Mūzos ir kolegos buvo palankūs dviem

„Įsimintiniausio Kauno menininko 2006” titulą vakar pasidalijo poetas Kęstutis Navakas ir fotomenininkas Romualdas Rakauskas

Tradiciniame šventiniame vakarėlyje Menininkų namuose ryškiausiai suspindusius miesto menininkus sveikino kūrybos bičiuliai, kultūros bendruomenės žmonės. Poetas ir eseistas Kęstutis Navakas 2006 metų įsimintiniausio Kauno menininko vardą pelnė už sėkmingą kūrybinį proveržį ir paskutinę poezijos knygą „Atspėtos fleitos”, o fotografas Romualdas Rakauskas taip įvertintas už dvi naujausias kūrybos parodas – „Užuovėja” ir „Sąskambiai” bei nepailstamą grožio teigimą.

Kas apdovanojamas šiuo titulu, kieno vardai bus įrašyti į Stasio Žirgulio skulptūrinę kompoziciją „Sparnuotoji kolona”, sprendžia Menininkų namų kolegija, atsižvelgdama ir į kauniečių atsiųstus balsus.

„Tai jau penktas kartas, kai Įsimintiniausio menininko titulą paskiriame dviem kūrėjams. Nieko nepadarysi – būna tokių derlingų metų, kad vieno laurų vainiko niekaip nepakanka. Pradėdami šią tradiciją 1998-aisiais, irgi pagerbėme du kūrėjus – aktorę Jūratę Onaitytę ir smuikininką Vilhelmą Čepinskį. Paskui buvo dar treji „poringi” metai”, – sakė Menininkų namų direktorius Viktoras Valašinas.

Rašytojas Kęstutis Navakas įvertintas ir 2006 metų Nacionaline kultūros ir meno premija. Keturiasdešimt dvejų metų poetas ir eseistas, įvardijantis save kauniečiu iki kaulų smegenų, sako, kad rašo pirmiausiai skaitytojams, o ne visokioms vertinimo komisijoms. Tačiau apdovanojimais džiaugiasi ir laiko juos stimulu: „Tai rimtas įpareigojimas rašyti toliau. Rašyti giliau, įdomiau, įvairiau. Naujos knygos turės patvirtinti, kad gyvenimas tęsiasi”.

Šiemet šešiasdešimt penktąjį gimtadienį atšventęs Romualdas Rakauskas yra nuoseklus lyrikas, išaukštinantis gamtos ir žmogaus grožį. „Jokios kompiuterinės gudrybės neprilygs nesurežisuoto kadro įtaigai. Tai – gyvenimo tiesa, kurią žiūrovas išsyk atpažįsta ir priima”, – teigia fotografas, ketinantis šiemet išleisti monografiją, kurioje bus visų 12-os jo ciklų nuotraukos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.