Sąmyšis dėl valdžios Šiaulių rajone nesiliauja

Kovoje dėl valdžios bylą pralaimėję Šiaulių rajono savivaldybės vadovai sulaukė užtarėjų iš Seimo paramos

Vakar paguosti savo partijos bičiulių atvyko socialliberalai Artūras Paulauskas ir Valerijus Simulikas bei Valstiečių liaudininkų sąjungos atstovė Rima Baškienė.

Piktinosi teismu

Per pernai rajono taryboje įvykusį perversmą Šiaulių rajono meru tapęs Raimundas Jakutis vilnietiškajam desantui piktinosi, jo nuomone, neteisingu Šiaulių administracinio teismo sprendimu, kuriuo nurodyta grąžinti į darbą ankstesnį rajono merą socialdemokratą Algimantą Gaubą, jo pavaduotojus ir administracijos direktorių.

Dabartiniam merui ypač nepatinka tai, kad teismas įpareigojo postų netekusiems buvusiems merijos vadovams išmokėti kompensacijas už priverstines pravaikštas. „Mūsų savivaldybė jiems jau sumokėjo išeitines kompensacijas, be to, šie žmonės gavo darbo valstybės tarnyboje ir neskursta”, – dėstė Jakutis. Jo nuomone, dėl to bus dar labiau nuskurdinti rajono žmonės – mokesčių mokėtojai.

Ragino skųsti sprendimą

„Apskųskite šį teismo sprendimą aukštesniajam teismui ir tikrai laimėsite”, – drąsino savivaldybės vadovus Naujosios sąjungos vadovas Paulauskas. Jis sakė pasigedęs Šiaulių administracinio teismo sprendime politikos. „Priimdamas nutartį šis teismas vadovavosi tuo, kad buvo šiek tiek pažeistas Šiaulių rajono tarybos reglamentas. Tačiau tai – vidaus dokumentas. Konstitucija ir kiti tarybų veiklą aptariantys įstatymai yra aukštesnės juridinės galios, tad teismas privalėtų vadovautis būtent jais”, – mokė Paulauskas.

Baškienė ir Simulikas stebėjosi, kodėl dabartinių Šiaulių rajono savivaldybės vadovų oponentai „nemoka garbingai pralaimėti, nors čia pat – nauji rinkimai”. Simulikas nerimstantiems buvusiems Šiaulių rajono savivaldybės vadovams siūlė imti pavyzdį iš Seimo. „Dar nėra buvę, jog pralaimėjusi Seimo mažuma dėl to bylinėtųsi su dauguma teisme”, – priminė Simulikas.

Nesutarė nuo pat pradžių

Nesusipratimai Šiaulių rajono savivaldybėje prasidėjo kone nuo pat šios kadencijos pradžios. Iš karto po rinkimų rajono meru buvo tapęs Jakutis. Netrukus socialdemokratai, susivieniję su konservatoriais ir taip sudarę daugumą, Jakutį ir jo bendražygius nuvertė, o rajono meru tapo Gaubas. Tačiau pernai vasario 20-osios neeiliniame tarybos posėdyje vėl susiformavo nauja tarybos dauguma. Ji atstatydino Gaubą, vicemerą konservatorių Joną Novogreckį, mero pavaduotoją socialdemokratą Alfonsą Urbonavičių bei administracijos direktorių liberaldemokratą Kęstutį Lukšą ir pasiskelbė sugrįžtanti į valdžią. Vėl tarybos mažuma likę nuverstieji kreipėsi į Šiaulių apygardos teismą dėl neteisėto valdžios užgrobimo, dėl su tuo susijusių savivaldybės sprendimų panaikinimo, grąžinimo į pareigas ir, jų manymu, neteisėtų naujosios valdžios veiksmų sustabdymo. Teismas nuverstųjų ieškinį patenkino.

Tačiau į valdančiųjų vaidmenį įsijautusieji teismo nurodymų nepaisė ir už tai ne kartą buvo bausti. Jakučio komanda ir toliau elgėsi taip, tarsi neabejotų savo teisumu.

Naujiems rinkimams artėjant

Šiaulių apygardos administracinis teismas pagaliau sudėliojo visus taškus ant „i” paskelbdamas, kad ieškovų reikalavimai buvo teisėti. Teismas panaikino savivaldybės tarybos sprendimus, kuriais prieš laiką buvo nutraukti mero Gaubo ir jo pavaduotojų Novogreckio bei Urbonavičiaus įgaliojimai. Taip pat buvo panaikinti sprendimai, susiję su Jakučio komandos išrinkimu, jų darbo užmokesčio patvirtinimu ir kt.

Novogreckis sakė neabejojąs, kad šis teismo sprendimas bus skundžiamas, o skundo nagrinėjimas gali ir naujų rinkimų sulaukti. Tad jiems sugrįžti į valdžią tarsi ir nebetektų. Liktų tik kompensacijos, kurios dar padidėtų už likusius kadencijos mėnesius. Tačiau Novogreckis pažymėjo, kad jis ir jo bendražygiai bylinėjęsi ne dėl pinigų, bet juos išsireikalausią, tik ne iš biudžeto, o iš kaltųjų. „Rajono žmonės nekalti dėl to, kas tą kadenciją vyko, ir iš jų negalima paimti nė cento. Jakutis ir jo komanda tenkino savo asmenines ambicijas ir už jas tegul sumoka. Jie privalo sugrąžinti neteisėtai gautus atlyginimus, atlyginti už neteisėtai naudotą transportą, telefonus ir kt., taip pat padengti samdytų advokatų išlaidas. Nors rajono savivaldybėje yra visas Juridinis skyrius, Jakutis bylinėjimuisi su mumis advokatų ieškojo Vilniuje,” – kalbėjo jis.

Pasekmės neprognozuojamos

Novogreckis teigė manąs, kad žaidimų su valdžia pasekmės gali būti neprognozuojamos. „Juk žmonės darėsi detaliuosius planus, gavo ES paramą. Šiandien jau akivaizdu, kad visi Jakučio komandos priimti sprendimai, jo pasirašyti dokumentai yra negaliojantys. Man šiandien šiurpu dėl galimų pasekmių. Būtų maža pasakyti, kad beveik visus metus Šiaulių rajone nebuvo valdžios. Kas bus, kai prasidės jų priimtų sprendimų naikinimas?” – retoriškai klausė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.