Ar gali kvepalai būti pavojingi?

Jau eilę metų pasaulio alergologai ir dermatologai pastebi vis dažnėjančias neigiamas organizmo reakcijas į įvairias aromatines medžiagas. Šiais laikais, kai įvairios sintetinės aromatinės medžiagos naudojamos ne tik parfumerijos pramonėje, daugumoje buitinės chemijos pramonės produktų gamyboje, bet ir vaikų žaislų gamyboje, kanceliarinių prekių gamyboje ir t. t., daugėja žmonių, kuriems net aukščiausios kokybės kvepalai ar tualetinis vanduo gali sukelti stiprias alergines reakcijas: slogą, galvos skausmą, pykinimą, silpnumą, dusinimą ir t.t.

Kanados gydytojų – pulmonologų asociacijos atstovų nuomone:”Tiek pačių pigiausių, tiek pačių brangiausių kvepalų sudėtyje yra tokių cheminių aromatinių junginių, kurie gali sukelti stiprias alergines reakcijas. Ypač tai gali būti pavojinga sergantiems bronchine astma ir kitomis kvėpavimo sistemos ligomis”.

Žinomos ekologinės organizacijos „Grinpis” atstovų nuomone, pavojingiausi yra sintetiniai junginiai, esantys parfumerijos ir kosmetikos sudėtyje. 2005 metais, šios organizacijos iniciatyva, nepriklausoma cheminių tyrimų laboratorija atliko detalią 36, žimonų visame pasaulyje, tualetinių vandenų ir losjonų cheminę analizę. Beveik visuose bandiniuose rasta ftalatų, alkilfenolų ir sintetinių muskuso medžiagų. Daugybė atliktų tyrimų parodė, jog būtent šios medžiagos yra pavojingos žmogaus sveikatai. Nuo 1999 metų beveik visose pasaulio šalyse buvo uždrausta naudoti ftalatus vaikų žaislų gamyboje, nes bandymai su pelėmis parodė, jog ši medžiaga turi poveikį hormoninei sistemai. Alkilfenolai – naudojami kosmetikos pramonėje kaip emulgatoriai. Pavojingiausias iš jų yra nonilfenolas, kuris irgi turi poveikį hormoninei sistemai (suaktyvina estrogenų veiklą). Sintetinės medžiagos su muskuso kvapu naudojamos ne tik parfumerijos ir kosmetikos pramonėje, bet ir dedamos į skalbiamuosius miltelius, aerozolius – oro gaiviklius, kremus, kai kurių rūšių muilus… Tyrimai parodė, jog šie junginiai gali kauptis kraujyje, o maitinančioms motinoms pereina į pieną.

Taigi pasaulio medikai ir ekologai pradėjo kovą su sintetinėmis aromatinėmis medžiagomis. Pavyzdžiui, Kanadoje, vienoje ligoninėje nuo 2005 metų, gydytojams, medicinos seserims ir kitiems ligoninės darbuotojams draudžiama vartoti bet kokią, stipriai kvepiančią parfumeriją ir kosmetiką. Ši taisyklės galioja ir ligoninės pacientams bei jų lankytojams. Danijoje draudžiama stipriai kvepiančiomis parfumerijos ir kosmetikos priemonėmis naudotis darbe.

Mes vis dažniau savo buityje vartojame produktus, kuriuose gali būti alergizuojančių, estrogenizuojančių medžiagų. Todėl renkantis buitines chemijos medžiagas, kosmetines, parfumerijos priemones, net maisto produktus ( ftalatai išsiskiria verdant produktus su plastikinėmis pakuotėmis (dešrelės, ryžiai) ) – vartotojui būtina žinoti apie šį pavojų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , .

1 atsiliepimas į "Ar gali kvepalai būti pavojingi?"

  1. vytautaska

    Neskaitant spirito ir nikotino, pasaulyje randasi nauji „ingridientai” , visokiais būdais gadinantys žmogaus sveikatą ir pratinantys prie narkotikų naudojimo. Tai pasakytina apie „COCO-COLA”, masiškai paskleistus cheminius kvapus, priedai į maisto produktus ir naujovė, bet masiškai plintanti – energetiniai gėrimai ir „vaikiškas gėrimas” – sidras.
    Na ir kas, kad medikams prasivėrė akys? „Laisva” rinka jas greit užmerks. 👿

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.