Sukčius galima pergudrauti

Daugybė žmonių yra sulaukę grėsmingų pranešimų telefonu apie jų artimuosius ištikusias nelaimes ar nemalonumus policijoje. Apgauti sukčių, jie atiduoda nusikaltėliams sunkiai sukauptus pinigus.

Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos Nepilnamečių nusikalstamumo kontrolės skyriaus viršininkas Donatas Bieliūnas patarė nepasitikėti tokiais pranešimais netgi tada, jeigu skambinančiojo balsas pasirodė panašus į giminaičio.

Tuomet būtina paskambinti artimajam ir iš jo sužinoti, ar pranešimas apie nelaimę teisingas.

D.Bieliūnas patarė šaltakraujiškai išklausinėti pašnekovą, koks sulaikyto asmens vardas ir pavardė, kitus asmens duomenis. Verta pasidomėti, kodėl artimasis neskambina iš savo telefono.

Jei sukčiai prisistato policininkais, D.Bieliūnas patarė iškvosti skambinantįjį, kur jis dirba, kas jo viršininkas, koks jo darbo telefonas ir netrukus šiuos duomenis patikrinti paskambinus į policiją telefonu 02, o iš mobiliojo – 112.

Jeigu žmonės nori talkinti pareigūnams pričiumpant tokius sukčius, reikėtų neišsiduoti pajutus klastą, bet kuo greičiau pranešti policijai ir vykdyti visus pareigūnų nurodymus.

Išgirdę daug klausimų, nusikaltėliai neretai patys nutraukia pokalbį.

Dažniausiai sukčiai naudojasi išankstinio mokėjimo telefoninėmis kortelėmis, tad sužinoti, kam priklauso skambintojo numeris, nepavyks. Net jei skambinta iš abonentinio numerio, jokia telekomunikacijų bendrovė nesuteiks žinių, kam priklauso telefonas, kurio numerį užfiksavo auka.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , .

2 atsiliepimai į "Sukčius galima pergudrauti"

  1. Vytas

    Mano tevamas buvo paskambine ir sake, kad neblaivus partrenkiau zmogu ir reikia pinigu. Prisistate insp. Jankausku greiciausiai pas ta insp. patys buvo pakliuve, jei toks yra. Tai va, mano tevas man skambina kokia 2-a nakties ir sako, ka pridirbai man is policijos skambino. As iskart supratau, kad tai apgaule, nuraminau tevus ir puoliau skambinti i 112 ir ka jus galvojat man pasake „neprasidekit su jais”as sakau -tai va, yra numeris turi skambinti tartis kur pinigus paimti. Ne, sako -„neprasidekit su jais, cia sukciai” ir viskas! Gal gerb. pareigunas Bieliunas galetu tai pakomentuoti? Kodel pati policija rodo impotencia „pricimpant” nusikaltelius.

    • donatas

      Kiekvienam žmogui sava nelaimė yra pati svarbiausia, bet iš darbo patirties žinau ir esu įsitikinęs, kad suorganizavus pasala nieko nebūtų atsitikę ir niekas nebūtų atėję, nes sukčiavimą organizuojantis asmuo ilgai nelaukia, ir negavęs greitai reikiamo rezultato pradeda ieškoti naujos aukos nerizikuodamas vadinamomis kojomis. Jie yra tikrai psichologiškai pasiruošę, ir iš žmogaus intonacijos jaučia visas abejones ir klastą. Retai sukčiai yra pagaunami padedant nukentėjusiems asmenims, nes apgaunami žmones būna pagyvenę ir retai jiems pavyksta įtikinamai vaidinti apgautą ir pasiryžusį mokėti pinigus asmenį. Be to nakties metu bent jau šiuo metu sunku surinkti pakankamai pajėgų tinkamai pasalai organizuoti. Bent jau Klaipėdos mieste dėl ekonominės padėties ir taupymo naktimis nedirda nei vienas kriminalinės policijos pareigūnas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.