Ženklinimas kelia neaiškumų

Europos Sąjungos maisto produktų ženklinimo reglamentai buvo įtraukti į Lietuvos įstatymus, 2006 metų pradžioje, tačiau verslininkams dauguma jų vis dar kelia neaiškumų.

Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja Nijolė Kazlauskienė akcentavo, kad ženklinimas ir ženklinimo būdai neturi klaidinti vartotojo dėl maisto produkto charakteristikų, sudėties, vartojimo termino, kilmės ar ypatingų maisto produktų savybių. Vis dar dažnai informacija apie produktą būna pateikta nelabai matomoje vietoje, paslėpta, neryški arba uždengta kitais įrašais ar piešiniais.

Ženklinant maisto produktus, vartotojui būtina nurodyti ne tik produkto pavadinimą ir sudėtį, bet ir grynąjį kiekį, jei produktas fasuotas.

Kad pirkėjams būtų suprantama, kokia yra vieno kilogramo arba vieno litro produkto kaina, tai turi būti taip pat nurodyta ant pakuotės.

Per pastaruosius dešimt mėnesių buvo neleista parduoti 2,8 tonos produktų parduotuvėse ir didmeninės prekybos vietose.

Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Jūratė Mačiulienė teigė, kad neteisingai paženklinti produktai turėjo būti perženklinti.

N.Kazlauskienė pridūrė, kad ant pakuotės taip pat turi būti nurodytas vartojimo terminas, visos specialios laikymo ar vartojimo sąlygos.

Jeigu tikrinant prekybos vietose būtų randama sveikatai galinčių pakenkti produktų, jie turi būti išimami iš rinkos. Kad būtų lengviau nustatyti, kur produktas buvo pagamintas, supakuotas, būtina nurodyti ne tik gamintojo pavadinimą, bet ir pateikti išsamią informaciją apie kilmės vietą. Šią informaciją nurodyti dar svarbiau, jei pirkėjas gali būti suklaidintas dėl tikrosios produkto kilmės.

Šiuo metu turgavietėse iš Lenkijos atgabenta mėsa dažnai parduodama kaip lietuviškas produktas. Iš Lenkijos importuojamą mėsą prekybininkai turgavietėse susmulkina, todėl nurodo tik perdirbimo vietą, nors turėtų nurodyti ir šalį, iš kurios mėsa buvo importuota.

N.Kazlauskienės teigimu, verslininkai vis dar nežino, kad maisto produktai su saldikliais turi būti paženklinti papildomu užrašu „Su saldikliu”. Šis užrašas yra privalomas šalia parduodamo maisto produkto pavadinimo. Jeigu produkte yra ir cukraus, ir saldiklio, būtina pažymėti „Su cukrumi ir saldikliu”.

N.Kazlauskienė teigė, kad maisto produktai, turintys aspartamo, vis dar nebūna paženklinti papildomu užrašu „turi fenilalanino šaltinį”.

Maisto produktus, į kuriuos įdėta daugiau nei 10 procentų poliolių, būtina ženklinti papildomu užrašu „vartojimas dideliais kiekiais gali laisvinti vidurius”.

Maisto produktams suvenyrinėse pakuotėse taikomi laisvesni reikalavimai. Ant jų būtina nurodyti tik produkto pavadinimą, grynąjį kiekį, jei produktas fasuotas, tinkamumo vartoti terminą ir gamintoją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.