Naujo baubo vardas – teflonas

Lietuvoje išpopuliarėjusių nepridegančių keptuvių naudotojai kol kas neįspėjami apie galimus pavojus

Pasaulyje mokslininkai vis dažniau skelbia, kad teflonu padengtos keptuvės gali kelti pavojų sveikatai, nes garuojančios cheminės medžiagos galbūt sukelia vėžį. JAV vartotojai jau nusisuko nuo šių gaminių, tačiau kitose šalyje, tarp jų ir Lietuvoje, šie indai tebėra populiarūs.

Apie pavojų dar nekalbama

Situacija dėl teflono indų naudojimo buityje primena asbesto istoriją: kai pasaulyje ši vėžį sukelianti medžiaga buvo uždrausta naudoti, Lietuvoje tebegamintas asbocementinis šiferis.

JAV Aplinkos apsaugos agentūros mokslininkai 2005 metais nustatė, kad teflono sudėtinė medžiaga gali būti kancerogenas. Lietuvos sveikatos specialistai kol kas neteikia jokių patarimų dėl teflono.

Indų parduotuvių tinklo „Žana” komercijos direktorius Paulius Albertavičius teigė, kad tefloninės keptuvės užima apie 90 procentų keptuvių rinkos Lietuvoje.

„Mūsų bendrovė atstovauja populiariausiam pasaulyje „Tefal” prekiniam ženklui. Šių keptuvių paklausa kiekvienais metais didėja. Neprideganti danga ant idealiai pralaidaus nebrangaus metalo aliuminio diktuoja sąlygas rinkoje”, – teigė P.Albertavičius.

Anot jo, „Tefal” keptuvių neprideganti danga nėra kenksminga žmogaus organizmui. „Taip mums deklaruoja gamintojai. Manau, kad pranešimai apie žalą sveikatai yra negraži konkurencinė kova”, – svarstė P.Albertavičius.

Kitos indais prekiaujančios bendrovės vadybininkė „Kauno dienai” sakė, kad savo klientams jau pataria įsigyti ne teflono, bet titano keramikos indus.

„Titano keramika vadinami indai yra padengti grūdintu aliuminio ir ketaus liejiniu. Šie indai pranašesni už teflono, nes neišsibraižo. Puikiai žinome apie tai, kas vyksta Amerikoje, kad ten nemažai teflono gaminių jau draudžiama parduoti. Beje, apie tai sužinojome iš savo klientų. Tačiau, kol Europoje teflono gaminiai nedraudžiami, mes irgi jais prekiaujame”, – sakė pašnekovė. Ši bendrovė kažkodėl nenorėjo, kad straipsnyje būtų minimas jos pavadinimas.

JAV kompanija moka milijonus

JAV jau trejus metus verda aistros dėl tefloninių indų. Daugiau kaip 1500 žmonių yra padavę į teismą teflono indų pradininkę kompaniją „DuPont”. Ieškovai teigia, kad chemijos giganto gaminamos keptuvės ir puodai nepridegančiu paviršiumi yra pavojingi sveikatai. Nukentėjusieji remiasi tuo, kad viena teflono sudedamųjų dalių gali sukelti vėžį. Kalbama apie sintetinę rūgštį, žinomą kaip C-8. Manoma, kad ji gali išprovokuoti cholesterino ir triglicerido koncentracijos kraujyje padidėjimą, padidinti širdies bei kraujagyslių ligų riziką.

Pirmiausia nepridegančių keptuvių aukomis tapo šeimos, kurių giminaičiai dirbo kompanijoje „DuPont”. Dar 1981 metais medikai, kuriuos pasamdė JAV bendrovė, pusę metų stebėjo nėščias moteris, dirbančias tefloninių indų gamyboje. Net 30 procentų jų pagimdė sveikatos sutrikimų turinčius vaikus. Ši informacija ilgai nebuvo skelbiama viešai.

Bendrovė „DuPont” toliau neigia savo produkcijos keliamą pavojų. Kompanija teigia atlikusi tyrimą, kuris neva parodė, kad teflono gamybos procesas yra saugus, tačiau nesutinka viešai paskelbti viso tyrimo išvadų.

Iki šiol bendrovė buvusiems darbuotojams jau sumokėjo daugiau kaip 300 milijonų dolerių. Kompanija taip pat sumokėjo 100 milijonų dolerių, nes paaiškėjo, kad perfluoroktanine rūgštimi buvo teršiamas vanduo Vakarų Virdžinijos valstijoje, kur yra gamykla. Ieškovai taip pat siekia, kad ant teflonu dengtų indų būtų klijuojamos etiketės „Pavojinga gyvybei”.

Chemikė siūlo laikytis instrukcijų

Valstybinė ne maisto produktų inspekcija „Kauno dieną” informavo, kad yra gavusi skundų dėl tefloninių indų kokybės, tačiau nė karto nesiskųsta, kad jie keltų pavojų sveikatai. Anot inspekcijos atstovo spaudai Laimono Trotos, vartotojai skundžiasi nekokybiškai pagamintais indais.

