Piktadariai šokiravo Ameriką

Išeivių iš buvusių sovietinių respublikų laukia rūstus atpildas už seriją kraupių nusikaltimų

JAV visuomenė ir žiniasklaida įdėmiai stebi du teismo procesus. Los Andželo federaliniame teisme teisiama grupė išeivių iš buvusių sovietinių respublikų, nužudžiusi penkis žmones ir jų kūnus paskandinusi ežere.

Tuo tarpu Niujorko teisme po ilgos pertraukos toliau nagrinėjama byla, irgi susijusi su buvusia sovietine respublika. Amerikos verslininkas atsidūrė kaltinamųjų suole už tai, kad davė milijoninius kyšius Kazachstano valdininkams, nuo kurių malonės priklausė, ar amerikiečiai gaus itin pelningų kontraktų.

Kalti pagal visus punktus

Los Andželo federalinis teismas, pateikęs kaltinimus išeiviams iš NVS šalių Jurijui Micheliui ir Jurijui Kadamovui žmonių grobimu ir žudymu, pripažino juos kaltais pagal visus kaltinimo punktus, pranešė BBC korespondentas Niujorke Vladimiras Kozlovskis.

J.Micheliui (41 metų) ir J.Kadamovui (39 metų) gresia mirties nuosprendžiai. Prisiekusieji, pripažinusieji juos kaltais, dėl bausmės apsispręs kitą savaitę. J.Michelis ir J.Kadamovas savo kaltę neigia, ją versdami vienam iš bendrininkų.

BBC korespondentas pažymi, jog teismas neginčijamai įrodė, kad kaltinamieji, siekdami gauti išpirkas, pagrobė turtingą statybos bendrovės savininką Meirą Maskatelą, verslininką Aleksandrą Umanskį, buhalterę Ritą Pekler, milijonierių Georgijų Safijevą ir jo draugą bei partnerį Niką Charabadzę, žinomos gruzinų aktorės Rusiko Kiknadzės sūnų.

Pagrobtieji buvo nužudyti, o jų kūnai sumesti į ežerą Šiaurės Kalifornijoje, nors už kai kuriuos nelaiminguosius buvo sumokėtos didelės išpirkos.

Už A.Umanskį, kuris turėjo automobilių elektronikos parduotuvę, ir buvusį Rusijos bankininką G.Safijevą, kartu su N.Charabadze valdžiusį kino kompaniją „Matador” ir svajojusį Holivude sukurti naują „Žmogaus – amfibijos” variantą, buvo sumokėta maždaug 1,2 milijono dolerių.

Teismas nustatė, kad, gavę pinigų, J.Michelis ir J.Kadamovas kėlė puotas, pirko prabangius automobilius ir kailinius paltus savo meilužėms.

Gelbėjo savo kailį

Kaltinamųjų suole taip pat atsidūrė dar keturi išeiviai iš NVS šalių – Ainaras Altmanis, Piotras Krylovas, Aleksejus Markovskis ir Natalija Solovjova, kuri, kaip liudija teismo surinkti duomenys, buvo J.Kadamovo meilužė ir aktyviausia jo padėjėja.

BBC korespondentas nurodo, kad serija kraupių nusikaltimų pradėta narplioti 2002 metais, kai A.Altmanis įkliuvo, padaręs kitą nusikaltimą. Jis, gelbėdamas savo kailį, sutiko policijai papasakoti, kaip buvo nužudyti tie penki žmonės ir parodyti, kur buvo nuskandinti jų kūnai, prie jų pririšus sunkius metalo gabalus.

Prokurorai A.Altmaniui prižadėjo, kad, jeigu jis papasakos visą tiesą, mirties bausmė jam negrės. Šio nusikaltėlio pavyzdžiu pasekė ir kiti internacionalinės grupės dalyviai.

A.Altmanis teisme išsamiai papasakojo, kaip jis ir jo sėbrai pagrobė M.Maskatelą. Pastarasis prašė, kad bankas, kuriame jis laikė savo pinigus, nusikaltėliams sumokėtų išpirką. Kai bankas atsisakė tai padaryti, banditai auką pasmaugė.

Po to atėjo A.Umanskio eilė. Jo neišgelbėjo tai, kad iš jo artimųjų piktadariai gavo beveik ketvirtį milijono dolerių.

Įviliojo į spąstus

Buhalterės R.Pekler banditams prireikė tam, kad ji į susitikimą iškviestų savo pažįstamą G.Safijevą. Pastarasis netikėtai išskrido į Maskvą. Buhalterė tapo pavojinga liudininke; ją gangsteriai pasmaugė.

Pagaliau banditai su N.Solovjovos pagalba į spąstus įviliojo N.Charabadzę, kurį privertė, kad jis į nustatytą vietą iškviestų G.Safijevą. Jam gyvam ištrūkti nepavyko, nors verslo partneris nusikaltėliams sumokėjo beveik milijoną dolerių. Galiausiai buvo nužudytas ir N.Charabadzė.

„Kad ir kokiomis bausmėmis nusikaltėliai būtų nubausti, jokia bausmė nebus tolygi nusikaltimams, kuriuos šie žvėrys įvykdė”, – BBC citavo N.Charabadzės patėvį Matvejų Šacą, stebėjusį teismo procesą, kuris šokiravo visą Ameriką.

Apsimetė CŽV atstovu

Kol prisiekusieji Los Andžele svarsto, kokias bausmes skirti gangsteriams, atsibasčiusiems iš NVS šalių, Niujorko teisme JAV verslininkas Džeimsas Gifenas įrodinėja, kad jis, Kazachstane papirkinėdamas korumpuotus valdininkus, veikė kaip Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) atstovas ir siekė naudos ne sau, o savo šaliai.

Pasak BBC korespondentės Rozos Kudabajevos, Amerikos verslininko advokatai įrodinėja, kad kai JAV valdžiai Kazachstane reikėjo jo paslaugų, vyriausybė, įskaitant ir CŽV, nesidrovėdama jų prašė, o dabar kaltina kažkokiais nusikaltimais.

Teisme buvo pateikta įrodymų, kad Dž.Gifenas Kazachstane turėjo didelių pažinčių. Per jas JAV vyriausybė pasiekė, kad Kazachstanas su amerikiečių naftos milžine „Chevron” sudarytų sandėrį dėl naftos gavybos. Sandėrio vertė – maždaug 20 milijardų dolerių.

Dž.Gifenas buvo pradėtas tąsyti po teismus po to, kai 1999 metais Kazachstano valdžia paprašė Interpolo, kad jis nustatytų, kur pasisavintus valstybės pinigus paslėpė buvęs premjeras Akežanas Kažegeldynas.

Po kiek laiko Interpolas ir JAV federalinis tyrimų biuras aptiko sąskaitas, iš kurių Dž. Gifenas pervesdavo dideles sumas Kazachstano valdininkams, nuo kurių priklausė naftos sandėrių sėkmė.

JAV valdžia mėgino šiam nemaloniam teismo procesui užbėgti už akių, bet Kazachstano opozicija Dž. Gifeno veiklą šioje šalyje išreklamavo taip plačiai, kad neliko nieko kito, kaip kyšių davėją pasodinti į kaltinamųjų suolą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.