Mobiliojo ryšio operatoriai priversti piginti pokalbius

Europos Komisija riboja tarptautinių pokalbių kainas

Europos Komisija grasina įstatymais apriboti tarptinklinių (angl. roaming) ryšių kainas, jeigu mobiliojo ryšio operatoriai nesumažins skambučių užsienyje kainų. Komisijos tyrimas rodo, kad dabar net 70 procentų europiečių vykdami į užsienį mobiliuosius telefonus išjungia dėl neįkandamų pokalbių kainų užsienyje.

Apetitą tramdys naujais įstatymais

Europos Komisijos duomenimis, dauguma europiečių atsisako galimybės naudotis mobiliaisiais telefonais vykdami atostogauti į užsienį, nes pokalbiai užsienyje yra pernelyg brangūs ir įperkami tik pasiturintiems gyventojams.

„Operatoriai pažeidžia vartotojų teises, tokia situacija daro neigiamą įtaką Europos pramonei ir visai Sąjungai”, – teigiama Europos Komisijos pranešime spaudai. Europos parlamente diskutuojama, kaip suvaržyti mobiliojo ryšio operatorių apetitą – iki šių metų vasaros sesijos planuojama parengti naujo įstatymo projektą, kuriuo būtų nustatytos ribos tarptinklinių (angl. roaming) ryšių kainoms.

Europos Komisijos pranešime teigiama, kad mobiliojo ryšio operatoriai siekia, jog naujasis, jų uždarbį ribojantis įstatymas, nebūtų priimtas ir žada patys iki vasaros sumažinti pokalbių kainas. Stambieji mobiliojo ryšio magnatai, tokie kaip „Vodafone” ir „Deutsche Telekom”, jau pranešė apie planus mažinti tarptinklinių pokalbių mokesčius.

Europos Komisijos duomenimis, europiečiai užsienyje per metus mobiliuoju telefonu prakalba maždaug 8,5 mlrd. eurų. Komisijos atstovai skaičiuoja, kad įvedus mobiliojo ryšio kainų užsienyje ribas europiečiai per metus sutaupytų apie 5 milijardus eurų.

Pokyčiams rengiasi

Mindaugas Savickas, „Tele2” rinkodaros direktorius pabrėžia, kad Lietuvos vartotojams siūlomos kainos priklauso nuo didžiųjų operatorių, kurie veikia pasauliniu mastu, kainodaros.

„Kartais mes galbūt ir galėtume pasiūlyti pigesnius pokalbius. Tačiau yra tam tikros nustatytos kainos, kurias mokame didiesiems operatoriams, jos lemia kainas Lietuvos vartotojams. Turime priimti tas žaidimo taisykles ir kainas, kurios jau egzistuoja”, – sako M. Savickas.

Minėtas Europos Komisijos sprendimas, pasak jo, didesnės įtakos turės stambiesiems operatoriams.

„Mes esame mažų kainų operatorius, siekiantis padaryti mobilųjį ryšį prieinamą visiems, net ir būnant užsienyje, todėl džiaugiamės, kad bandoma sutartinai sumažinti kainas visoje Europoje”, – „Kauno dienai” sakė M. Savickas.

Vytautas Kaikaris, „Bitės” grupės verslo klientų marketingo vadovas pabrėžia, kad „Bitė” jau kelerius metus bendradarbiauja su didžiausiu pasaulyje mobiliojo ryšio operatoriumi „Vodafone” – tai užtikrina itin palankius tarptinklinio ryšio tarifus keliaujant į daugiau nei 100 pasaulio šalių. Anot jo, palyginti su įprastais tarptinklinio ryšio tarifais, jie iki 3 kartų mažesni. Todėl ir anksčiau, ir dabar „Bitės” klientai, keliaudami po užsienį, gali skambinti, priimti skambučius bei siųsti SMS palankiomis ir mažesnėmis nei įprasta kainomis.

Tačiau geriausia tarptinklinio ryšio tarifų reguliavimo priemonė, pasak V. Kaikario, yra ne nauji įstatymai, bet rinka ir konkurencija.

Pokalbiai užsienyje pigs

Mobiliojo ryšio operatoriaus „Omnitel” atstovai tikina, kad bendrovė jau mažina pokalbių užsienyje kainas. Skandinavijos ir Baltijos šalių mobiliojo ryšio lyderės bendrovės „TeliaSonera” prezidentas Anders Igel dar 2006 metų rugpjūtį pasirašė „Veiklos kodeksą” – susitarimą, kurį yra sudarę šeši didieji mobiliojo ryšio operatoriai („Orange”, TIM, „T-Mobile”, „Telenor”, „TeliaSonera” ir „Wind”). Šiame susitarime numatytas didmeninių tarptinklinio ryšio kainų mažinimas, kuris per 2007-2008 metus pastebimai sumažins ir mažmenines tarptinklinio ryšio kainas vartotojams. Pasak Daivos Selickaitės, „Omnitel” atstovės spaudai, tai pajus ir bendrovės „Omnitel”, įeinančios į „TeliaSonera”, vartotojai.

M. Savickas „Kauno dieną” tikino, kad „Tele2” planuoja piginti skambučius užsienyje, nes „tai diktuoja rinka bei konkurencinė aplinka”. Jam žinoma, kad konkurentai planuoja mažinti kainas, todėl rengiamasi, pasak M. Savicko, neatsilikti.

Telekomunikacijų bendrovės atstovas pabrėžia, kad vartotojui pateikiama galutinė kaina labiausiai priklauso nuo mobiliojo ryšio gigantų, pasaulinių bendrovių siūlomų kainų, nes „Tele2”, kaip ir kiti smulkesni operatoriai, už abonentų pokalbius užsienyje atsiskaito su šalies, kurioje naudojamasi ryšiu, operatoriais.

„Didmeninė užsienio operatorių kaina yra palyginti aukšta, todėl vien mūsų noro sumažinti kainas nepakanka, reikia, kad tokių sprendimų imtųsi gigantai”, – aiškino M. Savickas.

Pasak jo, „Tele2” abonentams keliaujant Baltijos šalyje mokėti už įeinančius skambučius nereikia. M. Savickas pabrėžia, kad „Tele2” pigesnius pokalbius pirmiausia siūlys tose šalyse, į kurias lietuviai keliauja daugiausiai – kaimyninėse valstybėse, Skandinavijos šalyse, Egipte, Airijoje, Didžiojoje Britanijoje.

„Ieškome galimybių susitarti su tų šalių mobiliojo ryšio operatoriais dėl palankesnės kainodaros”, – dalijasi planais M. Savickas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.