Prezidentą sunervino kopų saugotojai

Vakar uostamiestyje apsilankęs šalies vadovas Valdas Adamkus žėrė aštrios kritikos aplinkosaugininkams, kurie nesugeba tinkamai įgyvendinti pajūrio paplūdimių išsaugojimo strategijos.

„Vėtra vėl sudarkė visą Palangos paplūdimį. Siaubingi vaizdai. Kaip man prigriebti Aplinkos ministeriją, kad ji rastų galutinį sprendimą dėl kopų nuplovimo? Jei jie nepajėgūs patys sustabdyti šio reiškinio, tegul nusisamdo specialistus. Tai, kas vyksta, – neleistinas dalykas. Taikytos priemonės, pasirodo, yra neefektyvios ir paviršutinės. Norima pasiekti greitų rezultatų, nežvelgiant į ateities perspektyvas”, – vakar susitikime su regioninės žiniasklaidos atstovais Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje sakė V. Adamkus.

Prezidentas po susitikimo Klaipėdoje buvo nuvykęs ir į Palangą, kur apžiūrėjo stichijos siautėjimo padarinius.

V. Adamkaus kritiką turėtų išgirsti Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento atstovai, kurie šiandien susitiks su Klaipėdos apskrities viršininku Viktoru Rinkevičiumi ir aptars Pajūrio juostos tvarkymo programos įgyvendinimą, apžiūrės sausio pirmosiomis dienomis vėjo nuniokotus jūros krantus ties Palanga.

Domėjosi pajūriu

Uostamiestyje vykęs V. Adamkaus susitikimas su šalies regioninės žiniasklaidos atstovais jau buvo trečiasis per šią prezidento kadenciją: pirmieji vyko sostinėje bei Kaune.

Greta aptartų nacionalinės politikos temų, daug dėmesio skirta ir pajūriui.

Prezidentas prajuokino žurnalistus komentuodamas Seimo pirmininko Viktoro Muntiano savaitgalį išsakytą repliką, esą Palanga yra pats baisiausias kurortas Lietuvoje.

„Na, čia skonio reikalas. Jei man patinka blondinės, tai jam – brunetės. Man Palanga yra arčiau širdies nei daugelis pasaulyje matytų kurortų”, – sakė jis.

V. Adamkus patvirtino ir tai, kad „nė per centimetrą” nesitraukia nuo savo pozicijos nelegalių statybų Kuršių nerijoje atžvilgiu – tokias reikia griauti buldozeriu.

V. Rinkevičius informavo, kad šiuo metu dėl galimai neteisėtų statinių Neringoje teismuose yra nagrinėjama apie 50 bylų, o sprendimai stringa Konstituciniame Teisme, kuris sprendžia, ar galima laikyti galiojančiu 1994 metais patvirtintą Kuršių nerijos nacionalinio parko Bendrąjį planą.

Taip pat šalies vadovas garantavo, kad išdegęs Smiltynės miškas būtinai bus atsodintas, tačiau dabar reikia 3 metų laikotarpio ir valymo darbų, todėl ir atrodo, kad nieko nėra daroma.

„Prireiks apie 50 metų, kad miškas atrodytų taip, kaip prieš tai. Tai nekainuos milijonų”, – sakė jis.

Kandidatai bijo

Neapsieita ir be išsamių komentarų dėl skandalingų istorijų, susijusių su Valstybės saugumo departamento (VSD) veikla, jo vadovo Arvydo Pociaus pasitraukimu bei įpėdinio paieškomis.

Vakar vienas iš Seimo vicepirmininkų Andrius Kubilius pareiškė, esą naujojo VSD vadovo paieška vilkinama, nenorint atskleisti tiesios apie galimai neskaidrius aukštų valstybės pareigūnų ir verslo grupuočių ryšius.

„Atmetu bet kokius kaltinimus vilkinant procedūras. Tai yra septynių dienų laikotarpio klausimas. Sekmadienį iki vienuolikos vakaro sėdėjome ir kalbėjomės su atskirais asmenimis. Tai labai svarbus klausimas, nes skandalą nuolat eskaluoja žurnalistai, politinės partijos, o tai kenkia Lietuvos įvaizdžiui. Tas klausimas labai politizuotas. Aš ieškau kompetentingo, turinčio pasitikėjimą žmogaus”, – teigė V. Adamkus.

Anot prezidento, problemų yra dėl vienos priežasties – esant dabartinei įtampai VSD, niekas nenori imtis saugumo vadovo pareigų.

„Niekas nenori esamomis sąlygomis eiti į tą poziciją. Bet ką pasirinkti negaliu. Tikrai nešoksiu prie pirmo pasitaikiusio savanorio. Viena pagrindinių mano sąlygų naujajam saugumo vadovui – nebūti susijusiam su jokiomis politinėmis partijomis ar verslo struktūromis. Tačiau žmonės šioje sumaištyje nenori būti paaukoti. Kita vertus, bet kokie pasisakymai apie pavojų nacionaliniam saugumui yra populistiniai. Nėra jokių grėsmių. Viskas akivaizdžiai politizuojama, politinės jėgos siekia siaurų partinių rezultatų”, – žurnalistams dėstė prezidentas.

Kritikos kliuvo ir Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT), mat kai kurie politikai suabejojo jos veiksmingumu.

„Aš apgailestauju, kad per 16 šalies nepriklausomybės metų nebuvo sukurtas parlamentinės kontrolės mechanizmas. Viskas Seimo rankose”, – teigė valstybės vadovas.

Jo nuomone, šią savaitę pasigirdusios kalbos apie galimą buvusio Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho sugrįžimą į Lietuvą yra susijusios su artėjančiais savivaldos rinkimais.

„Jis žino apie teisėsaugos institucijų pareikštus įtarimus, galimą laisvės suvaržymą, paskelbtą paiešką. Čia jo apsisprendimo reikalas”, – teigė V. Adamkus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Prezidentą sunervino kopų saugotojai"

  1. xxx

    Argi niekam neaišku: Jūra plauna smėlį – valdininkai pinigus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.