Naujas „Kauno” žygis į Maskvą

XV Sandraugos taurės futbolo turnyras Maskvos maniežuose vyks sausio 20-28 dienomis. Lietuvai šiose varžybose vėl atstovaus „Kauno” klubas.

Į pernykštį Sandraugos turnyrą Maskvoje kauniečiai vyko vietoj šiose varžybose atsisakiusio dalyvauti 2005 metų šalies čempiono Panevėžio „Ekrano”. Pernai „Kaunas” tapo pirmąją Lietuvos komanda, iškopusia į šio turnyro finalą, bet lemiamą mačą kauniečiai 2:4 pralaimėjo Baku „Neftči” iš Azerbaidžano. Sandraugos turnyras rengiamas nuo 1993 metų. „Kaunas” į Maskvą kasmet vyksta nuo 1999 metų.

Varžybų reglamentas – nepakitęs

Šių metų turnyre „Kaunas” pateko į D grupę. Sausio 20-ąją šalies čempionai žais su Bolnisio „Sioni” (Gruzija), sausio 21-ąją – su Belgrado OFK (Serbija), sausio 23-iąją – su Ašchabado MTTU (Turkmėnija).

Dvi pirmąsias vietas užėmusios komandos pateks į ketvirtfinalį. Šio etapo varžybos vyks sausio 24-ąją. Pusfinalio mačai bus žaidžiami sausio 26 dieną, finalas – sausio 28-ąją.

Ketvirtfinalio ir pusfinalio mačams pasibaigus lygiosiomis komandos nežais pratęsimo – iš karto bus mušami 11 metrų baudiniai. Beje, pernai į turnyro finalą iškopę kauniečiai per pagrindinį laiką iškovojo tik vieną pergalę, o ketvirtfinalyje ir pusfinalyje nugalėta po 11 metrų baudinių serijos.

Praplėsta geografija

Pagal tradiciją, Sandraugos varžybose dalyvauja buvusios SSRS šalių čempionai arba pirmenybių pirmojo rato nugalėtojai. Tačiau šiemet šio turnyro geografija bus praplėsta.

Pirmą kartą atvyksta komanda iš Serbijos. Belgrado OFK klubas turnyre rungtyniaus vietoj Rusijos jaunių rinktinės, kuri Sandraugos varžybose dalyvaudavo be konkurencijos, todėl grupės varžybose mačai su šia komanda neturėjo jokios įtakos ir buvo tarsi draugiškos rungtynės.

Belgrado OFK 2006-2007 metų Serbijos čempionate po 16 turų užima trečiąją vietą, o pirmieji kauniečių varžovai „Sioni” futbolininkai po Gruzijos pirmenybių pirmojo rato yra tik septinti.

Serbų komanda varžyboms Maskvoje suteiks papildomo dėmesio, bet vargu ar išgelbės prarastą šio turnyro prestižą. Mat Maskvos CSKA ir Donecko „Šachtar” vėl atstovaus dublerių komandos.

Ilgas kauniečių pasirengimas

„Kauno” futbolininkai Sandraugos turnyrui rengėsi nuo gruodžio 18 dienos. Lietuvos čempionai Maskvoje sieks būtinai patekti į atkrintamąsias varžybas.

Surengta kauniečių treniruočių stovykla Latvijoje. Šioje šalyje kauniečiai per draugiškas rungtynes 3:1 įveikė Rygos „Olimps” komandą. Du įvarčius pelnė puolėjas iš Brazilijos Rafaelis Ledesma, vieną – Tadas Papečkys.

Latvijoje „Kaunas” planavo išmėginti jėgas ir su šios šalies vicečempionais Liepojos „Metalurgs” futbolininkais. Bet „Metalurgs” treneris Benjaminas Zelkevičius varžybų atsisakė, motyvuodamas tuo, jog komanda tik pradėjo rengtis naujam sezonui.

