Audra atėmė jau milijoną

Praėjusį savaitgalį siautėjęs vėjas paliko 70 tūkstančių gyventojų be elektros, nuplėšė jų namų stogus, užvertė medžiais kelius

Šeštadienį ir sekmadienį praūžusi vėtra daugiausia nuostolių pridarė Vakarų Lietuvoje. Kaune ugniagesiai daugiausia darbo turėjo naktį iš sekmadienio į pirmadienį. Sinoptikai guodžia, kad šiandien ir rytoj numatomi ramesni orai.

Draudikai skaičiuoja nuostolius

Audros padaryti nuostoliai turėtų būti mažesni už prieš kelerius metus siautusio uragano „Ervinas” padarytą kelių milijonų litų žalą, tačiau jau dabar akivaizdu, kad nuostoliai turėtų viršyti milijoną litų. Apie tai informavo „Lietuvos draudimo” Žalų valdymo skyriaus vadovas Saulius Tiškevičius.

„Vakar užregistravome beveik dešimt kartų daugiau skambučių nei paprastai. Nuo ketvirtadienio iki pirmadienio buvo užregistruota 221 pranešimas apie audrų padarytą žalą, o vakar iki pietų tokių pranešimų jau užregistravome daugiau kaip 500. Vidutiniškai per dieną užregistruojama iki 100 klientų pranešimų apie būstui padarytą žalą”, – sakė S.Tiškevičius.

Dažniausiai registruojamos smulkios, iki 1000 litų būstui padarytos žalos: apgadinti stogai, sudužę stiklai, nugriautos tvoros.

Didžiausia audra – pajūryje

Savaitgalį Lietuvoje pūtė pietvakarių ir vakarų vėjas. Sekmadienį vėjo gūsiai pajūryje viršijo 20 m/s, vakare – 25 m/s greitį. Klaipėdoje smarki audra prasidėjo šeštą valandą vakaro, kai vėjas pūtė 29 m/s greičiu. Dar po keturių valandų Šilutėje užfiksuotas pats didžiausias vėjo greitis audros metu – 32 m/s.

Po naktį Lietuvoje praūžusios vėtros be elektros liko apie 70 tūkst. Lietuvos gyventojų – apie 45 tūkst. Vakarų Lietuvos teritorijoje gyvenančių elektros energijos vartotojų bei apie 24 tūkst. gyvenančiųjų rytinėje ir centrinėje šalies dalyse.

Ugniagesiai gelbėtojai vien Klaipėdos apskrityje šalinti audros padarinių važiavo beveik 70 kartų. Vėtra nuplovė dalį Palangos paplūdimio, kai kur stipriai paplautos kopos. Paplūdimys mažiau nukentėjo ten, kur buvo suvežtas smėlis. Audra apgadino Palangos jūros tiltą. Nuplėšta apie 50 metrų turėklų, lentų. Klaipėdos jūrų uoste per audrą incidentų išvengta. Abi Smiltynės perkėlos dirbo įprastu grafiku, tačiau kėlė tik žmones. Buvo patvinusios Klaipėdos senamiesčio gatvės.

Kauno ir Vilniaus oro uostai savaitgalį dirbo be sutrikimų.

Elektrikai nespėja šalinti gedimų

Labiausiai audros padarinius pajuto Žemaitijos gyventojai. Gargžduose dėl vėjo be elektros energijos buvo likę 4400 vartotojų, Šilutėje – beveik 4000, Tauragės, Telšių, Plungės rajonuose – po 2000 gyventojų. Vien Klaipėdos regione be elektros energijos vakar ryte buvo apie 20 tūkst. elektros energijos vartotojų.

Anot akcinės bendrovės VST Elektros tinklų tarnybos direktoriaus Ryčio Borkio, dėl audros sukeltų padarinių kai kuriose vietovėse sunku pašalinti gedimus. „Yra vietų, kur sunku privažiuoti dėl užlieto vandens, nukritusių medžių”, – sakė R.Borkys.

Nuo audros nukentėjo ir Kauno bei Šiaulių regionų gyventojai. Prienų rajone be elektros energijos buvo 5700 klientų, Jurbarko rajone – 2700, Šakių ir Jonavos rajonuose – po 2000, Šiaulių rajone – 3300, Raseinių rajone – 2400, Mažeikių rajone – 1600 bendrovės VST klientų.

Anot VST, daugiau kaip 80 proc. gedimų elektros tinkluose padaro lūžtantys medžiai ar jų šakos. „Genėti medžius įpareigoti ir želdinių, augančių šalia elektros objektų, savininkai. Tačiau neretai šių taisyklių nepaisoma. Ypač daug problemų iškyla siaučiant vėtrai, kai nespėjame vykti į gedimų vietas”, – teigė VST Kauno miesto skyriaus vadovas Saulius Alekna.

