Pasijuto bjauriaisiais ančiukais

Kauno švietimo ir ugdymo skyrius nepriėmė KTU gimnazijos moksleivių rašinių į atranką respublikiniam filologų konkursui

Praėjusių metų moksleivių respublikinio filologų konkurso nugalėtojas Ignas Kalpokas, baigęs KTU gimnaziją, šiemet tapo jos techniniu darbuotoju. „Esu vienas iš atsakingųjų už filologų grupę. Kartu konsultuoju tuos moksleivius, kurie nori dalyvauti respublikiniame filologų konkurse. Deja, šiomis dienomis susidūrėme su nenumatytomis kliūtimis atrankos ture”, – sakė I.Kalpokas.

Anot pašnekovo, miesto Švietimo ir ugdymo skyriaus Švietimo organizavimo poskyrio vyr. specialistė Vida Kučiauskienė atsisakė priimti moksleivės Eglės Tubelytės darbą į atrankos turą. „Mums buvo pasakyta, kad mes neturime teisės dalyvauti šiame ture, nes mūsų gimnazijos steigėja yra Švietimo ir mokslo ministerija kartu su KTU, o ne Savivaldybė. Keista, bet pernai, esant tai pačiai situacijai, mano rašinys buvo priimtas”, – stebėjosi I.Kalpokas. Jis teigė, kad priešišką Švietimo ir ugdymo skyriaus poziciją KTU gimnazija jautė ir anksčiau, kai, pavyzdžiui, net ir tarptautiniuose konkursuose nugalėję gimnazijos moksleiviai nebuvo kviečiami į pagerbimo ir apdovanojimo ceremoniją mieste. „Nejaugi Kaunui nereikia protingų moksleivių?” – klausė I.Kalpokas.

V.Kučiauskienė paaiškino, kad nei KTU gimnazijos moksleiviai, nei mokytojai nėra pavaldūs Švietimo ir ugdymo skyriui – jie yra kito steigėjo, Švietimo ir mokslo ministerijos, žinioje. Tad minėtas steigėjas ir turi organizuoti tokių viešųjų įstaigų, kokia yra KTU gimnazija, moksleivių rašinių atranką. „Jei ministerija paskirs mums globoti ir KTU gimnaziją, nors nesame jos steigėjai, tuomet ir globosime, tačiau iki šiol tokio sprendimo nėra”, – sakė V.Kučiauskienė. Anot pašnekovės, KTU gimnazijos mokytojai, žinodami šią padėtį, patys turėjo ateiti išsiaiškinti į Švietimo ir ugdymo skyrių, o ne siuntinėti moksleivius. Be to, gimnazijos pedagogai nerodo noro padėti skyriui atrinkti moksleivių darbus į respublikinį turą.

LR švietimo ir mokslo ministerijos Pagrindinio ir vidurinio ugdymo skyriaus specialistė Audronė Razmantienė teigė, kad nė viename Lietuvos mieste nebuvo iškilusi tokia problema, nors miestuose yra mokyklų, kurių steigėjai nėra savivaldybės (pavyzdžiui, Vilniuje veikianti M.K.Čiurlionio menų gimnazija). „Manau, kad Kauno švietimo ir ugdymo skyriui paprasčiausiai pristigo geranoriškumo. Beje, respublikinio konkurso nuostatuose yra numatyta, ką daryti, jei dėl kokių nors priežasčių moksleiviai negali dalyvauti atrankos ture savo mieste. Tokiu atveju mokyklos vadovai parašo mums motyvuotą prašymą. Manau, kad KTU gimnazija suskubs tai padaryti, ir mes priimsime moksleivių darbus be konkurso Kaune, tačiau tai dar nereiškia, kad jie pateks į respublikinį turą”, – sakė A.Razmantienė.

Pašnekovė pripažino, kad minėtas konfliktas byloja, jog būtina keisti moksleivių konkursų nuostatus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.