Kruvinieji metai žurnalistams

Trečiadienį sausio 17 d. Tarptautinės žurnalistų federacija (TŽF) paskelbė metinę ataskaitą, kiek žurnalistų ir žiniasklaidos darbuotojų žuvo praėjusiais metais. Mažiausiai 155 žurnalistai buvo nužudyti ir 22 žuvo tarnyboje nelaimingų atsitikimų metu. 2006 metai tapo kruviniausiais metais pasaulio žurnalistų bendruomenei.

Ataskaitoje pateikiamos visų žuvusiųjų pavardės ir nurodomos jų mirties aplinkybės, įskaitant ir 69 žuvusiųjų Irake. TŽF teigia, kad ataskaita turėtų paskatinti vyriausybes ir darbdavius pasirūpinti žurnalistų saugumu.

„Žiniasklaida tampa stipresnė, o žurnalisto profesija – vis pavojingesnė, – sakė Tarptautinės žurnalistų federacijos generalinis sekretorius Aidanas Vaitas. – 2006 metais įvykdytos žurnalistų žmogžudystės buvo iš anksto apgalvotos, žiaurios ir nebaudžiamos”.

TŽF teigia, kad tokie žiniasklaidos lyderiai kaip Reuters, BBC ir CNN pasinaudojo savo visuotine reputacija, įskaitant vadovaujantį vaidmenį Europos žiniasklaidos taryboje, kad padėtų skleisti saugos kultūrą visuomenėje. Tačiau pati žiniasklaidos industrija nuolat „susiduria su deficitu”, kai pradedama kalbėti apie žurnalistų ir žiniasklaidos darbuotojų saugumą.

TŽF Generalinis sekretorius Aidanas Vaitas teigia, kad egzistuoja didžiulis skirtumas tarp skirtingų žiniasklaidos organizacijų – vieni jų rimtai rūpinasi savo darbuotojų saugumu, kiti išsiunčia juos į karštąsias zonas nesirūpindami, kas gali jiems nutikti.

TŽF teigia, kad žiniasklaidos darbdaviai neturi argumentų, kodėl jie neturėtų įstoti į Tarptautinį Žinių Saugos Institutą, nepriklausomą, visą žiniasklaidos industriją apimančią koaliciją, kovojančią už tinkamus saugumo apmokymus ir apsaugą žurnalistams.

„Kiekvienas turi prisidėti, kad sumažintų baisų smurto prieš mūsų žmones lygį”, sako A.Vaitas.

Afrika: 5 nužudyti, 4 mirtini nelaimingi atsitikimai

Afrikoje, pasak TŽF Afrikos skyriaus vadovo Gabrielio Baglo, ši problema yra ypač aštri dėl regioninių konfliktų Konge, Somalyje ir Sudane. Kita įsišaknijusi problema – nepakankamas žiniasklaidos finansavimas. Darbdaviai ir viešosios institucijos galėtų nuveikti daugiau, kad pagerintų žiniasklaidos darbuotojų saugumą.

Amerika: 37 nužudyti, 10 nelaimingų atsitikimų

„Lotynų Amerikoje, kur žurnalistų sąjungos grumiasi dėl darbo sąlygų pagerinimo, žiniasklaidos darbdaviai turėtų atlikti ypatingą užduotį. Nekalbant apie pirmaujančios regione žiniasklaidos organizacijos „Globo” palaikymą, netgi gerai žinomų žiniasklaidos grupių darbdaviai, žurnalistų saugumo klausimus sprendžia labai vangiai ir lėtai”- sako Gregorijus Salazaras, TŽF Regioninis Koordinatorius Lotynų Amerikoje.

„Kiekvienais metais, žiniasklaidos darbuotojų mirčių skaičius Lotynų Amerikoje išlieka aukštas, šie metai taip pat nebuvo išimtis. Nepaisant to, kai kurie darbdaviai vis vien atsilieka nuo bendrojo saugumo lygio. Tai klausimas, kuriam spręsti reikia imtis veiksmų, o ne traukyti pečiais iš bejėgiškumo.”

Azija: 34 žuvę, 8 mirė nelaimingų atsitikimų metu

„Azijoje žurnalistų mirčių skaičius nesiliauja augti, o spaudimas žurnalistams kai kuriuose regionuose nemažėja, tačiau atrodo, kad daugelis darbdavių ir vyriausybių to nepastebi,”- sako Džekis Parkas, TŽF Rytų Azijos skyriaus direktorius. „Reikia daugiau praktinių pastangų, kad sumažintume riziką ir pagerintume informuotumą apie problemą”

Europa: 6 mužudyti

„Anos Politkovskajos nužudymas sutelkė viso pasaulio dėmesį į pavojus, su kuriai žurnalistai susiduria Rusijoje. Tačiau ji buvo tik viena iš daugelio nužudytųjų ten, per kelerius praėjusius metus,” – sako Europos Žurnalistų federacijos prezidentas Arnis Konigas.

Jis teigia, kad Rusijos vyriausybė ir žurnalistų.darbdaviai turi labiau stengtis apsaugoti žurnalistus ir pastatyti Anos, o taip pat ir kitų keturių jos nužudytų kolegų žudikus prieš teismą.

Artimieji Rytai: 73 nužudytieji

„Tragiškos 69 žurnalistų žūtys Irake pavertė šiuos metus blogiausiais per visą mūsų gyvavimo istoriją. Beveik visi mūsų nužudyti kolegos buvo irakiečiai. Neabejotina, kad Irako vyriausybė ir JAV kariuomenė turi žurnalistų saugumą laikyti svarbiausiu prioritetu, kitaip ši šalis niekuomet neturės tikros spaudos laisvės.” – Sakė TŽF gen.sekretorius Aidanas Vaitas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.