Kaip sena vonia virsta nauja…

Vonia nėra trumpai naudojamas daiktas, bet ir ji laikui bėgant nusidėvi. Atsiradusias rudas dėmes, nešvarumus be skrupulų naikiname rūgštimi. Tai padeda tol, kol vonia prakiūra galutinai. Tada jau tenka ieškoti kitos. Stop. Grįžtame vėl prie pageltusios vonios. Čia galima išeitis – restauruoti. Vos per keletą valandų vonia gali atsinaujinti tiesiog namie prieš jūsų akis.

Restauruoti seną vonią galima keliais būdais. Kokį pasirinkti, spręskite patys.

Purkšti, lieti ar dažyti?

Dažnai naudojama purškimo technologija. Kompresoriumi ir purkštuvu vonios vidus padengiamas specialia danga. Svarbiausia, kad ji būtų vienasluoksnė, be abejo, blizgi ir slidi. Tai yra kur kas geriau, negu pasenęs vonių dažymas teptuku, nes nei ne tokia technika, nei kokybe tai negali prilygti naujiems restauravimo būdams.

Jau yra ir naujesnė vonių restauravimo technologija. Tai labai kompaktiškas, galingas ir tyliai veikiantis įrenginys, kurį pasitelkus storasluoksnė danga liejama ant vonios paviršiaus. „Dangą sudaro emalis ir sintetinis akmuo, – pasakoja šia technologija vonias restauruojančios firmos vadovas Gintaras Marščionka. – Akmuo – tai mikroskopinės kaštono pavidalo dalelės, kurios sukimba ir padaro dangą kur kas tvirtesnę.”

Sintetinis akmuo sustiprina dangą, kad taptų atspari smūgiams, trinčiai ir temperatūros pokyčiams, – taip pailgėja vonios naudojimo laikas net keletą kartų. Tokia danga yra labai tirštos konsistencijos (panašiai kaip grietinės) ir triskart storesnė už paprastai purškiamą dangą. Didelis pranašumas yra tas, kad restauruojant vonią liejimo technologija namuose nekyla dulkių. Nereikia atidarius langus ir duris vėdinti, o juk žiemą tai labai nepatogu. Praėjus pusvalandžiui po vonios atnaujinimo nelieka jokio kvapo. Danga turi dar vieną pranašumą. Kadangi yra stora, prireikus galima ją poliruoti, tuomet vėl blizgės kaip nauja. Toks atnaujinimas jums kainuotų apie 300 litų. Galima rinktis visas vaivorykštės spalvas.

Atnaujinti ar keisti?

Pasak G.Marščionkos, viskas priklauso nuo pinigų, o ir nuo užmojų. Jei ketinama iš pagrindų remontuoti visą vonios kambarį, tada vertėtų investuoti į naują vonią. Tačiau jei norima nedidelio atnaujinimo, vonios restauravimas – tikrai puiki išeitis. Svarbiausia – nelaukti, kol sena vonia visai prakiurs. G.Marščionka pabrėžia dar vieną vonios restauravimo pranašumą. Jei vonia įmūryta, tai keičiant reikės ją išimti, išmesti, susitaikyti su naujų vonių kainomis, kitą parsivežti ir vėl gražiai įmūryti – darbo bus nemažai.

Jei nusprendžiate restauruoti, taip pat galite susidurti su nemaža problema. Ne visi meistrai restauruoja kokybiškai, tad labai svarbu tinkamus pasirinkti.

Vonia vonioje

Vienas įdomesnių vonios atnaujinimo būdų – tai technologija „vonia vonioje”, daugiau nei 30 metų naudojama Europoje. Principas labai paprastas. Į seną ir nusidėvėjusią vonią įdedamas 6 mm storio iš akrilo polimerinių plokščių pagamintas įdėklas. Naujas akrilinis įdėklas tvirtinamas prie senos ketaus vonios specialiais dviejų komponentų poliuretaniniais klijais. Pasak gamintojų, šitaip atnaujintoje vonioje derinamos abiejų vonių savybės. Stabili, kieta ir mažai praleidžia šilumą – tai senos ketaus vonios pranašumai. O atnaujinta ji tampa ir ekologiškai švari, atspari smūgiams, lengvai prižiūrima. Tokia vonia negeltonuoja, nes neturi porų. Abi vonios sudaro lyg kokį termosą, padedantį ekonomiškai naudoti karštą vandenį. Manoma, kad per 30 minučių tokioje vonioje vanduo atvėsta tik vienu laipsniu.

Greitas montavimas

Montuojant akrilo vonią keičiama nuotekų sistema: apatinė sifono dalis nekeičiama, keičiamos tik viršutinės metalinės sifono dalys. Įtvirtinus įdėklą vonia pripildoma vandens, kuris prispaudžia naują akrilinį įdėklą prie senos ketaus vonios. Vonia naudotis galima praėjus dvylikai valandų po atnaujinimo. Jei jūsų vonia įcementuota ar apklijuota plytelėmis, jos lupti tikrai nereikės. Montuojant naujos akrilinės vonios kraštai nupjaunami pagal reikiamą dydį. Reikėtų paminėti, kad vonia šiek tiek sutrumpėja ir susiaurėja, bet tik tiek, koks yra naujos vonios sienelės storis, o talpa nesumažėja.

Restauruojant galima rinktis ne tik baltą, bet ir žalią (žaliai mėlyną), baltintos kavos ar rausvą spalvas. Nuo to priklauso ir kaina. Paprastai akrilo vonia kartu su montavimu kainuoja apie 600 litų. Jei rinksitės baltą spalvą, kainuos truputį mažiau.

Vonios priežiūra

Vonios išvaizda ir naudojimo laikas priklauso ne tik nuo šio gaminio medžiagos ar restauravimo technologijos. Čia labai svarbu ir kasdieninė vonios priežiūra. Pravartu įsidėmėti keletą patarimų. Pirmiausia – paprasta taisyklė: kai pasinaudojate vonia, iš karto ją plaukite. Tuomet vonia neapsitrauks nešvarumais ir prieš prausiantis nereikės jos šveisti įvairiausias chemikalais, kurie kenkia emaliui. Geriausia valymo priemonė – tai paprasta kempinė, muilas ir vanduo. Juos panaudoti reikėtų iškart po maudynių, kad visokios dėmės neįsisenėtų. O ir patiems bus maloniau kitą kartą savo vonią matyti švarią ir blizgančią.

Voniai jokiu būdu netinka valikliai, kuriuose yra rūgščių arba abrazyvų. Rūgštis neišvalo dėmių, tik nuėda dalį emalio, tad po keliasdešimt tokių valymų nebelieka vonios blizgesio visam laikui. Abrazyvai palieka dangoje mikroninių įbrėžimų, dėl to po keliasdešimt tokių valymų vonia taip pat darosi matinė. Sena ir nuo nusidėvėjimo spalvą pakeitusi danga labai greitai apsitraukia nešvarumais, nes paviršius yra pažeistas ir prie jo viskas limpa. Tokios vonios švelnūs valikliai nebenušveis, o rūgštys ir abrazyvai – tiktai laikinai. Taigi tokias vonias patariama restauruoti, kol emalis visiškai nenusitrynė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Kaip sena vonia virsta nauja…"

  1. darilis

    cia gal tie kur skelbiasi ,,geriausiai Lietuvoje&#039&#039 . tik idomu,kas jiem suteike si statusa,ar patys avansu pasiskelbe.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.