Po absurdiško sprendimo – praregėjimas

Valdas Adamkus vetuos įstatymo pataisas dėl pareigūnų pensijų. Tuo metu Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija pranešė, esą grėsmę valstybės saugumui sukėlęs dokumentas priimtas pažeidžiant Seimo statutą.

„Tokie Seimo sprendimai ugdo žmonių nepasitikėjimą valstybės institucijomis ir pačia valstybe”, – vakar pareiškė prezidentas Valdas Adamkus, komentuodamas Seimo priimtas įstatymo pataisas, pagal kurias į statutinių pareigūnų stažą nebūtų įskaičiuota tarnyba iki 1990-ųjų kovo 11-osios.

Prezidentas paragino statutinius pareigūnus nepriimti skubotų sprendimų ir nepalikti tarnybos. Kaip LŽ rašė, šių metų gruodžio 19 dieną priėmus Vidaus reikalų, Specialiųjų tyrimų tarnybos, valstybės saugumo, krašto apsaugos, prokuratūros, Kalėjimų departamento, jam pavaldžių įstaigų bei valstybės įmonių pareigūnų ir karių valstybinių pensijų įstatymo pataisas kilo grėsmė, jog 5000 pareigūnų išeis iš darbo, kad gautų dvigubai didesnę pensiją.

Pagal parlamentarų vieningai priimtą įstatymo pakeitimą į pensijai gauti reikalingą stažą nebūtų įskaičiuojamas tarnybos kitų valstybių ginkluotosiose pajėgose, pasienyje ir vidaus reikalų tarnyboje laikas iki 1990 metų kovo 11 dienos.

Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė pranešė, kad valstybės vadovas vetuos minėtas įstatymo pataisas. Tuo metu opozicinė Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija kreipėsi į parlamento vadovą Viktorą Muntianą, kad šis priimto dokumento neperduotų prezidentui pasirašyti, nes, anot liberalų, jis priimtas pažeidžiant Seimo statute numatytas procedūras. „Liberalų sąjūdžio frakcijos įsitikinimu, svarstant pataisas Seime buvo padaryta procedūrinių pažeidimų, dėl kurių nuo Seimo narių buvo nuslėpta skandalingų pataisų esmė”, – teigiama frakcijos pranešime spaudai.

Pasak frakcijos seniūno referento teisininko Tomo Vaitkevičiaus, priimant dokumentą, už kurį Seimo nariai balsavo, nebuvo nurodyta, kad iš galiojančio įstatymo išbrauktas vienas punktas.

„Neabejoju, jei parlamentarai būtų žinoję, už ką siūloma kelti ranką, tokios pataisos jokiu būdu nebūtų priimtos, – teigė Masiulis. – Parlamentas privalo pripažinti savo klaidą, nedelsdamas ją taisyti ir nestumti į dar didesnę neviltį ir taip pasitikėjimą valstybės institucijomis baigiančių prarasti pareigūnų”.

Vaitkevičiaus tvirtinimu, parlamentarams buvo pateiktas lyginamasis įstatymo variantas, kuriame nebuvo pažymėta, jog išbraukiamas vienas svarbus punktas. Būtent jis ir numatė, kad į pareigūnų stažą įskaičiuojamas iki 1990 metų tarnautas laikas.

Projektą per plenarinį posėdį pateikęs Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys liberalcentristas Jonas Čekuolis neigė, kad nusižengta procedūrai. Anot jo, dar balandžio 20-ąją Seimui apsvarsčius minėtą pataisą ir už ją balsavus po 5 dienų pateiktame lyginamajame įstatymo variante minėtas punktas nepažymėtas teisingai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Po absurdiško sprendimo – praregėjimas"

  1. aha

    👿 Ligoni,prabuskite-laikas gerti migdomuosius. 💡

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.