Sprogmuo sužalojo paauglius

Panevėžyje sprogus savadarbiam sprogstamajam įtaisui smarkiai sužaloti trys paaugliai. Nelaimė atokioje miesto vietoje esančioje motociklų kroso trasoje įvyko šeštadienio pavakarę.

Panevėžio miesto policija informuoja apie šiurpias sprogdinimo pasekmes. Šešiolikmečiam Simui Č. diagnozuoti atviri dešinės plaštakos pirmo ir antro pirštų lūžiai, abiejų akių kiaurinės žaizdos, ištekėję akių obuoliai, dauginiai skeveldriniai viso kūno sužalojimai. Metais jaunesniam Mantui M. nustatyti dauginiai viso kūno sužalojimai, kairėje akyje aptiktas svetimkūnis, sužeista dešinė ranka. Jauniausiam iš trijulės – trylikamečiam Ryčiui B. – nustatyti dauginiai skeveldriniai kūno sužalojimai, dešinės akies kiaurinė žaizda, kairės akies sumušimas, be to, plyšo akies rainelė, lūžo kairės plaštakos delnakaulis, kaukolėje įstrigo metalinis svetimkūnis. Visų jų būklė sunki, pagalbą nukentėjusiems panevėžiečiams teikia Kauno medicinos universiteto klinikų specialistai.

Nežinia ką sprogdino

Kodėl vaikinukai ryžosi sprogdinti, ką jie apskritai sprogdino, kol kas mįslė ir šį siaubingą įvykį tiriantiems Panevėžio miesto policijos komisariato tyrėjams.

LŽ žiniomis, vienas Kaune gydomų vaikinukų savo mamai papasakojęs, kad jie norėtą susprogdinti sprogstamąją medžiagą buvo sudėję į trilitrinį stiklainį. Tikėtina, kad į atokią vietą, kurioje vyksta motociklų kroso varžybos, jie nusigavo ketindami įtaisą susprogdinti kuo nuošaliau.

Sprogmenį paaugliai padėjo prie aukštosios įtampos elektros stulpo metalinės konstrukcijos atramos. Matyt, cheminė reakcija įvyko greičiau, negu tikėjosi vaikinai, todėl nespėjo laiku atsitraukti prieš įtaisui sprogstant.

Girdėjo maldavimą

Vakar nuvykus į įvykio vietą buvo matyti, kad šiek tiek apgadinta stulpo atrama. Bendrovės „Stigma”, esančios netoli sprogimo vietos, sargas Stasys Vaitkevičius LŽ sakė, jog sprogimo būta tokio garsaus, kad įsijungė ir šalia esančių pastatų, ir automobilių signalizacijos, o nuo sprogimo pusės pasirodė didžiulis dūmų debesis. Netrukus vyriškis išgirdęs dejuojančius, pagalbos maldaujančius vaikinukus. Iš pradžių juos palaikęs išgėrusiais vyriškiais. Vienas jų kalbėjo telefonu.

Jau buvo tamsu, dėl to Vaitkevičius sakė neįžiūrėjęs, kad jie būtų buvę sužaloti. Tačiau netrukus į įvykio vietą atvažiavo bent trys greitosios pagalbos automobiliai, o įkandin jų – ir policijos pareigūnai.

„Mačiau, jog policininkai labai greitai bėgioja, tad pamaniau, kad gaudo kokį nors nusikaltėlį”, – įspūdžiais dalijosi sargas.

Mokosi vienoje mokykloje

Nelaimingieji sprogdintojai – Panevėžio „Verdenės” pagrindinės mokyklos mokiniai. Jie gyvena daugiabučiuose, vienas netoli kito. LŽ kalbintas šios mokyklos direktorius Vilhelmas Šalkauskas buvo priblokštas nelaimingo įvykio ir negalėjo atsistebėti, kad žaisti su sprogmeniu ryžosi gerose šeimose augantys, tėvų prižiūrimi ir nederamu elgesiu niekuomet nepasižymėję moksleiviai.

„Mokykloje dėstoma žmogaus sauga. Dar prieš Kalėdas mokiniai išklausė nurodymų, kaip deramai elgtis su pirotechninėmis medžiagomis, kiekvienas jų pasirašė, kad nesavavaliaus ir laikysis instrukcijų”, – tikino direktorius.

Mokyklos vadovas teigė, kad jam labai apmaudu, jog nepaisant prevencinio darbo mokyklose kiekvienas paauglys interneto puslapyje gali rasti išsamios informacijos, kaip pasigaminti sprogmenį. Tikėtina, kad ir šie žiauriai nukentėję mokiniai galėjo tapti neatsakingai platinamos informacijos aukomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.