Bėgliui spendžiami spąstai

Išsigandus, kad į Lietuvą grįžęs V.Uspaskichas dalyvaus savivaldos rinkimuose, Seime rengiamasi panaikinti visų kandidatų į savivaldybių tarybų narius neliečiamybę

Seimas bandys užkirsti kelią Rusijoje nuo Lietuvos teisėsaugos besislapstančiam buvusiam Darbo partijos lyderiui Viktorui Uspaskichui išvengti teisinio persekiojimo kandidatuojant savivaldybių tarybų rinkimuose. Rytoj parlamente turėtų būti balsuojama dėl atitinkamos įstatymo normos panaikinimo. Jeigu ji bus priimta, net ir įregistruotą kandidatu į savivaldybės tarybą V.Uspaskichą būtų galima be kliūčių suimti.

Pasiūlė komiteto vadovas

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas įregistravo pasiūlymą panaikinti Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo 46 straipsnį. Šiame straipsnyje nurodoma, kad „kandidatas į savivaldybės tarybos narius rinkimų agitacijos kampanijos metu, taip pat iki naujai išrinktos savivaldybės tarybos pirmojo posėdžio be Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimtas, negali būti kitaip suvaržyta jo laisvė”.

J.Sabatauskas siūlo panaikinti kandidatų į savivaldybių tarybas teisinę neliečiamybę.

Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas, be kita ko, nurodo, kad Vietos savivaldos įstatyme, kuriame kalbama apie jau išrinktus ir darbą pradėjusius savivaldybių tarybų narius, nėra nuostatos apie jų teisinę neliečiamybę. „Kitaip tariant, kandidatas į savivaldybę teisine prasme atsiduria komfortiškesnėje situacijoje, nei jau išrinktas ir dirbti pradėjęs tarybos narys”, – „Kauno dienai” sakė J.Sabatauskas.

Konstitucinis Teismas (KT) iš esmės yra konstatavęs, kad savivaldybių tarybų nariai pagal Konstituciją negali turėti teisinės neliečiamybės. Prieš ketverius metus priimtame nutarime KT, be kita ko, nurodė, kad savivaldybių tarybų nariai pagal Konstituciją neturi tokių imunitetų, kokius turi Prezidentas, Seimo ir Vyriausybės nariai, teisėjai. Tarp tokių imunitetų yra ir teisinė neliečiamybė.

KT paaiškino, kodėl Konstitucija draudžia dvigubo mandato principą: savivaldybių tarybų nariai negali būti nelygūs savo teisiniu statusu.

Žada suimti vos sugrįžus

Kandidatų į savivaldybių tarybas teisinę neliečiamybę naikinantis projektas parengtas po to, kai Darbo partija paskelbė ketinanti įregistruoti savo buvusį lyderį V.Uspaskichą kandidatu į Kėdainių rajono savivaldybės tarybą. V.Uspaskichas jau aštuonis mėnesius gyvena Rusijoje ir negrįžta į Lietuvą, kur jo laukia teisėsaugos pareigūnai, tiriantys bylą dėl grubių pažeidimų Darbo partijos buhalterijoje.

Partijos atstovai ir pats V.Uspaskichas neneigia, kad artimiausiu metu, dar prieš vasario 25 dieną įvyksiančius savivaldybių rinkimus, turėtų grįžti į Lietuvą. Jis tvirtina Maskvoje pasirašęs jam atsiųstus dokumentus dėl kandidatavimo į savivaldą.

Teisėsauga ketina sulaikyti V.Uspaskichą vos jam atvykus į Lietuvą.

Svarstys ypatingos skubos tvarka

J.Sabatauskas atmeta kaltinimus, kad jo pasiūlyta pataisa taikoma tik vieno žmogaus – V.Uspaskicho – atvejui. „Tiesiog atkreipiu Seimo dėmesį į teisinį absurdą – kandidatai, kurių bus daugiau kaip 10 tūkstančių, turi teisinę neliečiamybę, o pusantro tūkstančio jau išrinktų savivaldybių tarybų narių nebeturi. Beje, ir negali turėti pagal mūsų Konstituciją, todėl negali būti galvojama apie atitinkamą įstatymo pataisą, kuri įteisintų teisinę neliečiamybę savivaldybių tarybų nariams”, – kalbėjo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas.

Rytoj Seimas turėtų ypatingos skubos tvarka svarstyti ir priimti pataisas Savivaldybių tarybų rinkimų įstatyme, be kita ko, susijusias su išankstinio balsavimo apygardose įteisinimu. Kartu parlamentarų balsavimui turėtų būti pateiktas ir J.Sabatausko pasiūlymas panaikinti kandidatų į savivaldybių tarybas teisinę neliečiamybę.

Tokiai pataisai pritarus, ji įsigaliotų Prezidentui Valdui Adamkui pasirašius ir oficialiai paskelbus priimtą įstatymą. Tai gali įvykti jau kitą savaitę.

Kandidatai į savivaldybių tarybas turi būti rinkimų komisijose pateikti iki pirmadienio vakaro. Visi kandidatai turi būti oficialiai patvirtinti iki kitos savaitės ketvirtadienio, sausio 25-osios.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.