Amžiaus statyba artėja prie finišo

Naujajame KMUK kardiochirurgijos korpuse pirmosios operacijos gali būti atliktos jau šį pusmetį, jei laiku bus skirta pinigų aparatūrai įsigyti

Prieš aštuoniolika metų pradėtas statyti Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK) kardiochirurgijos korpusas medikų pramintas amžiaus statyba. Bendrovės „Kaminta” statybininkai savo darbus baigė praėjusių metų pabaigoje, beliko įsigyti ir sumontuoti reikiamą medicininę įrangą, baldus. Jei finansavimas vyks sklandžiai, nebus jokių trukdžių, korpusas pradės veikti dar pirmąjį šių metų pusmetį.

Keitė sistemas

Korpusas pradėtas statyti dar 1989 metais. Iškilus sienoms ir atlikus dalį vidaus darbų, pastatas daugiau nei dešimčiai metų apmirė. Statybos buvo įšaldytos, nes valstybė neskyrė lėšų, o ilgai statomas korpusas morališkai seno, keitėsi technologijos. Tik pastaruosius keletą metų buvo skiriami pinigai statybai. Uždarosios akcinės bendrovės „Kaminta” statybininkai dirbdavo ne visu pajėgumu, neretai ir avansu, sutikdami palaukti apmokėjimo už darbus.

Kai statyba buvo daugiau ne dešimčiai metų sustabdyta, nešildomas pastatas nukentėjo. „Atnaujinus statybą daug ką teko tvarkyti iš naujo. Pastato sienos buvo peršalusios, įsiveisęs pelėsis. Ventiliacija, elektros instaliacija, šildymo sistema neatitiko europinių standartų”, – teigė KMUK direktorius ūkio ir inžinerijos reikalams Vytautas Venclovas.

Jis, kartu su technikos priežiūros inžinieriumi Viktoru Margelevičium bei „Kamintos” darbų vadovu Mangirdu Bigeniu rodydamas dar statybomis kvepiančias operacines, palatas, džiaugėsi, kad korpusas pastatytas ir įrenginėjamas pagal aukščiausius šiuolaikinius reikalavimus.

„Gal ir gerai, kad sovietiniais metais jo nepastatė: tuo metu buvo montuojama sovietinė ventiliacijos ir kita įranga, kurią dabar būtų tekę keisti, kad ji atitiktų Europos Sąjungos standartus”, – sakė V.Venclovas.

Laukiama aparatūros

Korpuso statybos sąmata su medicinine įranga – per 60 milijonų. Šešių aukštų pastato plotas – 11 tūkstančių kvadratinių metrų.

Intensyviosios terapijos ir reanimacijos skyriuje jau pastatytos funkcinės lovos, medicininės aparatūros stalai. Operacinėse sumontuota dalis įrangos, tačiau didžioji dalis erdvių, šviesių patalpų kol kas dar tuščios.

„Dabar vyksta technologijų ir aparatūros montavimas, – sakė KMU Kardiochirurgijos klinikos vadovas profesorius Rimantas Benetis. – Šiemet turime įsigyti aparatūros už 25 milijonus litų, ją sumontuoti, suderinti ir parengti darbui. Šiame korpuse įsikuriantis centras – viena iš sudėtingiausių struktūrų, todėl aparatūros, visos sistemos derinimas – sudėtingas ir sunkus procesas, užimantis gana daug laiko – apie 3-4 savaites”.

Pinigai naujojo korpuso medicininei įrangai yra numatyti ir jei jie Klinikas pasieks laiku, pirmosios operacijos čia gali būti atliktos gegužės-birželio mėnesiais. Profesorius R.Benetis nerimauja, kad tik nebūtų uždelsta pervesti pinigus.

„Medicininės įrangos firmoms, laimėjusioms konkursus, reikia maždaug 3-4 mėnesių aparatūrai pristatyti, sumontuoti, suderinti. Dauguma firmų, išskyrus kelias, žinodamos mūsų sveikatos apsaugos sistemos silpnąją vietą – pinigų trūkumą, delsia pristatyti aparatūrą, kol nebus oficialiai pasirašyti dokumentai ir pervesti pinigai, – teigė profesorius R.Benetis. – Šiuo metu diskusijos vyksta, atrodo, palankia linkme: tikriausiai Finansų ministerija pateiks pagal Sveikatos apsaugos ministerijos paraišką pinigų srautų judėjimo grafiką, pinigus išdėstant tolygiai per visus metus, kad jų išmokėjimai nenusikeltų, pavyzdžiui, į rugsėjo mėnesį. Tuomet mes negalėtume apeliuoti į medicinos firmų sąžinę ir tikėtis, kad jos galbūt pasitikės tais raštais ir atveš aparatūrą anksčiau”.

Trūks slaugytojų

Naujajame korpuse bus įrengtas 100 lovų stacionaras trijuose chirurgijos skyriuose: krūtinės, širdies ir kraujagyslių.

Čia veiks septynios operacinės, skirtos širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijai, viena operacinė, skirta kardiostimuliatoriams, defibriliatoriams implantuoti, bei viena elektrofiziologinė operacinė.

„Tikimės, kad iš kito projekto lėšų šiame korpuse bus įrengta vadinamoji hibridinė operacinė, kurioje bus atliekamos naujo tipo širdies operacijos naudojant rentgeną. Taip pat endovaskulinės procedūros: protezai bus implantuojami pagal naują metodiką. Tam tikra prasme tai – duoklė mokslui. Ši operacinė bus įrengta vėliau, gal po 2-3 metų”, – teigė profesorius R.Benetis.

Dabar kardiochirurgai dirba patalpose, kurios neatitinka reikalavimų, nes tuomet, kai buvo statoma ligoninė, kardiochirurgija dar neegzistavo. Persikėlus į naująsias patalpas ir atsiradus galimybėms atlikti žymiai daugiau operacijų, prireiks daugiau darbuotojų.

„Gydytojų turėtų pakakti. Šiek tiek problemų prognozuojam dėl intensyviosios terapijos ir anesteziologijos slaugytojų. Jų reikės žymiai daugiau, nei dirba dabar, kadangi daugiau nei dvigubai išaugs reanimacijos skyriaus pajėgumai – čia bus 25 lovos, todėl dėl slaugytojų teks konkuruoti su kitomis ligoninėmis”, – sakė profesorius R.Benetis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Amžiaus statyba artėja prie finišo"

  1. Galina

    😳 as esu intensivios terapijos slaugytoja.rasot kad truks seseliu.idomu ar galima bus isidarbinti?ir kokie bus atliginimai?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.