RST pranešė, kad elektros tiekimo sutrikimų buvo ir jos aptarnaujamoje teritorijoje – Vilniaus, Panevėžio, Utenos apskrityse bei dalyje Kauno ir Marijampolės apskričių. Vidudienį elektros tiekimas RST zonoje dar buvo sutrikęs 20 tūkst. vartotojų. Daugiausiai elektros tiekimo sutrikimų minėtu metu buvo Vilniaus rajone – 2700 vartotojų, Molėtų rajone – 1800 bei Varėnos rajone – 1600 vartotojų.

Laisvės alėjoje nukrito žibintai

Šeštadienį vakare Kaune, Taikos prospekte, nuo prekybos centro „Rimi” stogo atplyšusi skarda sužalojo 20 metų vaikiną. Jis atsipirko lengvais apibrozdinimais.

Laisvės alėjoje nuo dviejų apšvietimo stulpų nuplėštos žibintus laikančios konstrukcijos. Apšvietimo stulpai buvo pastatyti 1983 metais, kai buvo rekonstruota Laisvės alėja ir ji tapo pėsčiųjų bulvaru. Komunalinio ūkio skyriaus vedėjo pavaduotojas Zenonas Girčys priminė, kaip buvo statomi stulpai. „Į betoną buvo įstatomi metaliniai vamzdžiai, o juos apdailino aliuminiu – tuo metu tai buvo gražiausia apdailos medžiaga. Įtariu, kad uždaryti vamzdžiai gali būti smarkiai parūdiję”, – sakė jis.

Ugniagesiai gelbėjo žmones ir automobilius

Kauno ugniagesiai praėjusį sekmadienį sulaukė 12 iškvietimų, vakar ryte – dar 4. Gelbėtojai dažniausiai važiavo pjaustyti ant kelių ir automobilių užvirtusių medžių.

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį gelbėtojai vyko prie prekybos centro „Maxima” V.Krėvės pr., kur nuvirto prekybos vežimėlių stoginė ir apgadino penkis automobilius. Vydūno alėjoje buvo pavojingai pasvirusi autobusų stotelės pavėsinė, ją teko saugiai paguldyti. Uosio gatvėje nuvirto 4 metrų ilgio 1,8 metro aukščio plieninė tvora. Lampėdžių gatvėje ant automobilio nuvirto medis, o šalia griuvo ir gatvės apšvietimo stulpas.

Žemųjų Kaniūkų gatvėje vieno namo kieme augusio medžio šakos nukrito ant kaimyno namo stogo. Padarytus nuostolius aiškinasi apgadinto turto draudikai.

Gana kuriozinis atvejis užfiksuotas šeštadienį. Lietuvių gatvėje vienas 80 metų vyras užlipo ant balkono stogelio jį remontuoti, tačiau pačiam nebepavyko nulipti. Senuką nukėlė atvykę ugniagesiai.

„Ką galima patarti? Geriausia per audrą niekur neiti iš namų. Taip pat nepalikti automobilių arti medžių, iš balkonų pašalinti lengvus daiktus, uždarinėti langus, duris”, – patarė Kauno miesto priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos informacijos ir analizės poskyrio inspektorius Aurelijus Lukauskas.

Vakar kelių iškvietimų sulaukė ir Kaune medžius prižiūrinti bendrovė „Irgita”. Jai teko šalinti medžius nuo gatvių.

Užsienyje neišvengta aukų

Dėl smarkaus uraganinio vėjo sekmadienį buvo laikinai nutrauktas traukinių eismas tarp Norvegijos sostinės Oslo ir Švedijos vakarų. Stichija įsišėlo Norvegijos pakrantės vakarinėje ir pietinėje dalyse, taip pat Švedijos pietvakarių rajonuose, pranešė ITAR-TASS-ELTA. Kai kuriuose Norvegijos rajonuose nutrauktos elektros perdavimo linijos.

Smarki audra Švedijoje be elektros energijos paliko ketvirtį milijono šeimų. Žinybų teigimu, kol elektros tiekimas bus visiškai atstatytas, gali prireikti savaitės. Šalyje žuvo trys žmonės: devynmetį berniuką užmušė virstantis medis, o du vyrai žuvo savo automobiliuose. Išvirtę medžiai blokavo daugybę kelių ir geležinkelio ruožų. Transporto trikdžių galima tikėtis iki savaitės vidurio.

Pranešama, kad Latvijos sostinėje Rygoje apsemti kai kurių namų rūsiai, nuniokoti pastatų stogai, kai kuriuos kelius užtvėrė vėjo nuversti medžiai. Nukentėjusieji miestiečiai turės teisę gauti kompensaciją. Latvijos pajūryje vėjo greitis naktį siekė 30-32 metrus per sekundę. Vakar iš potvynio apsemtų Rygos rajonų evakuota 20 žmonių, pranešė LETA-ELTA

Vakar iš laivo „Golden Sky”, kuris naktį netoli Ventspilio uosto užplaukė ant sausumos, liejosi naftos produktai. Į Ventspilį buvo atvykęs Latvijos premjeras Aigaras Kalvytis. Dėl didelių bangų Baltijos jūroje buvo neįmanoma atidžiau apžiūrėti laivo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.