J.Baturinai Maskvoje pasidarė ankšta

Vienintelė Rusijos milijardierė nusižiūrėjo Kijevą

Šią šeimą žino visa Rusija. Šeimos galva – Jurijus Lužkovas, Maskvos meras, jo žmona Jelena Baturina, viena žymiausių šalies verslo žmonių.

Žurnalo „Forbes” duomenimis, J.Baturina – vienintelė Rusijos milijardierė.

Rusijos sostinėje Maskvos mero žmonai pasidarė ankšta, todėl ji nusprendė pradėti veikti ir Kijeve. Ukrainos sostinėje ji ketina pastatyti elitinių gyvenamųjų namų.

Peštynes baigė

Maskvos meru J.Lužkovas tiesiogiai buvo išrinktas netrukus po SSRS subyrėjimo. Šis politikas iš karto tapo maskviečių numylėtiniu, dariusiu daug rūpesčių pirmajam Rusijos prezidentui Borisui Jelcinui.

Kuo būtų pasibaigusi vis didėjanti dviejų garsių politikų priešprieša, liko neaišku, nes B.Jelcinas 1999-aisiais netikėtai pasitraukė nuo arenos, visą valdžią atiduodamas Vladimirui Putinui.

Su naujuoju Kremliaus šeimininku J.Lužkovo santykiai iš pradžių klostėsi nelengvai. Maskvos meras jau buvo pajutęs savo vertę, todėl jam buvo sunku apsiprasti su mintimi, kad neišvengiamai teks įsiklausyti į B.Jelcino įpėdinio nuomonę ir, svarbiausia, nesikišti į didžiąją politiką.

Kai J.Lužkovas tai suprato, Kremlius į Maskvos pirmosios šeimos veiklą numojo ranka.

Sėkmės biografija

J.Baturina interneto svetainės „Aktuell.Ru”, kurios dauguma skaitytojų – vokiečiai, korespondentui, neseniai paprašiusio milijardierės, kad ji keliais žodžiais apibūdintų save, sakė: „Viską nulemia genai – žmogus pagal prigimtį arba lyderis, arba ne. Aš visada buvau lyderė.”

Maskvos laikraščiai, paskyrę jai daugybę publikacijų, konstatavo, kad J.Baturina iš kitų didžiųjų verslo ryklių išsiskiria atkaklumu ir užsibrėžto tikslo siekimu.

Jai, jau prakutusiai verslininkei, buvo 28 metai, kai ji 1991-aisiais ištekėjo už 55 metų J.Lužkovo, kuris tuo metu buvo Maskvos vicemeru. Po metų jis tapo meru.

Nuo to laiko J.Baturinos verslas tik klestėjo. Jos įsteigta bendrovė „Inteko” jau tapo dideliu koncernu, kuris užsiima ne tik statybomis. Žurnalas „Forbes” koncerno aktyvus įvertino 3 milijardais dolerių. Maždaug trečdalis šios sumos priklauso J.Baturinai.

Pasak „Forbes”, milijardierė yra didelė valstybės kontroliuojamo dujų milžino „Gazprom” ir banko „Sberbank” akcininkė. „Inteko” padalinys, užsiimantis statybomis, per metus duoda kelias dešimtis milijonų dolerių pelno.

Be to, koncernui „Inteko” priklauso 25 proc. vienkartinių indų gamybos Rusijos rinkos.

Pasak „Aktuell.Ru”, J.Baturina visada neigė bet kokias užuominas, kad ji naudojasi vyro įtaka plečiant verslą ir gaunant pelningiausius užsakymus. Milijardierė neretai kreipiasi ir į teismą, kad apgintų savo garbę ir orumą. Dabar J.Baturina paskelbė karą leidyklai, kurios vienas leidinių tariamai ją apšmeižė.

Iškreipta citata

Konfliktas prasidėjo, kai „Forbes” gruodžio numeryje atsidūrė iškreipta J.Baturinos citata. Žurnalo viršelyje buvo įdėta milijardierės nuotrauka ir jos žodžiai: „Aš visada būsiu apginta.”