Praėjusį šeštadienį su „Kaunu” Vilniaus „Sportimos” manieže sutiko žaisti „Žalgiris”, nors po atostogų šios komandos futbolininkai turėjo tik kelias treniruotes. „Kaunas” šį mačą laimėjo rezultatu 3:1 (1:0). Gerą sportinę formą demonstruojantis brazilas R.Ledesma pasižymėjo 10-ą minutę, o antrame kėlinyje įvarčius pelnė nauji „Kauno” žaidėjai – pernai „Šilutei” paskolintas puolėjas Mindaugas Grigalevičius ir Kėdainių „Nevėžiui” atstovavęs saugas Marius Činikas.

Kauniečių vyriausiasis treneris Eugenijus Riabovas po šių kontrolinių rungtynių sakė tikėjęsis brandesnio saugų žaidimo.

Futbolininkų migracija

Europoje atsidarius perėjimų langui iš „Kauno” į Edinburgo „Hearts” išvyko trys futbolininkai – vartininkas Eduardas Kurskis, gynėjas Mindaugas Bagužis ir puolėjas iš Lenkijos Arkadiuszas Klimekas. O Kęstutis Ivaškevičius iš Škotijos ekipos grįžo į Kauną.

„Kauno” ir Hearts” tikrajam vadovui Vladimirui Romanovui priklauso ir klubas Baltarusijoje – Minsko MTZ-RIPO.

Sandraugos turnyre „Kaunui” atstovaus du MTZ-RIPO futbolininkai – Viačeslavas Glebas ir Olegas Strachanovičius. Be to, Maskvos „Dinamo” kauniečiams paskolino gynėją iš Senegalo Pascalį Mendy, pernai Rusijos klube žaidusį tik ketverias rungtynes.

Po varžybų Maskvoje paaiškės, ar 23 metų V.Glebas liks Lietuvos čempionų komandoje, ar grįš į MTZ-RIPO. Jau pernai šis Baltarusijos futbolininkas galėjo atvykti į Lietuvą, bet tada atsisakė atstovauti „Kaunui”. Anksčiau Vokietijos bundeslygos „Hamburger SV” klube rungtyniavęs V.Glebas yra Londono „Arsenal” atstovaujančio Aleksandro Glebo jaunesnysis brolis.

V.Glebas ir jo agentas Nikolajus Špilevskis Kaune buvo susitikę su V.Romanovu. Iš esmės sutarta, kad vasarą V.Glebas turėtų persikelti į „Hearts”. Tačiau jis Didžiosios Britanijos darbo vizą gaus tik tuo atveju, jei Baltarusijos rinktinei atstovaus per artimiausias trejas 2008 metų Europos čempionato atrankos rungtynes – kovo 24 dieną su Liuksemburgu ir birželio 2 bei 6 dienomis su Bulgarijos futbolininkais.

2007 m. Sandraugos turnyras

A grupė

Maskvos CSKA (Rusija)

Aktiubinsko „Aktobe” (Kazachstanas)

Borisovo BATE (Baltarusija)

Tursunzadės „Regar-Tadaz” (Tadžikistanas)

B grupė

Baku „Baky” (Azerbaidžanas)

Tiraspolio „Šerif” (Moldova)

Maardu „Levadia” (Estija)

Naryno „Dordoj-Dinamo” (Kirgizija)

C grupė

Donecko „Šachtar” (Ukraina)

„Ventspils” (Latvija)

Jerevano „Bananc” (Armėnija)

Taškento „Pachtakor” (Uzbekistanas)

D grupė

„Kaunas” (Lietuva)

Belgrado OFK (Serbija)

Bolnisio „Sioni” (Gruzija)

Ašchabado MTTU (Turkmėnija)

Varžybų nugalėtojai

1993 m. Maskvos „Spartak”
1994 m. Maskvos „Spartak”
1995 m. Maskvos „Spartak”
1996 m. Kijevo „Dinamo”
1997 m. Kijevo „Dinamo”
1998 m. Kijevo „Dinamo”
1999 m. Maskvos „Spartak”
2000 m. Maskvos „Spartak”
2001 m. Maskvos „Spartak”
2002 m. Kijevo „Dinamo”
2003 m. Tiraspolio „Šerif”
2004 m. Tbilisio „Dinamo”
2005 m. Maskvos „Lokomotiv”
2006 m. Baku „Neftči”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.