Poviliūnas: „2007-ieji bus itin svarbūs”

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentas Artūras Poviliūnas besibaigiančius 2006-uosius vadina gana sėkmingais, tačiau daugiau dėmesio kreipia į 2007-uosius, mat per juos lietuviai kovos dėl olimpinių kelialapių, klos pamatus Pekino olimpinėms žaidynėms

Besibaigiančius metus LTOK vadovas padalijo į dvi dalis. Pirmojoje svarbiausios buvo Turino žiemos olimpinės žaidynės, o per antrąją itin nudžiugino sėkminga metų pabaiga, kai medalius iškovojo šiuolaikinės penkiakovės atstovai.

Turiną prisimenant

„Tikėjome, kad Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas gali iškovoti olimpinius medalius, deja, nepavyko, – sakė A.Poviliūnas. – Tačiau septintoji vieta taip pat yra labai aukšta. Nudžiugino puikus biatlonininkės Dianos Rasimovičiūtės pasirodymas, gerai pasirodė ir kalnų slidininkas Vitalijus Rumiancevas. Labiausiai nuvylė slidininkai – iš jų tikėjomės geresnių rezultatų.”

LTOK vadovas teigė, kad jo vadovaujama organizacija jautriai reagavo į kritiką dėl po Turino žaidynių nepadidėjusio dėmesio D.Rasimovičiūtei ir pažadėjo, kad netrukus viskas pasikeis. A.Poviliūnas teigė, jog visi šalies sporto pasaulio atstovai puikiai supranta, kad perspektyviai biatlonininkei reikia sudaryti geras sąlygas tobulėti ir skatinti sportuoti.

Pasaulyje – aukštai

Kitą metų pusę LTOK vadovą nudžiugino ne tik penkiakovininkai, bet ir medalius laimėję kitų sporto šakų atstovai. „Šiais metais laimėjome 7 olimpinių rungčių ir 17 olimpinių sporto šakų, bet ne olimpinių rungčių medalius, – pasakojo A.Poviliūnas. – Tai geras rezultatas, matyti, kad perspektyva yra nebloga. Britai kasmet atlieka tyrimą vertindami šiuos laimėjimus, o vėliau rezultatus išplatina kitoms šalims. Mums jie skyrė aukštą 30-ąją vietą tarp 206 šalių.”

LTOK veikloje 2006-ieji taip pat buvo gausūs įvykių. Lietuvoje lankėsi Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) prezidentas Jacqueseaas Rogge’as, Europos olimpinio komiteto vadovas Patrickas Hickley. TOK specialiais prizais pagerbė mūsų moksleivius, pelniusius apdovanojimus olimpinio sporto ir literatūros konkurse, specialiu prizu „Sportas ir visuomenė” apdovanotas LTOK garbės narys advokatas Kazimieras Motieka, Europos kilnaus elgesio komiteto garbės diplomu apdovanotas kitas LTOK garbės narys – Algis Daumantas.

„Aš pats buvau perrinktas į Pasaulio nacionalinių komitetų asociacijos vykdomąją tarybą, – įspūdžiais apie besibaigiančius metus dalijosi A.Poviliūnas. – Tai yra ne tiek mano asmeninis įvertinimas, kiek viso Lietuvos olimpinio judėjimo, mūsų pripažinimas.”

Dopingo rykštė

2005-aisiais Lietuvoje nebuvo fiksuotas nė vienas dopingo atvejis, o šiemet jų pasitaikė net du. 2 metams buvo diskvalifikuota sunkiaatletė Dovilė Blažinskaitė, dėl šokėjos Editos Daniūtės teigiamo dopingo testo ji su Arūnu Bižoku vos neprarado galimybės dalyvauti pasaulio čempionate. Planetos pirmenybėse lietuviai vis dėlto dalyvavo ir pelnė aukso medalius, tačiau ar juos išsaugos – kol kas nėra aišku. LTOK prezidentas pripažįsta, kad abu dopingo atvejai pasitaikė dėl sportininkų žioplumo, nė viena mergina nežinojo, kad jų vartojamuose maisto papilduose yra draudžiamų preparatų.

„Stengiamės per visus seminarus, kitus renginius akcentuoti, kad prieš vartojant bet kokius maisto papildus reikia pasitarti su kompetentingais specialistais, jų mums netrūksta, – sakė A.Poviliūnas. – Tačiau tikriausiai ši informacija pasiekia ne visus. Geriausieji žino, o toliau žinių ir pritrūksta. Dopingo prevencijos srityje dirbame nemažai, tačiau manau, kad padarome dar ne viską, ką būtų galima ir reikia padaryti.”

Priešolimpiniai metai

2006-ieji su savo pergalėmis ir nesėkmėmis jau tapo istorija. Dabar visų žvilgsniai nukreipti į 2007-uosius. Per juos vėl netruks Europos ir pasaulio čempionatų, tačiau olimpinio judėjimo vadovui svarbiausia pasirengimas Pekino olimpinėms žaidynėms.

„Privalome padaryti viską, kad mūsų sportininkai turėtų geriausias kokios tik įmanoma sąlygas, – sakė A.Poviliūnas. – Reikia, kad jiems netrūktų nieko, per varžybas gyventų geruose viešbučiuose ir panašiai. 2006-aisiais šioje srityje gerai buvo padaryta ne viskas.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.