Politikai vengia deklaruoti brangias dovanas

Retas politikas ar valstybės tarnautojas paklūsta įstatymo prievolei deklaruoti gautas brangias dovanas

Nors jau dešimtmetį Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymas įpareigoja deklaruoti brangias dovanas, politikai ir tarnautojai šią prievolę ignoruoja.

Šiemet jubiliejus atšventę aukščiausi valstybės pareigūnai taip pat „pamiršo” papildyti savo interesų deklaracijas. Vargiai naujais įrašais jos pasipildys ir po Kalėdų bei Naujų metų švenčių.

Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymas liepia deklaruoti dovanas, kurių vertė viršija 1 minimalų gyvenimo lygį (MGL – 125 litus). Tai reikia padaryti per mėnesį. Tačiau deklaruoti nereikia artimųjų ir giminaičių įteiktų dėmesio ženklų.

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininkė Jolanta Petkevičienė LŽ prisipažino buvusi maloniai nustebinta, kai neseniai savo interesų deklaraciją papildė Seimo vicepirmininkas, Tėvynės sąjungos lyderis Andrius Kubilius.

Vertę nustatė „iš akies”

Kubilius surašė ir visuomenei pateikė gruodžio pradžioje įvykusio 50-mečio proga gautas dovanas.

Politikas nurodė, kad grupė draugų jam įteikė paveikslą, premjeras Gediminas Kirkilas – dviratį, Kūno kultūros ir sporto departamentas – sportinę striukę, o teisingumo ministras Petras Baguška – rašiklių rinkinį.

Kubilius LŽ teigė tikrųjų dovanų verčių nežinąs, tačiau susidarė įspūdis, kad kiekvienos vertė lenkia 1 MGL. „Reikėtų ministro paklausti rašiklių kainos. Atrodo brangūs. Tikrai geri rašikliai, tik kad šiais laikais parkerio prisireikia retokai, jį pakeičia kompiuteris”, – sakė jis.

Konservatorius dažniau pagal paskirtį panaudos gautą sportinę striukę ir socialdemokratų premjero Kirkilo išrinktą dovaną. „Esu šiek tiek pagarsėjęs dviratininkas, ypač kritimais”, – juokėsi Kubilius.

Grupės draugų įteiktas lietuvių tapytojo Vlado Karatajaus paveikslas jau rado vietą Kubilių namuose. „Malonu, nors nesu tas, kurį ypač džiugintų daiktai. Svarbiau bičiuliai ir gera šventė”, – mano Seimo narys.

Kiti neskuba

Tačiau šalies vadovų – lapkritį 80-metį paminėjusio prezidento Valdo Adamkaus, tą patį mėnesį 55-metį atšventusio Seimo pirmininko Viktoro Muntiano ir rugpjūtį tokią pačią sukaktį Japonijoje „aplaisčiusio” premjero Kirkilo – deklaracijos vis tuščios.

„Užteks to, kad viską vienu kartu išvardysiu papildydamas deklaraciją”, – LŽ sakė Vyriausybės vadovas.

Prisiminęs, kad buvo apdovanotas deklaruojamą sumą peržengiančiu pypkių rinkiniu, Kirkilas pastebėjo šiaip nepratęs gauti brangių daiktų. „Net dviračio niekas nepadovanojo”, – prisiminęs savo siurprizą Kubiliui juokavo premjeras.

Kalėdiniu laikotarpiu Kirkilas tikino vargiai gausiąs būtinų deklaruoti gėrybių. „Dažniausiai gaunu vyno ir pyragų. Gal apsieisiu jų nedeklaravęs”, – svarstė ministras pirmininkas.

Sekliais nebus

VTEK vadovė Petkevičienė pastebėjo, kad uolumas laiku deklaruojant nepamaišytų. „Įstatymai veikia visiems vienodai”, – LŽ sakė ji.

Pareigūnė pastebėjo, kad jau netrumpą laiką veikiančio įstatymo prievolę politikams ir valstybės tarnautojams sunkoka įsisąmoninti.

„Per seminarus vis susiduriu su žmonių nuostaba, kad reikia deklaruoti draugų ar darbo kolektyvo įteiktas dovanas. Komisija dažnai sulaukia skambučių, teiraujamasi, ar galima taip, ar kitaip pasielgti, – ji pastebėjo, kad situacija pamažu gerėja. – Pirmaisiais metais iš 3000 deklaracijų vos poroje atsispindėdavo dovanos. Dabar jau kur kas dažniau, nors ne taip gausiai, kaip norėtųsi”.

Petkevičienė paaiškino, kad įstatymai leidžia bausti dovanų nedeklaruojančius asmenis, tačiau pripažino, kad tai įvyksta retai, dažniausiai kai tokius atvejus aprašo žiniasklaida arba nuslėpta dovana išnyra asmens veiklos patikrinimo metu.

Tačiau ji nemano, kad VTEK turėtų stiprinti kontrolę: „Nesame sekliai. Nesužiūrime kiekvieno jubiliejaus ir dovanų. Nemanau, kad tai būtų prasminga. Svarbiau, kad žmonės patys suvoktų skaidrumo naudą”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.