Vėliau paaiškėjo, kad J.Baturinos žodžiai skambėjo ne taip kategoriškai: „Aš, kaip ir bet kuris kitas investuotojas, būsiu apginta, nes įstatymai gina mano teises.”

Milijardierė savo kanalais sužinojo, kad žurnalo su tokia iškreipta citata tiražas jau atspausdintas, bet dar nepradėtas platinti. J.Baturina pateikė ultimatumą: tiražas turi būti sunaikintas, priešingu atveju ji kreipsis į teismą.

„Forbes” Rusijos variantą leidžianti leidykla „Axsel Springer Russia” yra Vokietijos leidybos koncerno „Axel Springer AG” antrinė įmonė. Siekdami užgniaužti konfliktą, vokiečiai buvo pasirengę įvykdyti J.Baturinos reikalavimą ir tiražą sunaikinti.

Tačiau po to, kai „Forbes” Rusijos varianto vyriausiasis redaktorius Maksimas Kušlinskis atsistatydino, o į konfliktą įsikišo vokiečių partneriai amerikiečiai, griežtai reikalavę laiku išleisti eilinį numerį, tik pataisius J.Baturinos citatą, žurnalas vis dėl pasirodė, bet diena vėliau.

Tačiau milijardierė nenurimo. Ji teigia, kad ir daugiau jos citatų yra iškraipytos. J.Baturina su „Axsel Springer Russia” žada bylinėtis. Daugumą ankstesnių jos ieškinių teismai patenkino.

Po administracijos sparnu

J.Baturina tvirtina, jog tai, kad jos vyras – sostinės meras, neturi jokios įtakos, bent jau dabar, kai jos koncernas klesti. „Inteko” gauna užsakymų ne tik iš miesto administracijos, bet ir iš privačių kompanijų. Bet, kaip pažymi „Aktuell.Ru”, „šeimyniniai ryšiai Maskvos merijoje niekada netrukdo, veikiau atvirkščiai”.

Mat statybų verslas Rusijos sostinėje smarkiai monopolizuotas ir yra miesto vadovybės rankose.

J.Baturina pirmą kartą žiniasklaidos dėmesį patraukė 1998 metais, kai jos koncernas laimėjo konkursą, pagal kurį jis gavo galimybę pagaminti 80 tūkstančių plastikinių kėdžių Lužnikų stadionui.

Sostinės tėvas ne kartą panaudojo savo įtaką, kad padėtų žmonos verslui. Sykį „Inteko” įsigijo žemės sklypą, kurio dalis buvo draustinyje. Statybos tokiose teritorijose griežtai uždraustos. Netrukus Maskvos vyriausybė draustinį sumažino, ir statybos prasidėjo.

Žygis į Ukrainos sostinę

„Aktuell.Ru” nurodo, kad J.Baturinos būsimasis žygis į Ukrainos sostinę taip pat parengtas Maskvos merijoje. Prieš dvi savaites Rusijos sostinėje lankėsi Kijevo delegacija, vadovaujama Ukrainos sostinės vadovo Leonido Černovickio.

Vizito metu susitarta dėl didesnio dviejų sostinių bendradarbiavimo įvairiose srityse, įskaitant statybas.

Interneto verslo svetainė „RBK Daily” pranešė, kad „Inteko” Kijeve ketina realizuoti didelio masto projektą. Ten bus pastatytas kvartalas gyvenamųjų namų su elitiniais butais, kurių bendras plotas viršys 50 tūkstančių kvadratinių metrų.

Ten taip pat išaugs mokykla ir vaikų darželis. Projektui realizuoti prireiks maždaug pusės milijardo dolerių.

J.Baturinos verslas klesti. Bet, kaip pažymi „Aktuell.Ru”, ji iš anksto rengiasi tam momentui, kai jos vyras jau nesėdės Maskvos mero krėsle.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.