Nepatogus partneris Kremliui įgriso

Politologai neatmeta galimybės, kad Maskva pasiryžusi atsikratyti A.Lukašenkos bet kokia kaina

Rusijos ir Baltarusijos propagandinis aparatas dabar dirba visu pajėgumu. Naftos karą papildančiame žodžių kare nevengiama aštrių vertinimų, neretai pereinančių į plūdimąsi.

Prezidento Aleksandro Lukašenkos ruporu tapusiame interneto laikraštyje „Forum.Msk.Ru” Rusijos vadovybė vadinama „Kremliuje įsitvirtinusia buvusių čekistų, pavirtusių vagimis, gauja”. Laikraštis tvirtina, kad Maskva pasiryžusi nuversti A.Lukašenką bet kokia kaina, netgi jį nužudyti.

Savo ruožtu Rusijos žiniasklaida kaltina A.Lukašenką, kad jis ilgai apgaudinėjo Kremlių, kai kalbėjo apie sąjunginės valstybės sudarymą, o iš tikrųjų siekė tik išsilaikyti valdžioje.

Iki šiol negirdėtas kaltinimas

„Forum.Msk.Ru” vakar citavo A.Lukašenkai simpatizuojantį politologą Vladimirą Filiną, kuris Minsko ir Maskvos konflikte negailėjo griežtos kritikos žodžių prezidentui Vladimirui Putinui ir jo ministrams. „Prezidentas A.Lukašenka ir jam simpatizuojantys baltarusiai su panieka žiūri į Kremliuje įsitvirtinusią buvusių čekistų, tapusių vagimis, gaują, grobstančią naftą ir dujas iš savo tautos”, – kalbėjo V.Filinas, primindamas Rusijos prezidento karjerą slaptosiose tarnybose. – Kai Baltarusijos prezidentas sako, kad jis nepasiduos Maskvos šantažui, tai reiškia, kad taip ir bus.”

Bet ir pats Minskas nevengia šantažo. A.Lukašenkos propagandinis aparatas vėl prabilo apie galimybę uždaryti Rusijos karinę bazę Baranovičiuose, kur veikia galinga radiolokacinė stotis, pajėgi stebėti oro erdvę kelių tūkstančių kilometrų spinduliu.

Tačiau A.Lukašenkos kontroliuojama žiniasklaida šiomis dienomis metė Kremliui tokį kaltinimą, kokiam iki šiol nesiryždavo. „Gerai informuotuose Minsko sluoksniuose neatmetama galimybė, kad kerštingi Kremliaus čekistai gali sumanyti fiziškai sunaikinti prezidentą Lukašenką. Kaip tik jie prieš trejus metus Katare susprogdino buvusį Čečėnijos prezidentą Zelimchaną Jandarbijevą, nuvarė į aną pasaulį Valstybės Dūmos deputatą Jurijų Ščekočichiną, nušovė žurnalistę Aną Politkovskąją ir nunuodijo buvusį slaptosios tarnybos karininką Aleksandrą Litvinenką”, – tvirtina „Forum.Msk.Ru”.

Flirtas su Vakarais?

A.Lukašenka jau ne pirmą kartą prabyla, kad jeigu Maskva su juo nesiskaitys, jis pradės flirtą su kaimynine Ukraina ir netgi su Vakarais.

Tokioms svajonėms išsipildyti yra itin mažai galimybių. Vakarai be paliovos kaltino A.Lukašenką grubiais žmogaus teisių pažeidimais, rinkimų rezultatų klastojimu, o Europos Sąjunga praėjusių metų pabaigoje įvedė papildomas ekonomines sankcijas Baltarusijos režimui.

A.Lukašenka nuėjo pernelyg toli, kad Vakarai jam dovanotų visas nuodėmes; kita vertus, jis negali ryžtis plačioms reformoms savo šalyje, nes tuoj prarastų valdžią.

Daugumos apžvalgininkų nuomone, Baltarusijos prezidentas įvarė save į aklavietę, iš kurios nėra jokios išeities.

Žaidimas baigtas

Rusijos žiniasklaida irgi nelabai renkasi žodžius, kai kalba apie A.Lukašenkos vaidmenį pastarajame Maskvos ir Minsko konflikte.

„A.Lukašenka yra išskirtinis politikas posovietinėje erdvėje. Jis sukūrė specifinį verslą: aš parduodu Maskvai pažadą susituokti su ja, o Rusija už tai subsidijuoja mano neefektyvią ekonomiką. Tačiau Rusija, regis, jau persisotino šio žaidimo”, – taip energetinį karą tarp Maskvos ir Minsko „Amerikos balso” tarnybai rusų kalba komentavo žinomas Rusijos politologas, Strateginių studijų centro direktorius Andrejus Piontkovskis.

Šio eksperto teigimu, Kremlius pastaruosius pusę metų mėgino priversti A.Lukašenką atsisakyti Baltarusijos nepriklausomybės idėjos, nevengdamas naudoti ir dujų klausimą.

„Kremliui nepavyko. Lukašenka nepasidavė. Tačiau rezultatas yra labai ginčytinas: už ką jis iš tikrųjų kovojo – už Baltarusijos nepriklausomybę ar savo ambicijas?” – svarstė A.Piontkovskis, kurį cituoja opozicinės Baltarusijos organizacijos „Chartija-97” interneto svetainė.

Paprašytas pakomentuoti, kaip pastarojo meto įvykiai paveiks vadinamosios „sąjunginės valstybės” ateitį, politologas atsakė: „A.Lukašenka suprato, kad jam nebebus mokama vien už pažadus, o V.Putinas suvokė, kad Baltarusija neketina įstoti į Rusijos Federaciją. Dėl to „sąjunginės valstybės” žaidimas tampa beprasmis”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.