Ministras aplankė sukarintus Kauno įgulos dalinius

Lietuvos aviacijos muziejaus orlaivių ekspoziciją papildys Rusijos naikintuvas „Su-17”

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas ir ateityje Lietuvos šaulius bei savanorius regi kaip aktyviausią šalies kariuomenės rezervą. Tokią nuomonę jis išsakė vakar viešėdamas Kauno įguloje, kurioje aplankė kelis dalinius, taip pat Vytauto Didžiojo karo ir Lietuvos aviacijos muziejus. Pastarasis šiemet iš karinio Zoknių oro uosto gaus vertingą eksponatą – sovietų gamybos naikintuvą „Su-17”.

Šauliai papildo karininkų gretas

Lankydamasis Lietuvos šaulių sąjungoje (LŠS) ir Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) daliniuose Kaune, J.Olekas akcentavo šių sukarintų organizacijų indėlį kariuomenės struktūroje. Jis nesutiko su teiginiu, kad valstybės gynybos struktūroje LŠS ir KASP neturi aiškiai apibrėžtų užduočių.

„Šauliai ir savanoriai – neatsiejama Lietuvos kariuomenės dalis, kurioje tarnauja profesionalūs kariai, – sakė J.Olekas. – Ir savanoriai, ir šauliai dalyvauja net taikos palaikymo misijose Afganistane, Kosove”. Balkanuose tarnauja kelios dešimtys savanorių.

J.Olekas pridūrė, kad šauliai ir savanoriai yra aktyviausias kariuomenės rezervas. Net trečdalis Lietuvos karo akademijos pirmakursių yra Lietuvos šaulių sąjungos nariai.

Ginkluotės prioritetas – tarptautinėms misijoms

Pasak J.Oleko, šauliai ir savanoriai niekada nebus nuskriausti, kai ministerija kariuomenei pirks naują ginkluotę. „Tą pačią ginkluotę naudoja ir profesionalios karo tarnybos kariai, ir šauliai su savanoriais”, – sakė J.Olekas.

Ministerija laikosi pozicijos, kad perkant naują ginkluotę senoji atitektų būtent šauliams ir savanoriams. Tačiau naujausiais ginklais visada bus aprūpinti tie kariai, kurie vyksta į taikos palaikymo misijas. „Kai kurios aplinkybės mus priverčia apginkluoti naujausiais ginklais karius, nepriklausomai nuo to, kuriai struktūrai jie priklauso”, – sakė J.Olekas. Ministras akcentavo, kad LŠS ir KASP stipriai prisideda ugdant jaunimo pilietiškumą, kuris būtų nusiteikęs tarnauti kariuomenėje. Vakar ministras apsilankė ir Jėgerių batalione, S.Raštikio puskarininkių mokykloje, Vytauto Didžiojo karo ir Lietuvos aviacijos muziejuose.

Parsigabenti neturi lėšų

Aleksote įsikūrusį Lietuvos aviacijos muziejų šiemet turėtų pasiekti rusų naikintuvas „Su-17”. Jis iki šiol stovėjo Zoknių oro uosto prieigose. Minėtas naikintuvas anksčiau buvo pritvirtintas prie maždaug 10 metrų aukščio stulpo. Pasak Karinių oro pajėgų vado Artūro Leitos, neseniai naikintuvas buvo demontuotas.

„Gaila, kad traukiantis iš Lietuvos Sovietų Sąjungos kariuomenei, Zoknių oro uoste rusai automatų kulkomis suvarpė naikintuvą”, – sakė A.Leita.

Aviacijos muziejaus direktorius Algis Lapinskas sakė, kad įstaiga kol kas neturi lėšų naikintuvui parsigabenti iš Zoknių oro uosto, todėl apie terminus nekalbėjo. „Kreipsimės pagalbos į kariuomenės atstovus, nes savo jėgomis parsigabenti naikintuvo negalėsime”, – tikino A.Lapinskas.

Kam reikalingas muziejui buvęs okupantų naikintuvas, A.Lapinskas atsakė, kad „mes norime išsaugoti viską nuo sunaikinimo”. Kol kas neaišku, kada prasidės naikintuvo išmontavimo darbai Zokniuose, nes jis formaliai dar nenurašytas. Skirtingai nuo Karo muziejaus, Aviacijos muziejus yra pavaldus Kultūros ministerijai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.