Vyro kritika – ne priežastis skirtis

Nuolatinė sutuoktinio kritika kartina gyvenimą. Ką daryti? Pykti? Nereaguoti? Ieškoti savo klaidų? Skirtis?

Kritikuoja be pagrindo

Moteris kreipėsi pagalbos į psichologę klausdama, kaip „neužsivesti” kritikuojamai vyro.

” Iš pradžių būdavo labai sunku, verkdavau, ramindavau save. Vėliau atsitiktinai Mergelių vyrų horoskope perskaičiau, kad jų blogas bruožas – kritikuoti bet kokia proga ir be jos. Šiek tiek nusiraminau, tačiau problema neišnyko. Vis tiek pykstu, ypač kai kritikuojama neteisingai.

Viską išanalizavusi supratau, kad 95 procentais jis neteisus. Tačiau į kritiką nereaguoti negaliu, todėl tai gadina gyvenimą ir sveikatą. Kartais diskutuojant jis pripažįsta esąs neteisus. Tačiau kitą dieną kartojasi tas pats. Ką daryti, skirtis nenoriu”, – patarimo klausė klientė.

Pyksta iš silpnumo

Net ir teisinga kritika iš pradžių suerzina, o neteisinga – tiesiog įsiutina. Tad kyla klausimas, kodėl vyras taip elgiasi. Vargu ar vien dėl bjauraus charakterio. Gal yra kitų priežasčių?

Galbūt vaikystėje jį dažnai kritikuodavo mama, o dabar jis „atsirevanšuoja” su žmona?

Gal žmonai labiau sekasi, ji ryškesnė asmenybė, todėl greta jos sutuoktinis jaučia slaptą grėsmę savo vyriškajam ego. Gal jis to neįsisąmonina, veikia instinktyviai, tačiau įsitvirtina kritikuodamas.

O gal žmonos elgesys vyrui sukelia nevisavertiškumo jausmą?

Gal žmona jam leidžia suprasti, kad jis silpnas?

Galima pasiguosti, kad, išklausiusi vyro kritikos, žmona leido jam įtvirtinti savo asmenybę. Juk moteris ir taip žino, kokia yra protinga ir graži.

Reikia dažniau girti

Tokiais atvejais itin reikia didinti vyro savivertę „namų sąlygomis”. Sutuoktinė turėtų dažniau jį girti, sakyti, jog jis geriausias ir tik žmona gali įvertinti tokį lobį. O svarbiausia – visada gėrėtis vyriškais sugebėjimais.

Jis – geriausias meilužis. Tai ne manipuliacija. Tai moteriška išmintis. Kitaip šeimyninis gyvenimas virs „berniukų kova” ir amžinomis varžybomis, kuris „kietesnis”.

Padeda bėgimas

Ką daryti su jau prasiveržusiomis neigiamomis emocijomis? Galima reaguoti saugiu būdu: išbarti vyrą laiške, nupiešti karikatūrą. Tik niekam nerodyti ir vėliau juos suplėšyti.

Išsikrauti fiziškai sportuojant, šokant, bėgiojant, puolant daryti generalinę tvarką.

Viena vyresnio amžiaus mano klientė smarkiai supykusi ant namiškių, bet kuriuo paros metu bėgioja ristele aplink namą. Apibėga 2-3 ratus ir palengvėja. Svarbų pokalbį ji pradeda vėliau, atvėsusi.

Rami reakcija stebina

Kaip dar galima susilpninti reakciją į neteisingą kritiką? Ūmai pajutus nuoskaudą, galima ramintis įvairiais būdais:

– giliai ritmiškai kvėpuoti, skaičiuojant nuo 1 iki kiek reikės arba nuo 100 atgal;

– bet kokiu pretekstu pasitraukti iš mūšio lauko, pavyzdžiui, „oi, pienas išbėgo!”;

– sureaguoti paradoksaliai, tai yra jeigu paprastai įsižeisdavote, ginčydavotės arba tylėdavote, dabar į kritišką pastabą atsakykite, tarkime, „ačiū, brangusis, anksčiau šito nepastebėjau, o dabar atkreipsiu dėmesį į tavo žodžius”. Svarbiausia, kad replika būtų neįžeidžianti ir vyrui netikėta.

Galbūt šios mintys bus naudingos moterims arba paskatins pačioms ieškoti kitų kelių bėgant nuo konfliktų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Psichologija su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.