Klaipėda klaidi net vietiniams

Klaipėdos gatvių labirinte orientuotis sunku net ir klaipėdiečiams, nekalbant apie miesto svečius.

Dėl mažų, dažniausiai iš gatvės pusės nematomų namų numerių ir lentelių su gatvės pavadinimais ne vienam tenka paklaidžioti, kol suranda ieškomą objektą.

Kad Klaipėdoje sunku orientuotis, pripažįsta ir specialiųjų tarnybų darbuotojai, kuriems nepasiklysti ir laiku pasiekti objektą padeda tik ilgametė darbo patirtis.

Taksistai klaidžioja

Bendrovės „Baltik taksi” vadybininkas Vitalijus Chirnas sakė, kad labiau patyrę taksistai Klaipėdoje orientuojasi, tačiau naujokai, skubėdami pas klientą, dažnai priversti klaidžioti.

Tą patį patvirtino ir bendrovės „Autopunkto taksi” direktorius Artūras Mineikis.

Kadangi taksistų kaita yra dažna, nerandantys kelio vairuotojai Klaipėdoje – neretas reiškinys.

Gatvės – klaidžios

Dauguma greitosios pagalbos automobilių vairuotojų seniai dirba šį darbą.

Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausiasis gydytojas Rimvydas Juodviršis sakė, kad tik patirtis ir padeda greitųjų vairuotojams nepasiklysti ir pas ligonius nuvykti laiku.

„Klaipėdos gatvės išties klaidžios. Norėtųsi, kad jų pavadinimai būtų nesunkiai pastebimi, o namų numeriai – ryškesni, didesni ir pakabinti iš abiejų pastato pusių”, – sakė vyriausiasis gydytojas.

R.Juodviršį džiugina tik tai, kad savivaldybė operatyviai medikams teikia detalias naujų gyvenamųjų rajonų schemas, kuriose sužymėti visos naujosios gatvės ir namų numeriai.

Numerių nesimato

Tik patirties dėka Klaipėdoje nepasiklysta ir ugniagesiai.

„Kai važiuojame į įvykio vietą, kiekviena minutė brangi, todėl negalime klaidžioti. Nepasiklysti mums padeda ne tik patirtis, bet ir žemėlapiai bei dispečerės. Jos stengiasi kuo smulkiau išsiklausinėti, kur reikia važiuoti ir iš kurios pusės geriau privažiuoti, ar nėra akligatvių. Būna, kad mes jau važiuojame gesinti gaisro, o dispečerės telefonu tebetikslina vietą”, – pasakojo Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos operacijų vadovas Gintautas Joknys.

Pašnekovas pastebėjo, kad paprastiems klaipėdiečiams, o ypač atvykėliams orientuotis uostamiestyje sudėtinga.

„Galėtų mūsų valdžia imti pavyzdį iš Kauno, kur namų numeriai tokie dideli, kad matomi jau iš autostrados. Be to, galėtų pažymėti ir kur, kokia gatvė yra taip, kad ir iš automobilio užrašas matytųsi. Dabar neretai namų numeriai būna užrašyti ne iš gatvės, o iš kiemo pusės. Kam reikia numerio, kurio niekas nemato? Nebent toks žymėjimas patogus paštininkams”, – svarstė G.Joknys.

Kiek namų, tiek gatvių

Vieni klaidžiausių yra pietinės Klaipėdos dalies rajonai. Čia dažnai galima sutikti žmones, nerandančius kurio nors namo ar gatvės. Laimei, kai kuriose pietinės miesto dalies sankryžose jau atsirado lentelių su nuorodomis, kur ir kokia gatvė yra.

Bendrovės „Laukininkų valda” direktorė Galina Kontrauskienė sakė pati niekada nepasiklydusi rajone, kuriame dirba.

„Stengiamės, kad ant visų namų būtų matomi numeriai. Pritariu, kad Laukininkų rajone orientuotis sunku. Ypač ties Bandužių g. 11 namu. Čia kaimynystėje stovi trys namai, priklausantys skirtingoms gatvėms – Lūžų, Bandužių ir Jūrininkų prospektui. Įsivaizduoju, kaip sunku orientuotis nevietiniams. Gal reikėtų pastatyti daugiau rodyklių su gatvių pavadinimais?” – svarstė direktorė.

G.Kontrauskienė prisipažino, kad Klaipėdoje kartais ir pačiai būna klaidu, ypač senamiestyje. Kad netektų klaidžioti, ji stengiasi visada po ranka turėti žemėlapį.

Milžiniški numeriai

Ne vieną klaipėdietį žavi, kad Kaune daugiabučių namų numeriai užrašyti ant viso namo bloko ir todėl matomi iš tolo.

Tokie dideli numeriai yra ant Kauno Kalniečių, Eigulių ir Šilainių mikrorajonų daugiabučių.

Kauno savivaldybės Komunalinio skyriaus vyriausioji specialistė Ingrida Audronė Gedgaudienė sakė, kad tokie numeriai ant namų sienų buvo dažomi dar tarybiniais laikais.

Dabar kauniečiai žada numerius paryškinti. Apskaičiuota, kad vieno namo numerio perpiešimas kainuos apie pusę tūkstančio litų.

Kaune mažiau klaidu ir todėl, kad gatvėse netrūksta nukreipiamųjų nuorodų. Tokių nuorodų sankryžose yra ir kituose miestuose, pavyzdžiui, Vilniuje, Kretingoje, Palangoje.

„Klaipėdoje, kiek teko lankytis, išties klaidu. Manau, kad jūsų gražiam miestui trūksta nukreipiamųjų lentelių. Bent jau aš tokių Klaipėdoje mačiau tik vieną kitą”, – sakė I.A.Gedgaudienė.

Nuorodų bus

Klaipėdos savivaldybės miesto vyriausiasis dailininkas Mindaugas Petrulis sutiko, kad nuorodų uostamiestyje trūksta.

Vyriausiasis dailininkas sakė, kad jau įvyko konkursas Vizualinės informacijos bei nuorodų techniniam projektui parengti.

Gruodžio 4 dieną įvykusį konkursą laimėjo Klaipėdos dizaino centras. Projektas turėtų būti parengtas praėjus dešimčiai mėnesių po sutarties sudarymo.

Kol kas sutartis nesudaryta, nes laukiama, kol savivaldybė patvirtins biudžetą.

M.Petrulis mano, kad parengus projektą nuorodų sistema mieste pagerės. Žadama įdiegti ne tik gyvenamųjų namų, turizmo, bet ir kitų svarbių miesto objektų nuorodas, kurias matys ir vairuotojai.

„Tačiau pirma reikia išsiaiškinti, kokio dydžio tos nuorodos turi būti, kad matytųsi, ir kaip jos derės prie miesto urbanistinių erdvių”, – aiškino M.Petrulis.

Pasidomėjus, kada Klaipėdoje bus mažiau klaidu, miesto vyriausiasis dailininkas sakė, kad viskas priklausys nuo to, kaip projektą pavyks įgyvendinti ir kiek miesto taryba tam skirs pinigų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.