Saugumo viešumas

Valstybės saugumo departamente apsilankęs prezidentas siūlo paviešinti šios tarnybos veiklą tyrusio parlamentinio komiteto atliktą darbą. Seimo nariai tokio atviravimo nauda abejoja.

Pasklaidęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK), tyrusio Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklą, pateiktą medžiagą prezidentas Valdas Adamkus ėmė raginti ją paviešinti. Vakar VSD centrinėje būstinėje apsilankęs šalies vadovas mano, kad žmonėms turi būti išsklaidytos abejonės, jog grėsmę kelia pats departamentas.

Adamkaus idėjos kol kas nesulaukia tvirtos paramos. Išskyrus premjerą, dauguma politikų perspėja, kad tyrimo medžiagą atskleisti pavojinga. Svarstoma, kad galbūt derėtų paviešinti tik dalį informacijos. Pavyzdžiui, Seimą pagaliau pasiekusias seniai prašytas VSD slaptas analitines pažymas.

Drąsino darbuotojus

Vakar prieš pietus į departamentą atvykusį Adamkų pasitiko dar metų pabaigoje Seimo antausį gavęs ir atsistatydinimo pareiškimą prezidentui įteikęs, bet vis dar VSD vadovaujantis Arvydas Pocius. Po pusantros valandos trukusios viešnagės Pocius ir išlydėjo Adamkų. Žurnalistams prezidentas pabrėžė, kad nevilkina naujo VSD šefo paieškų, vylėsi, jog politikai nedarys jam spaudimo, leis surasti tinkamiausią kandidatą.

Prezidento apsilankymas VSD buvo palankumo ženklas saugumo darbuotojams. „Atėjau išreikšti VSD darbuotojams visišką moralinę paramą, padėką už jų darbą ir paprašyti, kad jie toliau taip dirbtų”, – teigė jis.

Adamkus sakė suprantąs, kad departamento darbuotojai išgyvena dėl viešojoje erdvėje skleidžiamų abejonių, niekuo nepagrįsto puolimo.

Šalies vadovas pabrėžė, jog VSD duris užvėrė įsitikinęs, kad jokios grėsmės nacionaliniam saugumui nėra: „Yra tik mitas. Žmonės dirba savo darbą, o nepasitenkinimas vienu asmeniu – būtent įstaigos vadovu – tai nėra grėsmė visai valstybei.”

Nori parodyti žmonėms

Šalies vadovas mano, kad vienas būdų išsklaidyti mitus – išslaptinti, padaryti prieinamą visuomenei Seimo NSGK atlikto VSD veiklos tyrimo medžiagą.

„Siūlysiu Seimui, kad svarstytų galimybę tą medžiagą, kurią prieš važiuodamas čia šiandien rytą dar peržiūrėjau, suderinus su visais įstatymais, atskleisti Lietuvos visuomenei”, – sakė prezidentas.

Anksčiau kai kurių opozicijos atstovų išsakytai ir prezidento palaiminimą gavusiai minčiai pritaria ir premjeras Gediminas Kirkilas. „Manau, kad dabar per daug mistifikacijų, tarsi toje medžiagoje yra kokių nors stebuklų. Galiu jus iš karto nuvilti: jų nėra. Esant tokiai politinei situacijai medžiagą reikia paviešinti”, – vakar pareiškė Kirkilas. Tačiau jis pabrėžė, jog viešinant tyrimo medžiagą būtina užtikrinti, kad nebūtų pakenkta pačiam VSD.

Pavojinga ir neaišku

Tarp Seimo NSGK narių prezidento siūlymas sutiktas gana skeptiškai. Ir už VSD nepalankias išvadas balsavęs komiteto pirmininko pavaduotojas liberalas Algis Kašėta, ir kitoje barikadų pusėje įsitaisęs socialliberalas Alvydas Sadeckas LŽ sakė nepritariantys Adamkaus siūlymui.

Abu politikai mano, kad tyrimo detalių paviešinimas atskleistų VSD struktūrą, ten dirbančius asmenis, vykdomus tyrimus ir darbo metodus.

„Negali tokia tarnyba išsirengti prieš visus. Per daug džiaugsmo tai suteiktų kitoms, ypač mums nelabai draugiškoms šalims. Tai absoliučiai neleistina”, – mano Sadeckas.

Socialliberalas svarstė, kad galbūt būtų galima paviešinti kai kuriuos epizodus, jei būtų didelis poreikis. Tačiau pats Sadeckas jo nemato.

Kašėta perspėjo, kad dalinis viešumas irgi gali būti pavojingas, nes iš tyrimo ištraukti tam tikri fragmentai iškreiptų tikrąjį vaizdą. Tokiu atveju, pasak jo, visuomenė gautų didesnę dozę dezinformacijos, o ne tiesos.

Paskutinę minutę

Kašėta svarstė, kad būtų galima paviešinti nebent slaptas VSD analitines pažymas. Tiesa, vakar politikas ne ką tegalėjo apie jas pasakyti. „Kai žinosime, kas ten yra, reikės diskutuoti komitete. Paskui žiūrėsime, kas galima, o kas ne”, – sakė jis.

Garsiosios pažymos, įžiebusios konfliktą tarp Pociaus ir NSGK, vakar Seimą pasiekė paskutinę minutę – prieš pat kanceliarijos darbo pabaigą. Vakarykštė diena buvo paskutinė galima tokiam veiksmui atlikti.

VSD pranešime spaudai informuojama, kad Seimo valdybai pateiktose

operatyvinės informacijos pagrindu parengtose analitinėse pažymose „yra įvardyti konkrečių asmenų ir verslo grupių ryšiai su konkrečiais politikais, aukšto rango esamais ir buvusiais valstybės tarnautojais”.

Su pažymomis pirmiausia galės susipažinti Seimo vadovybė ir NSGK. Komitetas turi per 10 dienų pateikti Seimui savo vertinimus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.