Ant Panevėžio politiko krito šešėlis

Garsaus Panevėžio socialdemokrato darbo kabinete apsilankę tyrėjai padarė kratą ir apklausė politiką

Po Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) didinamuoju stiklu pateko Panevėžio tarybos narys Vytautas Steponas Buterlevičius. Savivaldybės administracijos Miesto ūkio skyriuje inžinieriumi dirbantis socialdemokratas užkliuvo dėl savo „užklasinės” veiklos – rankinio – finansavimo. Panevėžio miesto rankinio federacijai ir moterų rankinio klubui „Kova” vadovaujantis politikas, LŽ žiniomis, galėjo už tam tikrą atlygį padėti vienai bendrovei išvengti mokesčių ir susigrąžinti juodus pinigus, prisidengus parama sportui.

STT vakar pranešė, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo sukčiavimo, apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo ir dokumentų klastojimo. Panevėžio valdybos agentai nustatė, jog viena įmonė galėjo klastoti finansinės paramos sutartis ir taip nuslėpti savo pajamas bei pasisavinti didelės vertės pinigines lėšas. Nei STT, nei tyrimą kuruojanti Panevėžio apygardos prokuratūra daugiau detalių neatkleidžia.

Nepatvirtintais duomenimis, veikta pagal šią schemą: neįvardyta įmonė esą remdavo rankinį ir taip išvengdavo mokesčių. Klastojant dokumentus būdavo nurodoma, kad parama panaudota, nors didžioji dalis sumos grįždavo į verslininkų rankas. Buterlevičiui už tai neva „nubyrėdavo ir į kišenę”, o įmonė galėdavo disponuoti juodais pinigais. Tokios lėšos paprastai naudojamos kitiems neteisėtiems veiksmams, pavyzdžiui, algoms vokeliuose mokėti. LŽ šaltinių teigimu, tikrinama, ar machinacijos darytos per federaciją, ar per klubą „Kova”.

Nuo 1995-ųjų miesto politikoje aktyviai dalyvaujančiam Buterlevičiui vakarykštė diena buvo nesmagi. Prieš pietus jo darbovietėje apsilankę

tyrėjai darė kratą ir tardė patį politiką. Su Buterlevičiumi LŽ nepavyko susisiekti visą dieną – jo mobilusis telefonas buvo išjungtas.

Nežinia ir nerimas buvo sukaustęs savivaldybės administraciją. „Rytą išėjome į pasitarimą, o jam baigusis pavaldinio jau nemačiau. Jo kabineto durys užantspauduotos. Daugiau niekas nieko neaiškina, – LŽ pasakojo Miesto ūkio skyriaus vedėjas Antanas Karalevičius. – Dirbu tik pirmą savaitę, ir štai kokia pradžia.”

Pavakare 67-erių Buterlevičius pateko į medikų rankas. Jo bendražygis, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Panevėžio miesto skyriaus pirmininkas Povilas Vadopolas LŽ patvirtino, kad širdies negalavimus pajutęs kolega buvo paguldytas į ligoninę. Jis taip pat patikino, jog Buterlevičiui nėra pareikšti įtarimai, nepritaikytos jokios kardomosios priemonės. Todėl bent jau kol kas Vadopolas teigė neskubąs abejoti partiečio veiklos skaidrumu, priešingai – nujaučiąs klastą. „Gal kas nors kerštauja už tai, kad Buterlevičius priešinosi biudžetinės futbolo akademijos steigimui? Gal tai tiesiog sąmokslas prieš rinkimus?” – svarstė jis.

Jei virš Buterlevičiaus susikaupę debesys nebus išsklaidyti, septintoji vieta, numatyta jam savivaldos rinkimų sąraše, gali likti nepasiekiama. „Jeigu Buterlevičiui bus pateikti kaltinimai, jis pagal partijos statutą turės suspenduoti savo narystę ir nebegalės kandidatuoti”, – paaiškino Vadopolas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.