„Kiekvienas gaminys turi atitikti standartus. Jei taip nėra, atliekami jo bandymai. Jei nustatoma, kad gaminys kelia pavojų, apie tai viešai paskelbiama. Su keptuvėmis to nėra buvę”, – teigė L.Trota.

KTU chemikė Milda Keršienė teigė „Kauno dienai”, kad pavojaus galima išvengti, jei laikomasi gamintojų rekomendacijų.

„Potenciali rizika yra susijusi būtent su naudojimosi instrukcijų nesilaikymu. Manau, kad gamintojai nemeluoja pateikdami savo rekomendacijas. Jei nesilaikoma naudojimo trukmės ir temperatūrų – tai gali būti pavojinga. Be to, yra keli teflono padengimo būdai, sluoksniai atlaiko skirtingas temperatūras. Gamintojai patys nurodo tas temperatūras”, – sakė ji.

Eksperimentas atskleidė melą

Pirmoji neprideganti keptuvė pasirodė 1945 metais. Nuo to laiko aukštoms temperatūroms atsparus teflonas naudojamas daugelyje pramonės šakų: nuo indų gamybos iki komercinių laivų statybos. 2003 metais JAV medikai paskelbė šoką sukėlusią informaciją: 90 procentų amerikiečių kraujyje rasta į teflono sudėtį įeinančios rūgšties C-8.

Apie tai, kad perfluoroktaninė rūgštis (C-8 arba PFOA) suardo laboratorinių pelių imuninę sistemą, buvo žinoma prieš kelis dešimtmečius. „DuPont” teigia, kad ši medžiaga naudojama teflono gamybai, tačiau gaminiuose jos nėra. Anot gamintojų, nuodingi garai išsiskiria teflonui įkaitus iki 340 laipsnių, tačiau tiek indai neva neįkaista, o tokioje temperatūroje pagamintas maistas jau netiktų valgyti.

Viena aplinkosaugininkų grupė atliko eksperimentą, kaitindama teflonu padengtą keptuvę ant elektrinės kaitlentės. Per 5 minutes keptuvė įkaito iki 382 laipsnių Celsijaus. Temperatūra buvo matuojama infraraudonųjų spindulių termometru. Tuo tarpu „DuPont” studijos parodė, kad teflonas išskiria toksiškas dujas esant 230 laipsnių, o esant 360 laipsnių – net šešias nuodingas dujas, tarp jų – du kancerogenus.

JAV užfiksuota tūkstančiai atvejų, kai nuo teflono keptuvių kylančių garų žuvo namuose auginami paukščiai. Jų mirties priežastis vadinama „teflono toksikozė”.

Būtini leidimai

Kaip informavo Respublikinio mitybos centro Bendrųjų reikalų ir ūkio skyriaus vedėja Maura Olechnovič firmos, įvežančios į Lietuvą indus, turi gauti nemaisto prekių higieninį pažymėjimą.

„Teflonu padengtos keptuvės yra priskiriamos vienai iš gaminių, skirtų tiesiogiai liestis su maistu, grupei. Svarbiausias reikalavimas – kad į rinką nepatektų gaminys, galintis kelti pavojų sveikatai. Ne mažiau svarbu, kad sąlyčiui su maistu skirti gaminiai būtų teisingai paženklinti ir vartotojas gautų būtiną informaciją apie gaminio naudojimo ypatybes. Bendrieji ir specifiniai reikalavimai yra pateikti Europos Parlamento ir Tarybos Reglamente bei Lietuvos higienos normoje. Reikalavimai bendri visoms Europos Sąjungos šalims”, – sakė M.Olechnovič.

Ar Lietuvoje atliekami kokie tyrimai dėl teflono poveikio sveikatai? „Lietuva yra Europos Sąjungos narė, todėl privalo vadovautis reikalavimais, nustatytais visoms ES šalims. ES yra tam įgaliota institucija – EFSA (European Food Safety Authority), kuri nustato specifinius ribojimus ir atlieka cheminių medžiagų poveikio sveikatai vertinimą ir pateikia išvadas visoms ES šalims. Taip pat ir dėl tetrafluoretileno”, – paaiškino M.Olechnovič.

Kokia institucija turėtų teikti rekomendacijas gyventojams, kaip saugotis teflono? „ES veikia RASFF sistema, kuri padeda perspėti kontroliuojančias institucijas apie nekokybiškus ar kenksmingus gaminius. Gavusios tokį įspėjimą kontroliuojančios institucijos pašalina iš rinkos tokius gaminius, užtikrinant, kad joje būtų tik saugūs gaminiai”, – sakė M.Olechnovič.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Naujo baubo vardas – teflonas"

  1. as

    Ar ne keista, iš pradžių &#039kažkas&#039 padaro biznį iš kokio nors netinkamo produkto, po to pripažįstama, kad jis netinkamas. 😯 &#039Šaunu &#039 👿 kokiais mokslo išradimais mes naudojamės 😐

  2. Juozas

    Neprideginkim keptuvių ir viskas bus gerai, nes tik tada teflonas išskiria toksines medžiagas. O maistą geriau ne kepti, o ant garų ruošti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.