Naujo saugumo šefo greitai surasti nesiseka

Prezidentas pripažįsta, kad šiomis sudėtingomis politinėmis sąlygomis nėra daug norinčiųjų užimti VSD vadovo vietą

Kai kurie politikai ragina Prezidentą Valdą Adamkų kuo greičiau apsispręsti ir jau šią savaitę teikti Seimui svarstyti naujo Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinio direktoriaus kandidatūrą. Valstybės vadovas tvirtina intensyviai ieškantis priimtino kandidato, tačiau artimiausiu metu neketina jo teikti Seimui svarstyti. Kitą savaitę Prezidentas ketina išvykti atostogauti į Meksiką. Tik vasarį grįžęs iš poilsio ir vizito į Jungtines Amerikos Valstijas V.Adamkus oficialiai pateiks Seimui kandidatą į VSD vadovus.

Aptarinėjo iki vėlyvo vakaro

Prezidentas yra sakęs, kad intensyviai ieško tinkamos kandidatūros užimti VSD vadovo postą. Anot V.Adamkaus, svarbiausia, kad pretendentas nebūtų politiškai angažuotas ir gerai išmanytų tą sritį.

Dar prieš Naujuosius metus Prezidentas, be kita ko, tvirtino norįs „šį reikalą” sutvarkyti iki sausio vidurio, kai turi prasidėti jo kasmetinės atostogos, kurias jis paprastai praleidžia Meksikos Ikstapos kurorte.

Vakar valstybės vadovas Klaipėdoje įvykusiame susitikime su regioninės žiniasklaidos atstovais užsiminė, kad paieškos vyksta sunkiai, nes nėra labai daug norinčiųjų eiti šias pareigas. Vis dėlto, V.Adamkus tvirtino kalbąs ir su kai kuriais potencialiais kandidatais, ir aptaręs šį klausimą su kai kuriais pareigūnais. Praėjusį sekmadienį Prezidentas iki vėlyvo vakaro naujo VSD vadovo paskyrimo klausimą svarstė su vienu oficialiai neįvardijamu pareigūnu.

Nukeliama po rinkimų

Gali būti, kad kitą savaitę Prezidentas išvyks į Meksiką taip ir nepateikęs Seimui kandidato į VSD vadovus. Šaltiniai Prezidentūroje užsimena, kad valstybės vadovas nenorėtų skubotai spręsti šio klausimo, todėl prieš pat išvykdamas poilsiauti neteiks kandidatūros į VSD generalinius direktorius. V.Adamkus nusiteikęs būti Lietuvoje, kai klausimas dėl naujo saugumo šefo paskyrimo bus svarstomas Seime.

Į Lietuvą V.Adamkus turėtų grįžti vasario viduryje. Jis ne tik ilsėsis Meksikoje, bet, kaip anksčiau rašė „Kauno diena”, su vizitu apsilankys JAV, kur vasario 11 arba 12 dieną gali įvykti Lietuvos vadovo susitikimas su amerikiečių prezidentu Džordžu V.Bušu.

Seimas šią savaitę plenariniais posėdžiais pratęs rudens sesiją, tačiau ji turėtų baigtis jau sausio 18-ąją. Po to parlamentarai į eilinę sesiją turėtų susirinkti tik kovo 10 dieną.

Todėl Prezidentas, vasarį sugrįžęs į Lietuvą, galės pratęsti naujo VSD vadovo paieškas ir pateiks jį Seimui ne anksčiau kaip kovo pradžioje. Apie tai, kad naujo VSD generalinio direktoriaus pavardė bus žinoma tik pavasariop, jau gruodžio pabaigoje rašė „Kauno diena” ir yra užsiminęs Prezidento patarėjas vidaus politikos klausimais Lauras Bielinis.

Kaltina vilkinimu

Bet kai kurie Seimo politikai skubina Prezidentą, ragindami jį nevilkinti naujo VSD vadovo paskyrimo. Taip tvirtina Seimo vicepirmininkas, Tėvynės sąjungos lyderis Andrius Kubilius. „Šią savaitę, matyt, galutinai paaiškės tai, ar Prezidento patarėjams pavyko primesti naujo VSD vadovo skyrimo vilkinimo taktiką”, – vakar sakė A.Kubilius.

Jo įsitikinimu, naujo VSD vadovo paieška vilkinama, nenorint atskleisti tiesos apie galimai neskaidrius aukštų valstybės pareigūnų ir verslo interesų grupių ryšius. Tai jis vakar pareiškė primindamas, kad Seimas iki šiol iš VSD negauna pažymų, prašytų parlamentinio tyrimo metu.

