys sveikiausi ir geriausiai tinkantys maistui gaminti. Jie naudojami nuo senų senovės. Medinės ar bambukinės duoninės savo kokybe niekada nenusileis plastikui ar metalui. Tik jose duona ilgiau išliks šviežia ir kvepianti. Seniai žinoma, kad tešlą maišyti reikia natūraliu mediniu šaukštu. Tai tinka maisto gamybai apskritai. Juk net pačią brangiausią keptuvę metaliniai įrankiai gali sugadinti nepataisomai. Pjaustymo padėklai taip pat geriausi mediniai.

Dauguma įrankių yra tik pagražinti bambuko ar kitokio medžio dirbiniais. Šaukštai, peiliai su medinėmis kriaunomis, lėkštės papuoštais kraštais… Tačiau tai daugiausia taikoma kasdien nenaudojamiems daiktams, nes natūralus pluoštas nėra itin patogus buityje. Gaminant maistą ar plaunant tokius įrankius bambuko ar paprasto medžio apdaila greitai susidėvėtų. Karštis taip pat jiems kenktų. Jei indai naudojami retai, ypatingomis progomis, tada natūralių medžiagų papuošimai tikrai pagražintų stalą.

Molis ne tik kaimo trobai

Dar viena buityje naudojama natūrali medžiaga – molis. Moliniai indai naudojami taip pat seniai, kaip ir mediniai, todėl dažnai laikomi senovės kaimo atributais. Dabar gaminamos labai stilingos molinės lėkštės, dubenėliai, įvairiaspalviai puodeliai namams suteikia nuo senovės išlikusį namų židinio jaukumą ar net savotiško žavesio. Nėra didelio skirtumo tarp molinių ir keraminių indų. Jie prižiūrimi vienodai, dūžta irgi panašiai, net maistas juose vienodai puikiai atrodo. Vis dėlto natūralus molis išlaiko savo vertę ir pranašumą, nes tai senų laikų ir gamtos palikimas.

Dabar vis dažniau bandoma derinti molį ir medį. Įspūdingo grožio molinį arbatinuką puikiai puošia bambukinės rankenos, o visas molinis servizas gali būti pateiktas ant medinio padėklo ar bambukinio kilimėlio.

Nesunku naudoti

Iš natūralių medžiagų pagamintų indų priežiūra tik truputį skiriasi nuo įprasto metalo ar keramikos. Moliniai indai prižiūrimi visai paprastai, tik štai įvairių rūšių medis yra kur kas jautresnis. Tokiems įrankiams kenkia per didelė drėgmė, dėl kurios jie gali supelyti ar net supūti. Taip pat kenkia karštis, galintis apdeginti medines kriaunas ar suskildinti laku nepadengtą duoninę. Tačiau saugomi ir prižiūrimi daiktai laikys ilgai ir namie padės sukurti šiltą jaukią atmosferą ar net išlaikyti paslaptingumą.

Indai ne tik virtuvei

Bambukas – egzotiškas medis. Nors Lietuvos miškuose ir neauga, bet namų interjere jau rado savo vietą. Vienas populiariausių bambuko gaminių yra kilimėliai, kurie puikiai naudojami tiek virtuvėje, tiek svetainėje. Galima rinktis nuo paprastų, siūlu sutvirtintų lazdelių iki ištaigingų bambuko kilimėlių įvairių spalvų ornamentais. Jį galima patiesti po vaza, nuotraukų rėmeliu ar žvakide.

Dar vienas romantiškas elementas – tai padėkliukas. Jis puikiai tinka nešant pusryčius į lovą ar tiekiant arbatą svečiams. Elegantiškai atrodo mediniai padėklai, padengti įvairių atspalvių bambuko juostelėmis ar juo apipintomis rankenėlėmis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.