Išėjus lankytojams – ligos paūmėjimas

Artimųjų viešnagė ligonio palatoje ne visada gerai baigiasi.

Atnešusieji šampano, torto ar gėlę, ne iš blogos valios gali pakenkti besigydančio žmogaus sveikatai.

Gėlė – pavojinga

Po kelio sąnario operacijos norėjusi savo motiną nudžiuginti klaipėdietė buvo priblokšta. Slaugytoja pareikalavo, kad iš palatos išneštų ilgai gėlių parduotuvėje rinktą ir nepigiai kainavusį žydinčių ciklamenų vazonėlį.

„Skintos gėlės vazoje greitai nuvysta. Norėjau, kad mamą žydėjimas ilgai džiugintų”, – teisinosi duktė.

Klaipėdos apskrities ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja slaugai Romualda Gerdauskienė „Klaipėdai” patvirtino, jog ne visų skyrių ligoniams galima nešti gėles vazonėliuose.

„Jos nepageidaujamos chirurginio profilio skyriuose. Žemėje yra bakterijų, kurios, patekusios į žaizdą, gali sukelti uždegimą”, – paaiškino medikė.

Užtat skintas gėles galima nešti į beveik visų skyrių palatas. „Tik Pulmunologijos skyriaus ligoniams dėl vazoje pamerktų gėlių gali kilti problemų. Tarkime, palatos kaimynas gali netoleruoti stipriai kvepiančių lelijos žiedų”, – patikslino R.Gerdauskienė.

Atsineša patalus

Pasak jos, ligoninėje daugiausia nesusikalbėjimo kyla ne dėl lankytojų atneštų gėlių.

Tarp 420 besigydančių žmonių – daugiausia vyresnio amžiaus vyrai ir moterys. Jie turi savo įpročių, todėl būna, kad į ligoninę atvyksta su pagalvėmis bei antklodėmis. Esą tik savame patale galintys užmigti.

Garbaus amžiaus ligoniai, kurie neturi galinčių patarti artimųjų, dažnai į palatą susineša kone visą savo turtą – po kelias skaras, megztinius, kelnes, devynias galybes kojinių.

Bijantys sušalti senoliai šiltų drabužių prisikemša spinteles, taip pat polietileno krepšius, kuriuos laiko prie lovos.

Į ligoninę patekę jaunuoliai turi kitokių įpročių. Ypač merginos džiaugiasi lankytojų atneštais minkštais žaislais ir mėgsta su jais miegoti.

„Žmonėms nuolat tenka priminti, jog ligoninėje yra specifinė flora, kuri su minkštais medžiaginiais daiktais gali pasklisti už gydymo įstaigos sienų. Kur kas lengviau valyti ir dezinfekuoti kietus daiktus – pavyzdžiui, radijo aparatus, nedidukus televizorius, nešiojamuosius kompiuterius. Šiuos daiktus leidžiama turėti visų skyrių ligoniams”, – pridūrė R.Gerdauskienė.

Po vaišių suviduriuoja

Beveik tūkstantį vietų turinčios Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojos slaugai Onos Mitalienės nuomone, lankytojai niekada neprašaus pro šalį, jei ligoniams atneš vaisių, sulčių ir šokolado.

„Tik ne greitai gendančių maisto produktų – mišrainių, vištų kulšelių ar tortų,”, – perspėjo medikė.

Kadangi palatose – šilta, o ne visose yra šaldytuvų, būna, jog nuo tokio atneštinio maisto ligoniai dar labiau suserga. Viduriavimas – dažna bėda po artimųjų vaišių.

Liūdnai gali baigtis ir išgėrus atneštų alkoholinių gėrimų. Nors ir kokią asmeninę šventę turėtų ligonis, verta atsiminti, jog vaistų ir alkoholio reakcija gali būti pragaištinga.

Pameta auskarus

O.Mitalienė sakė, jog daug rūpesčių sukelia ligonių įprotis brangius asmeninius daiktus saugoti palatose.

„Pinigų ar brangenybių nereikėtų neštis į ligoninę. Ne vienas pacientas pameta auksinius žiedus, grandinėles ar auskarus po dušo arba ruošiantis operacijai. O močiutės, pinigų maišelį prisiuvusios prie čiužinio, būna, kad jį ir užmiršta. Prieš kelerius m etus vienas ligonis palatoje saugojo netgi pistoletą”, – pasakojo vyriausiojo gydytojo pavaduotoja.

Ligoninė nėra apsaugota nuo pavojingų lankytojų – rafinuotų vagišių.

O.Mitalienė prisiminė atvejį, kai ligonė nuėjo į koridorių žiūrėti televizoriaus. Tuomet į jos palatą įsliūkino jaunas vyriškis. Ten kitoms ligonėms prisistatęs kaip moters sūnus, ant spintelės padėjęs lauktuvių – gabaliuką vyniotinio, jaunuolis iš spintelės pasiėmė piniginę ir mobilųjį telefoną.

Tik jam dingus paaiškėjo, jog televizorių žiūrėjusi ligonė sūnaus neturi.

Pririšo šunį

Net susirgus kai kuriems žmonėms sunku išsiskirti su savo augintiniais.

O.Mitalienė prisiminė atvejį, kai viena ligonė buvo pririšusi savo šunelį netoli gydymo įstaigos.

206 vietas turinčios Vaikų ligoninės laikinai einanti vyriausiosios slaugytojos pareigas Dalia Žukauskienė tikino, jog dar neturėjo rūpesčių dėl mažųjų pacientų prieraišumo savo augintiniams.

„Vaikai, ko gero, daugiau nei suaugusieji supranta, jog ligoninė nėra pritaikyta šuniukams, žuvytėms ar paukšteliams”, – šypsojosi medikė. Jos nuomone, palatoje mažiesiems ligoniukams augintinius atstoja žaislai.

„Daugiausia rūpesčių sukelia ne vaikams atnešami daiktai, bet greitai gendantis maistas. Jokių problemų nekiltų, jei ligonio artimieji su medikais išsiaiškintų, ką galima atnešti, o ko – ne”, – apibendrino D.Žukauskienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.