Jaunatviška lyrinė komedija „Žara” (Zhara)

Sensacingosios karinės dramos „Devintoji kopa” draugiška komanda po dvejų metų pertraukos vėl susitiko ir nusprendė padovanoti Jums visiškai kitokio stiliaus filmą, kuris spinduliuoja pačias gražiausias emocijas, draugiškumą, meilę ir geranoriškumą, o taip pat suteikia galimybę pajusti vasaros karštį prasidėjus keistai, bet šaltai žiemai. Jo kūrėjai norėjo perteikti filmavimo aikštelėse tvyrojusią nerealią atmosferą, kai visi jautėsi kaip viena didelė šeima ir negailėjo jėgų dėl bendro tikslo. Lyg tyčia pagrindinių personažų ir juos vaidinančių aktorių vardai sutampa, o niekas neslepia, kad prieš kameras tiesiog įkūnijo save ir laisvai improvizavo.

Pradinę gyvenimiškos komedijos scenarijaus versiją parašė „Devintosios kuopos” antruoju režisieriumi dirbęs Reza Gigineišvili, o jo entuziazmą ypač puikiai įvertinę kolegos pradėjo siūlyti savo asmenines istorijas. Galiausiai draugai jau galėjo suformuluoti įdomų ir intriguojantį pasiūlymą prodiuseriui Fiodorui Bondarčiukui („Devintosios kuopos” režisieriui), kuris greitai surinko reikiamus pinigus ir pradėjo filmavimo darbus Maskvoje. Pagrindinėmis filmo dekoracijomis buvo Rusijos sostinės gatvės, krantinės, restoranai, ligoninės, naktinės diskotekos, kūrybinės grupės narių butai ir jau užbaigęs savo veiklą garsusis viešbutis „Rosija”. Galbūt neveltui šis kūrinys yra vadinamas XXI-ojo amžiaus Maskvos enciklopedija, nes šis daugiaveidis megapolis pavirto svarbiu filmo personažu.

Tuo pačiu tai linksma, atvira ir nuoširdi istorija apie keturis draugus, kurie po trejų metų pertraukos susitinka precedento neturinčią ir žiauriai karštą 2006-ųjų vasaros dieną. Jaunuolių likimo keliai po mokyklos baigimo klostėsi labai skirtingai ir permainingai. Aleksejus atliko karinę tarnybą povandeniniame laive ir sužinojo, kad jo ilgai nesulaukusi mylimoji mergina ištekėjo už kito. Kostia sėkmingai krimto mokslus Londono universitete, bet neapsakomai nuliūdo, kad jo turtingas tėvas ryžosi vesti žymiai jaunesnę gražuolę-barbę vos spėjęs palaidoti žmoną. Arturas užsispyrusiai siekė aktoriaus karjeros, įstojo į prestižinę vaidybos mokyklą ir desperatiškai varstė įvairių kino studijų duris, bet jokių konkrečių pasiūlymų taip ir nesulaukė. Na, o Timati pradėjo žengti pirmuosius žingsnius šou versle ir planuoja įrašyti repo muzikos albumą.

Bičiulių gyvenimus aukštyn kojom apvers ir jų įpročius kardinaliai pakeis vienintelė diena, kai nuo karščio trūkinėja asfaltas ir maskviečiai slepiasi nuo saulės medžių šešėliuose. Neįtikėtinų nuotykių, neprognozuojamų įvykių ir force majeur situacijų dėka bus išpildytos jų didžiausios svajonės ir slapčiausi troškimai. Aleksėjus atsitiktinai sutiks gatvėje žavią šokėją Nastią ir suras tikrąją meilę, Arturas gaus gerą darbą ir išgirs tokį pasiūlymą, kokio neįmanoma susapnuoti net pačiame nerealiausiame sapne. Reperis Timati per neapdairumą įsivels į sudėtingą situaciją su skinhedais, bet sugebės išsinarplioti ir suspės į savo pirmąjį koncertą. Savo ruožtu, užsispyręs klajoklis Kostia pagaliau supras, kad turi nuoširdžius draugus, mylintį tėvą ir mėgstamą miestą, kuriame jaučiasi neapsakomai puikiai.

Įdomu, kad reikšminguose kūrinio epizoduose nusifilmavo jaunosios kartos 24-erių metų režisierius Reza Gigineišvili pakviestos šou verslo įžymybės, todėl ši komedija bus panaši į žaidimą „Pažink žvaigždę”. Populiarioji TV laidų vedėja Svetlana Bondarčiuk, radijo laidų vedėja Rita Mitrofanova, aktorė Irina Rachmanova, režisierius Tigranas Keosajanas, Lietuvoje vykusio kino forumo „Gyvasis Rusijos kinas” organizatorė Tatjana Liutajeva, talentinga daininkė ir realybės šou „Žvaigždžių fabrikas 4” nugalėtoja Nastia Kočetkova (ji taip pat yra režisieriaus sužadėtinė) turėjo progą išbandyti save neįprastuose ir ironiškuose vaidmenyse.

Svarbiausią ir pagrindinį moterišką vaidmenį sukūrė Maskvos kinematografijos institute studijuojanti 18-metė lietuvių kilmės aktorė Agnė Ditkovskytė, kurios tėvas yra populiarusis dainininkas Olegas Ditkovskis, o mama – Odesoje gimusi aktorė Tatjana Liutajeva. Jaunoji gražuolė įkūnyja naktinio klubo šokėją, kuri trokšta kada nors tapti balerina.

Jaunatviška lyrinė komedija „Žara”

(Zhara)

Rusija

2006 m.
Režisierius: Reza Gigineišvili.
Aktoriai: Aleksėjus Čadovas, Arturas Smoljaninovas, Konstantinas Kriukovas, Timati, Agnė Ditkovskytė, Anastasija Kočetkova.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Jaunatviška lyrinė komedija „Žara” (Zhara)"

  1. indra

    nuotaikingas geras filmas!!! 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.