Darbdaviai pasiryžę didinti atlyginimus

Kai kurių Klaipėdos įmonių vadovai pritaria ekspertų ir finansų analitikų prognozėms, kad šiemet Lietuvoje atlyginimai kils 10-15 procentų.

„Nesu ekspertas, bet praktiškai įsivaizduoju, kad šiemet atlyginimai visuose sektoriuose turėtų kilti 15-20 procentų”, – dar optimistiškesnę prognozę „Vakarų ekspresui” pateikė Klaipėdos pramonininkų asociacijos prezidentas Povilas Vasiliauskas.

Be to, vadovai žada ir kitais būdais didinti savo darbuotojų gerovę – pavyzdžiui, siųsti juos į įvairius kursus, mokymus, už kuriuos mokės pats darbdavys.

Darbuotojų trūksta visur

Ekspertai pastebi, kad dabartinėje darbo rinkos situacijoje sąlygas diktuoja samdiniai. Tad esą visai realu, kad privačios įmonės, siekdamos išlaikyti turimus darbininkus, neturės kito kelio – reikės kelti atlyginimus.

„Dabar darbuotojų trūksta visuose sektoriuose. Nebegalima kalbėti vien apie kvalifikuotos darbo jėgos stygių. Tie, kurie yra nekvalifikuoti ir neturi darbo, dažnai jo net neieško, nes tingi ir nenori dirbti”, – sakė P. Vasiliauskas.

Tad, anot jo, nemažėjantis darbo jėgos deficitas ir lems atlyginimų didinimą. Žinoma, tam nemažos įtakos turės ir didėjanti infliacija.

Finansų analitikai prognozuoja, kad šiemet šalyje infliacija padidės iki 4 procentų. Tokio kainų šuolio Lietuvoje esą nėra buvę jau 8-erius metus

Moka tiek, kiek vertas

„Nereikia net planuoti kelti ar nekelti atlyginimus. Pats gyvenimas tai diktuoja. Kito kelio nėra”, – sakė bendrovės „Klaipėdos keliai” generalinis direktorius Juozas Rukšėnas.

Jis svarstė, kad atlyginimų didėjimas priklausys ne tik nuo konkrečių įmonių vadovų pozicijos, bet ir nuo aukščiausios valdžios verslo politikos bei požiūrio į mokesčių mažinimą.

„Tikrai palaikau mintį, kad atlyginimai kils 10-15 procentų. Jei nori išlaikyti gerus darbuotojus, turi jiems mokėti tiek, kiek vertas jų darbas”, – sakė J. Rukšėnas.

Anot jo, bendrovėje „Klaipėdos keliai” darbuotojams mokamas atlyginimas už atliktą darbą. Esą prieš pora metų, kai buvo pereita prie tokios mokėjimo sistemos, kai kurie darbuotojai priekaištavo, žadėjo išeiti iš darbo. Tačiau 2006-aisiais tokių pareiškimų sumažėjo.

„Stengiamės darbuotojams mokėti gerus atlyginimus. Pastebėjau, kad praėjusiais metais darbuotojų migracija gerokai sumažėjo”, – sakė J. Rukšėnas.

Adekvatus keliamiems reikalavimams

Bendrovės „Bega” darbuotojams nebereikia spėlioti, ar kils šiemet jų atlyginimai. Anot bendrovės vadovo Aloyzo Kuzmarskio, nuo sausio 1 dienos visiems darbuotojams, atsižvelgiant į jų darbo pobūdį, atlyginimai jau pakilo nuo 7 iki 15 procentų.

„Atlyginimus 8-12 procentų kėlėme ir 2004-ųjų bei 2005-ųjų metų pabaigoje. Kadangi didėja atsakomybė už pavestus darbus, žmonės dirba su brangia technika, stengiamės, kad ir jų atlyginimai būtų adekvatūs jiems keliamiems reikalavimams”, – sakė A. Kuzmarskis.

Pasak jo, bendrovėje nebeegzistuoja tokia problema, kad darbuotojai bėgtų iš bendrovės ir važiuotų į užsienį laimės ieškoti.

„Atlyginimai kyla ne dėl tos priežasties, kad sulaikytume darbuotojus. Tiesiog orientuojamės į tai, kad mūsų darbuotojai turi jaustis saugiai ir garantuotai”, – kalbėjo bendrovės „Bega” vadovas.

Kils ir prekybos centrų darbuotojams

UAB „Rimi Lietuva” atstovė ryšiams su visuomene Raminta Stanaitytė – Česnulienė informavo, kad jų prekybos tinkle taip pat planuojamas atlyginimų kilimas.

„Šiame segmente – didžiausia darbuotojų kaita, kuri prasidėjo atsiradus galimybei išvykti dirbti į Europos Sąjungos šalis. Ją sprendžiame įvairiais būdais: ieškome darbuotojų gretimuose rajonuose, vežiojame juos į darbą ir į namus, mokam už pietus, gerinam darbo sąlygas, investuojame į klimato įmonės viduje gerinimą, įvairius mokymus, turime studijų rėmimo politiką ir t.t. O taip pat nuolat sekame ir analizuojame rinkos tendencijas bei atlyginimų prognozes. Atsižvengdami į tai ir į konkrečius žmogaus darbo rezultatus, keliame darbo užmokestį. Tai planuojame daryti ir šiemet”, – bendrovės „Rimi Lietuva” poziciją išsakė R. Stanaitytė-Česnulienė.

Algų kilimas neturėtų aplenkti ir biudžetinio sektoriaus darbuotojų. Šiemet biudžete numatoma skirti per pusę milijardo litų biudžetinių įstaigų darbuotojų algoms didinti.

Be to, žadama šimtu litų padidinti ir minimalią mėnesio algą, kuri dabar yra 600 litų.

Žinia, statistiškai vidutinis mėnesio atlyginimas šalyje yra maždaug pusantro tūkstančio litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.