„Jeigu VSD vadovybė Seimui nustatytu laiku nepateiks prašytų pažymų apie galimus neskaidrius aukštų valstybės pareigūnų ryšius, tai reikš tik viena – tiesos atskleidimo negalima tikėtis tol, kol VSD vadovaus tokia laikinoji vadovybė”, – teigė A.Kubilius. Jis pažymėjo, kad Seimo nutarimas įpareigoja VSD vadovybę iki sausio 10 dienos pateikti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui pernai negautas slaptas pažymas apie galimus aukštų pareigūnų korupcinius ryšius.

Darbo partijos pirmininkas, jos frakcijos Seime seniūnas Kęstutis Daukšys sakė negalįs vertinti naujo VSD vadovo paieškų, nes nežinąs, „kaip tas yra daroma ir kas ten ko ieško”. „Prezidento prerogatyva susirasti kandidatą ir pasiūlyti jį Seimui tokį, kuris būtų priimtinas”, – sakė K.Daukšys.

Darbo partijos lyderis nemano, kad VSD vadovo paskyrimas būtų problema. „Nežinau, kiek tų kandidatų yra. Manau, kad Prezidentui reikia apsispręsti vienaip ar kitaip ir, matyt, jis stengiasi padaryti kuo tvirtesnį ir geresnį pasirinkimą”, – sakė K.Daukšys.

Iš anksto nederina

Naujosios sąjungos (socialliberalų) lyderis Artūras Paulauskas „Kauno dienai” tvirtino kol kas negirdėjęs jokių oficialių ar neoficialių signalų iš Prezidentūros, koks kandidatas galėtų būti teikiamas skirti VSD vadovu. „Kiek atsimenu, ir anksčiau tokie kadrų klausimai nebuvo labai jau iš anksto derinami su Seimu. Skirdamas įvairius pareigūnus ar parinkdamas pretendentus Prezidentas tiesiog priimdavo sprendimą ir oficialiai teikdavo Seimui pasirinktą kandidatūrą, o mes svarstydavome”, – sakė buvęs Seimo Pirmininkas A.Paulauskas.

Jis mano, kad Prezidentas „galbūt paderins naujo VSD vadovo paskyrimo klausimą su premjeru Gediminu Kirkilu”, bet neatrodo, kad valstybės vadovo patarėjams bus duotas įpareigojimas neoficialiu būdu kokias nors kandidatūras suderinti su Seimo frakcijų atstovais.

A.Paulauskas mano, kad naujo VSD vadovo pavardė paaiškės ne anksčiau kaip kovo pradžioje. Jo įsitikinimu, saugumo šefu turėtų tapti politiškai neangažuotas specialiųjų arba operatyvinių tarnybų atstovas.

Neoficialiais kandidatais į saugumo šefus yra minimi Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovas Povilas Malakauskas, Krašto apsaugos ministerijos Antrojo operatyvinių tarnybų departamento vadovybės atstovai, ambasadorius prie NATO, buvęs krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius, keli diplomatai.

VSD vadovas Arvydas Pocius prieš Kalėdas įteikė Prezidentui atsistatydinimo pareiškimą po to, kai Seimas patvirtino jam nepalankias saugumo tarnybos veiklos parlamentinio tyrimo išvadas, o Prezidentas pareiškė, jog A.Pocius nebegali tikėtis parlamento paramos. A.Pocius laikinai eina savo pareigas iki bus surastas ir paskirtas naujas VSD vadovas.

VSD generalinį direktorių skiria ir atleidžia Prezidentas Seimo pritarimu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Naujo saugumo šefo greitai surasti nesiseka"

  1. Lietuve norinti tureti tikra krasto vadovay

    Ponas prezidente, jeigu jus butumet tikrai vertingu,aktyviu,stipriu Lietuvos VADOVU, tai tikrai geri, sugebanti saziningai dirbti valdzioje, zmones nesibaidytu nuo betkokiu pareigu. Deja, jus tik esate kazkos neva tai prezidento simbolis, bet ne krasto vadovas. Jus neesate vagis, kaip tie kuriuos dabar turite Lietuvos valdzioje, jus leidziate jiems vokti ir alinti krasta. Del Dievo meiles iseikite pasivaikscioti po miesta, pamatysite kiek zmoniu iesko maisto siuksliu dezese. Geda pris visa pasauli.

  2. xx

    Palaikau pilnai pirmąjį komentatorių, tačiau GARANTUOJU Prezidentas į tai nereaguos 💡 Kažkam gi naudinga jau 16 metų tokia tvarka ir tokia politika 😯 Netgi parašius į Prezidentūrą neatsako jau daugiau kaip 1 mėn.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.