Slapta medžiaga Prezidento jau nedomina

Per vėlai gautą slaptą parlamentinio tyrimo medžiagą šalies vadovas Valdas Adamkus siunčia atgal Seimui

Pasak Prezidento atstovės spaudai, šalies vadovas dabar jau „nebemato prasmės ir neturi laiko” studijuoti didelės apimties slaptą medžiagą, nes savo nuomonę apie parlamentinį Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos tyrimą išsakė dar praėjusį ketvirtadienį, po Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžio.

Kreipėsi ne į tą asmenį

„Prezidentas paprašė, kad ši medžiaga būtų grąžinta atgal. Prezidento prašymas, kuris buvo pateiktas gruodžio 15 d., buvo gauti faktinę tyrimo medžiagą, kuria remiantis komitetas padarė išvadas”, – vakar pareiškė Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

Procedūriniai nesklandumai, kaip paaiškino Seimo Pirmininkas Viktoras Muntianas, sutrukdė Prezidentui šią medžiagą gauti iki VGT posėdžio, kuriame buvo sprendžiamas parlamento nemalonėn patekusios VSD vadovybės likimas.

„Gynimo taryboje aš sužinojau, kad netinkamai buvo įformintas tas prašymas, buvo kreiptasi į Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininką, kuris nekompetentingas spręsti šitą klausimą, aš tą ir pasakiau – kad patarėjai tikriausiai suklydo, kadangi aiškiai reglamentuoja įstatymas, kaip tokios pažymos pateikiamos”, – vakar žurnalistams sakė V.Muntianas.

Dokumentai gauti po posėdžio

Pasak V.Muntiano, visa tyrimo medžiaga Prezidentą pasiekė tą pačią dieną, kai jis asmeniškai išgirdo valstybės vadovo pageidavimą susipažinti su slaptais NSGK tyrimo dokumentais. Seimo Pirmininkas, paklaustas, ar taip perduodant medžiagą Prezidentui nebuvo pažeistos įstatymais numatytos procedūros, atsakė neigiamai.

„Turėjo būti institucijos vadovo prašymas, tokį institucijos vadovo prašymą gavau gynimo taryboje”, – sakė Seimo Pirmininkas.

Tuo tarpu, R.Grumadaitės teigimu, medžiagą Prezidentas gavo ne tą pačią dieną, kai vyko VGT posėdis, o diena vėliau, praėjusį penktadienį. Gautą medžiagą sudaro 22 bylos – beveik 1400 puslapių. Tarp slaptos NSGK tyrimo dokumentacijos yra šios komisijos posėdžių protokolai, VSD pažymos ir VSD pareigūnų liudijimų stenogramos.

Po VGT posėdžio Prezidentas griežtai sukritikavo parlamentinio VSD veiklos tyrimą teigdamas, kad tai buvo „politikų mūšis”, kuriame „buvo kovojama gandais, emocingais kaltinimais, pamiršus mūsų pačių sukurtas taisykles – Konstituciją ir įstatymus”.

Vis dėlto V.Adamkus prabilo apie būsimą VSD vadovybės kaitą pareiškęs, kad saugumo institucijos generalinis direktorius Arvydas Pocius po tokio tyrimo, kurio rezultatus parlamentarai patvirtino, nebegali tikėtis Seimo paramos. Praėjusį penktadienį A.Pocius, reaguodamas į Prezidento nuomonę, jam įteikė atsistatydinimo pareiškimą.

Prašymo patarti nesulaukė

Seimo Pirmininkas V.Muntianas tvirtina neskubėsiantis Prezidentui patarinėti, ką skirti naujuoju VSD vadovu, nebent sulauktų tokio prašymo iš Prezidentūros.

„Tai yra valstybės vadovo kompetencija siūlyti kandidatus į VSD vadovus, o jei toks prašymas bus, tuomet mes, be jokios abejonės, pasiruošę tą padaryti”, – kalbėjo V.Muntianas.

Paklaustas, kas, jo manymu, galėtų pretenduoti į VSD generalinio direktoriaus postą, V.Muntianas į klausimą neatsakė. „Aš dar kartą noriu pasakyti, kad kompetencija yra valstybės vadovo”, – pareiškė Seimo vadovas.

Jis taip pat sakė, kad VGT posėdyje apie galimas kandidatūras į VSD vadovus nebuvo kalbėta.

VSD generalinį direktorių skiria ir atleidžia Prezidentas Seimo pritarimu, tad V.Adamkui teks rasti kandidatą, kurio kandidatūra būtų priimtina parlamentui.

Šiuo metu A.Pocius, kuris NSGK išvadose įvertintas kaip nesugebantis organizuoti departamento darbo ir jam vadovauti, toliau laikinai eina ankstesniąsias savo pareigas, o naujo saugumo vado paieškos, kaip neoficialiai kalbama Prezidentūroje, gali užtrukti kelias savaites.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.