Modernioms balsadėžėms įsigyti pristigo laiko ir pinigų

Vos tik buvo įvardytos skaidrumą rinkimuose simbolizuojančių permatomų balsadėžių kainos, palaikančiųjų jų įsigijimą gretos ėmė sparčiai retėti.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas, praėjusią savaitę siūlęs savivaldybėms apsvarstyti permatomų balsadėžių pirkimo galimybę, dabar ir pats ėmė abejoti eksperimento sėkme.

Kol kas, Z. Vaigausko duomenimis, rimtai šią naujovę įvertino tik Kaunas, tačiau ir šio miesto valdžia vargu ar spės ją įgyvendinti iki artimiausių rinkimų.

Reiktų 30 tūkst. Lt

Kol kas VRK nė iš vienos šalies savivaldybės prašymų patvirtinti tokių modernių balsadėžių naudojimą artėjančiuose savivaldybių tarybų rinkimuose negavo. Savo ruožtu vietos valstybės tarnautojai teisinasi tiesiog nežinantys, ką jiems dera daryti.

Judita Simonavičiūtė, Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorė, sako iš VRK negavusi nei kokios nors informacijos, nei rekomendacijų.

„Taip, rinkimuose naudojamos priemonės – balsavimo kabinos, užuolaidos, balsadėžės – yra savivaldybių turtas, tačiau naujiems dalykams įsigyti reikia nusimatyti lėšas, priimti politinį sprendimą miesto Taryboje. Juk jeigu vienos permatomos balsadėžės kaina – apie 500 litų, o uostamiestyje – 55 apylinkės, nesunku suskaičiuoti, kad vien tik šiems pirkiniams prireiktų papildomai apie 30 tūkstančių litų”,- „Vakarų ekspresui” sakė ji.

Grožis ir pigumas nedera

Tuo metu VRK pirmininkas Z. Vaigauskas aiškino, kad jokių raštiškų rekomendacijų savivaldybėms siųsti nežadama.

„Mes tiesiog paraginome žodžiu, apeliuodami į savanoriškumą. Ko gera, net nereikia, kad visos šalies savivaldybės tų balsadėžių prisipirktų, eksperimentui pakaktų vienos ar kelių… Tačiau kai buvo garsiai pasakyta, kad viena balsadėžė kainuoja apie 500 litų, pasigirdo abejonės, kad tokia kaina – per didelė. Norima, kad balsadėžė būtų ir graži, ir patvari, ir pigi, bet juk tai – retas derinys gyvenime”,- aiškino VRK pirmininkas.

Jis teigė matęs pigių balsadėžių, per rinkimus naudotų Ukrainoje, tačiau jos esą greitai sulūžo. O štai užsienyje Z. Vaigauskas regėjo ypač patvarias, lengvutes permatomas balsadėžes, kurios kainavo po 100 ar 200 dolerių.

„Mes pademonstravome du permatomų balsadėžių pavyzdžius: didesnę pagamino ir pasiūlė individuali įmonė, regis, iš Prienų, kita – surenkama ir maža – gauta iš vienos tarptautinės organizacijos. Tačiau savivaldybės turi teisę susirasti kitus gamintojus, galbūt pasiūlysiančius geresnius variantus. Mums pasiūlytų balsadėžių kaina siekia apie 500 litų, nes joms gaminti panaudotas gana brangus organinis stiklas, naudojamas lengvų skraidymo aparatų bei motociklų gaubtų gamybai”,- sakė Z. Vaigauskas.

Jis neatmetė galimybės, kad ateityje tokios balsadėžės gali būti nupirktos visoms savivaldybėms ir iš valstybės biudžeto.

Nespės

VRK pirmininko duomenimis, vasario 25-ąją, per savivaldybių tarybų rinkimus, modernios permatomos balsadėžės greičiausiai gali stovėti tik Kaune.

Tačiau Kauno savivaldybės administracijos atstovė Aušra Kriaučiūnaitė-Partikienė tuo dar abejoja.

Anot jos, šiuo metu darbo grupė ruošia atitinkamo sprendimo projektą, kuris bus teikiamas svarstyti Kauno miesto tarybai sausio 25-osios posėdyje.

„Jeigu politikai ir pritars permatomų balsadėžių įsigijimui, dar reikės skelbti viešąjį konkursą joms įsigyti, o šis procesas trunka ilgai, todėl vargu, ar visas procedūras pavyktų užbaigti iki artimiausių rinkimų. Regis, naujoviškų balsadėžių iniciatyva iškelta per vėlai”,- sakė pokalbininkė.

Priminsime, kad būten Kauno politikas Andrius Kupčinskas prieš mėnesį kreipėsi į VRK su siūlymu rinkimuose naudoti permatomas balsadėžes.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.