Degalų kainos seks įkandin naftos

Smukusios naftos kainos sujudino degalų rinką – benzinas nuo metų pradžios gerokai atpigo, o degalinės prognozuoja gana nuosaikų tolesnį degalų kainų mažėjimą

Vien šiais metais per beveik dvi savaites naftos kainos pasaulinėse rinkose smuko apie 14 proc. Pasak specialistų, daugiausia įtakos pastarųjų savaičių naftos kainoms turi neįprastai šilti orai, dėl kurių smarkiai sumažėjo naftos suvartojimas, pirmiausia JAV. Dėl mažesnio naftos suvartojimo susikaupė didesnis žaliavos kiekis rinkoje, o tai numušė jos kainą.

Gali dar pigti

Dėl pasaulio rinkose pingančios naftos mažėja ir degalų kainos Lietuvoje.

„Tendencija tokia, kad smunkant naftos kainoms po kiek laiko tai atsiliepia ir benzino kainoms. Tiesa, įtakos turi ir rinkos žaidėjų prognozės – jei jie mano, kad kainos pokytis tėra trumpalaikis, gali į jį nereaguoti. Tačiau jei naftos kainos kritimo tendencija ilgalaikė, tai benzinas neišvengiamai pinga”, – sakė Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentas Mindaugas Paljanskas.

„Statoil Lietuvos” Pardavimų ir tiekimo departamento direktorius Skirmantas Mačiukas teigė, kad populiariausias 95 markės benzinas nuo šių metų pradžios vidutiniškai atpigo 10 centų.

„Jei naftos kainos nusiristų iki 50 JAV dolerių už barelį, benzinas veikiausiai pigtų dar apie 10 centų, iki 2,7 lito. Žinoma, sunku prognozuoti, nes tai priklauso nuo oro, Rusijos ir Baltarusijos dar iki galo neišsisprendusio konflikto, OPEC veiksmų”, – kalbėjo Mačiukas.

Šiek tiek pabrango

Tiesa, žemiausiai per 19 mėnesių nukritusios naftos kainos vakar kopė aukštyn. WTI rūšies naftos kainos vasario sandoriams Niujorko prekių biržoje vakar pakilo 0,94 JAV dolerio – iki 52,82 dolerio už barelį. „Brent” kainos vasario sandoriams Londono biržoje „ICE Futures” pašoko 1,09 dolerio, arba iki 52,79 dolerio už barelį.

Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) nariai susirūpino dėl naftos kainų kritimo ir vėl prašneko apie jos gavybos sumažinimą, kas kilsteltų, pasak OPEC, „pavojingai mažas naftos kainas.”

Kainos nustatomos Europoje

Lietuvos degalų prekeiviai degalus daugiausia perka iš „Mažeikių naftos”. Jos bazinė kuro kaina yra susieta su tarptautinės energetinės agentūros „Platts” skelbiama benzino kaina Vakarų Europoje. Pagal šias kainas „Mažeikių nafta” parduoda visus naftos produktus. Savo ruožtu iš „Mažeikių naftos” degalus perkančios ir perparduodančios įmonės taip pat reaguoja į „Platts” skelbiamą kainą. Anot Mačiuko, degalus parduodančios bendrovės į kainų pokyčius rinkoje reaguoja per kelias dienas.

„Jei krinta didmeninė kaina, mažmeninė taip pat krinta. Retkarčiais kainų atotrūkis būna didesnis, jei įmonė neišnaudojusi sukauptų atsargų. Dažniausiai taip įvyksta keičiantis sezonams. Jei neišnaudotas žieminis kuras, tai kol jį išparduoda, laikosi didesnė kaina”, – teigė Mačiukas. Tačiau, pasak jo, įmonės niekuomet nekaupia didesnių atsargų nei 2-3 dienoms, nes labai rizikinga ilgam įšaldyti pinigus – pokyčiai degalų rinkoje vyksta pernelyg sparčiai ir yra sunkiai prognozuojami.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.