Vidury žiemos karvės rupšnoja žolę

Tokio sausio net seni žmonės neprisimena: žaliuoja laukai, žydi gėlytės, laukuose ganosi karvės. Šilta: buvo žalios Kalėdos, žali Naujieji metai, žinovai pranašauja, kad žalias bus ir visas sausis.

Kaip jaučiasi galvijai?

Panevėžio apskrities veterinarijos įstaigos sveikatingumo skyriaus vedėjas Paulinas Gužas (nuotraukoje) nesistebi, kad ūkininkai trumpam karves išveda į lauką. Ten jos pasivaikšto, o jeigu ir paėda žolės – nieko blogo. Nakčiai karvės suvedamos į tvartą. Nuo to nenukenčia nei galvijų sveikata, nei pieno kokybė. Tačiau reikia būti akylam, stebėti ir oro temperatūrą, ir vėjus, ir karvių savijautą.

Kai situacija tampa grėsminga

Veterinarijos tarnyba sulaukė anoniminio skambučio, kad Vadoklių seniūnijos Bedrių kaime ūkininkai Valdas ir Daiva Rudokai savo karves laukuose palieka per visą naktį. Pasirodo, kad ūkininkai, turintys 94 galvijus ir besiverčiantys pienininkyste, pavėlavo užbaigti tvarto statybas – nespėjo išbetonuoti grindų. Todėl išvedė karves į lauką, kur šėrė žiemos pašarais, o šios parupšnodavo ir žolės. Sausio 2-ąją solidi komisija, vadovaujama inspektorės Laimos Šomkienės, konstatavo esamą būklę ir parašė ūkininkams įspėjimą. Buvo duotas terminas iki sausio 10 dienos galvijus uždaryti tvarte žiemoti. Apie situaciją buvo pranešta rajono Žemės ūkio skyriaus vedėjui Vytautui Kriaučiūnui bei Ūkininkų sąjungos rajono skyriaus pirmininkui Albinui Jacevičiui. Sausio 10 dieną tvartas dar nebuvo užbaigtas, galvijai dar buvo lauke. Ūkininkams reikėjo padėti, pagreitinti darbus, baigti įrengti mėšlo šalinimo įrengimus.

Laukuose laikomos karvės buvo pirktos Vokietijoje, ten klimatas švelnesnis.Visa laimė, kad orai buvo dar šilti, net ir pieno kokybė nenukentėjo. Grėsminga situacija domėjosi ir Vadoklių seniūnas Antanas Pocius. Dabar, įsivyravus šaltesniems orams, specialistai karves vesti į lauką nebepataria.

Skyriaus vedėjo komentaras

Panevėžio rajono žemės ūkio skyriaus vedėjas Vytautas Kriaučiūnas pas ūkininkus Rudokus važiavo du kartus. Pirmą kartą būklė buvo kritiška. Reikėjo skubiai priimti sprendimus, padėti patarimais.Vedėjas, suprasdamas ūkininkų bėdas, pripažino, kad jiems trūksta patirties, kvalifikuotos darbo jėgos. Labiausiai stokojama materialinės bazės.

Naujų pastatų statybų problemos didelės. Ūkininkai dar nemoka apskaičiuoti, nesusitvarko dokumentų, kurie turi būti parengti teisiškai. Ir ne tik Rudokai tokie, rajone yra daugiau ūkininkų, per neapdairumą įklimpusių į nesibaigiančias statybas. Įstatymai griežti, todėl reikia viską gerai pasverti ir apgalvoti. Kai sausio 12 dieną vedėjas vėl apsilankė pas ūkininkus, gyvuliai jau buvo tvarte.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.