Šviesoforas su žalia rodykle

Vos ne kiekvieną vakarą grįždamas namo atsiduriu dviprasmiškoje situacijoje artėdamas prie reguliuojamos sankryžos dešine kraštine juosta, nes man reikia pasukti dešinėn. Užsidegus raudonam šviesoforo signalui kaire juosta važiavęs automobilis sustoja. Prie šviesoforo raudonojo signalo yra lentelė su žalia rodykle į dešinę, tad galiu važiuoti. Ar aš privalau stabtelti šalia jau stovinčio automobilio, ar galiu sukti dešinėn nesustodamas, jei dešinėje nėra net šaligatvių?

Tokia situacija Kelių eismo taisyklėse (KET) nėra tiesiogiai aptarta. Tad sukti nestabdant lyg ir nedraudžiama. Bet šiuo atveju vairuotojas privalo vadovautis kitų (KET) straipsnių reikalavimais. Pirmiausia pažiūrėkime, kas rašoma 120-ajame straipsnyje: „Jeigu sankryžoje ties raudonu šviesoforo signalu pritvirtinta lentelė su žalia rodykle, nukreipta į dešinę, vairuotojams leidžiama sukti į dešinę ir degant draudžiamam šviesoforo signalui, tačiau jie privalo duoti kelią ir nesudaryti pavojaus kitoms transporto priemonėms ir PĖSTIESIEMS”.

Privalu praleisti nesudarant kliūties

Jei skersai jūsų važiavimo krypties važiuoja automobiliai ir (arba) eina pėstieji, PRIVALU juos praleisti nesudarant kliūties. Juk, be kita ko, jums dega draudžiantis signalas, kuris yra viršesnis nei lentelė su žalia rodykle. Primenu: sąvoka „duoti kelią (nekliudyti)”, apibrėžta 8-ame taisyklių straipsnyje, skamba šitaip: „…eismo dalyviui sustoti ar nepradėti važiuoti, nedaryti jokio manevro, kuris priverstų kitus eismo dalyvius keisti judėjimo kryptį ar greitį”. Žodžiu, jei sankryža laisva, niekas nejuda skersai kelio ir neriboja matomumo, sukite sau sveikas nestabdydamas. Bet jei kairėje sustojo automobilis, patarčiau tiksliai laikytis 120-ojo Kelių eismo taisyklių straipsnio reikalavimų ir tikrai įsitikinti, kad skersine kryptimi (kuriai dega žalias šviesoforo signalas) tikrai niekas nejuda – nei automobilis, nei dviratininkas, nei pėstysis.

Gali nelauktai išnirti

Kad nėra šaligatvio, dar nereiškia, kad nėra pėsčiųjų. Šioje situacijoje verta prisiminti ir 76-ąjį Kelių eismo taisyklių straipsnį: „Jei prieš pėsčiųjų perėją sustojo transporto priemonė, ta pačia kryptimi važiuojantis vairuotojas privalo sustoti ir vėl pradėti važiuoti tik įsitikinęs, kad joje nėra pėsčiojo, kuriam jis galėtų sutrukdyti arba sukelti pavojų. „Jūsų minima sankryža – ne perėja, bet situacija labai panaši: gretimoje juostoje sustoja automobilis, iš už kurio visai nelauktai gali išnirti žmogus, turintis teisę pirmas pereiti gatvę… Patikėkite, atsargumo kelyje niekada nebūna per daug.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.