Tyrėjai nesulaukia partijos buhalterijos sąskaitų

Prokuratūra tvirtina, kad Darbo partija, nepateikdama reikalaujamų finansinių dokumentų, sąmoningai vilkina jos veiklos tyrimą

Dėl šios priežasties prokurorai įsitikinę, kad teismas atmes Darbo partijos advokato prašymą nutraukti užsitęsusį ikiteisminį tyrimą dėl partijos ūkinės finansinės veiklos, jeigu toks bus pateiktas teismui.

Per kratą pasiėmė ne viską

Tyrimą atliekantis Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Saulius Verseckas teigia, kad be dokumentų, kurių reikalaujama iš Darbo partijos, ikiteisminio tyrimo baigti neįmanoma.

„Prokuratūra išsiuntė Darbo partijai priminimą pagreitinti prašomų dokumentų pateikimą, nes tai tiesiogiai lemia atliekamo ikiteisminio tyrimo trukmę. Negavę šių dokumentų specialistai negali užbaigti savo tyrimo ir pateikti mums išvadų, mes atitinkamai negalime atlikti šių išvadų įvertinimo”, – vakar žurnalistams per brifingą Generalinėje prokuratūroje sakė S.Verseckas.

Prokuroras žiniasklaidos atstovus informavo, kad praėjusių metų spalio 9 d. Generalinė prokuratūra pavedė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Vilniaus apskrities skyriui atlikti 2004-2006 metų Darbo partijos ūkinės finansinės veiklos tyrimą, o spalio 19 d. buvo išsiųstas reikalavimas Darbo partijai pateikti reikalingus dokumentus.

S.Verseckas paneigė Darbo partijos atstovų pareiškimus, neva visus tyrimui būtinus dokumentus pareigūnai jau pasiėmė per kratą partijos būstinėje. Pasak jo, tuomet pareigūnai išsigabeno tik kompiuterius ir dokumentus bei užrašus, kurie nepriskirtini prie partijos oficialios buhalterinės apskaitos dokumentų.

Apklausta per šimtą liudytojų

„Prokuratūra šiuo metu reikalauja pateikti Darbo partijos turimus oficialius buhalterinės apskaitos dokumentus, tai yra tuos, kuriuos jie tvarkė patys, kaip reikalauja buhalterinės apskaitos bei politinių partijų finansavimo įstatymai. Darbo partija vedė buhalterinę apskaitą, sudarinėjo finansines ataskaitas remdamasi tam tikrais pirminiais dokumentais. Jie juos turi, jie šiuo metu dalį jų yra pateikę, tačiau ne visus, kiek mes prašome”, – žurnalistams aiškino S.Verseckas.

Prokuroras taip pat sakė, kad, nepaisant šios dokumentų problemos, ikiteisminis tyrimas nėra įstrigęs. „Nuo tyrimo pradžios apklausta per šimtą liudytojų, šiuo metu yra atliktas penkių kompiuterių, kompiuterinių informacijos laikmenų tyrimas, taip pat ištirta per 15 rašysenos bei parašų tyrimų”, – sakė S.Verseckas.

Be to, pasak prokuroro, ikiteisminio tyrimo metu yra bendradarbiaujama su Vyriausiąja rinkimų komisija ir Valstybine mokesčių inspekcija, kurios taip pat atlieka patikrinimus pagal ikiteisminio tyrimo metu surinktus duomenis, susijusius su Darbo partijos veikla. Taip pat yra atliekamas Darbo partijos skyrių ir filialų vykdytos veiklos tyrimas, teritorinėms prokuratūroms yra pateikti atskiri pavedimai apklausti Darbo partijos skyrių pirmininkus, kitus darbuotojus, atsakingus asmenis, paimti tyrimui reikšmingus dokumentus.

Apie V.Uspaskichą -jokių žinių

„Reikia turėti galvoje tai, kad prokurorų reikalavimas pateikti prašomus dokumentus yra numatytas baudžiamajame procese. Tai yra visiškai teisėtas veiksmas, o ne kokios nors prokurorų užgaidos. Esmė ta, kad dokumentų pateikimas yra sąmoningai vilkinamas”, – vakar sakė ir generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis.

Jis taip pat pareiškė, kad bent „kol kas” prokuratūra neketina imtis jokių procesinių prievartos priemonių, pavyzdžiui, atlikti dar vieną kratą Darbo partijos būstinės patalpose, tačiau kiek laiko dar bus laikomasi tokios taikios tyrimo taktikos, neatskleidė.

G.Jasaitis taip pat nekomentavo Darbo partijos įkūrėjo ir buvusio lyderio Viktoro Uspaskicho, šiuo metu nuo teisėsaugos besislapstančio Rusijoje ir pasiprašiusio šioje šalyje politinio prieglobsčio, ekstradicijos eigos. „Vyksta procedūros Rusijoje, kaip ir numatyta dvišaliuose susitarimuose, ir kol kas informacijos apie ekstradicijos eigą Generalinė prokuratūra neturi”, – tiek tepasakė G.Jasaitis.

Gruodžio pabaigoje sukako pusė metų, kai pradėtas Darbo partijos bylos tyrimas. Dėl to šios partijos advokatas Voldemaras Bužinskas neseniai prabilo ketinantis ikiteisminio tyrimo teisėjui įteikti skundą, kuriuo bus prašoma nutraukti užsitęsusį tyrimą. Prokurorai gi teigia pasirengę teismui pateikti savo argumentus, kurie parodytų, jog tyrimas užsitęsė ne dėl tyrėjų, o dėl pačios partijos kaltės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.