Gimimo virsmo įprasminimas

Rekonstravus Akušerijos skyrių, artėja į pabaigą Klinikų padalinio, skirto moterims ir naujagimiams, atnaujinimo projektas

Kauno medicinos universiteto (KMU) Akušerijos ir ginekologijos klinikoje po rekonstrukcijos ir remonto atidarytas Akušerijos skyrius. Į moderniai įrengtas patalpas buvo perkelti du iš trijų skyriaus sektorių: Priešlaikinio gimdymo ir nėščiųjų infekcijos bei Nėštumo patologijos.

Pagerėjo sąlygos

Jaukiose, aprūpintose šiuolaikine įranga palatose įrengta po dvi vietas pacientėms. Dviejuose sektoriuose yra beveik 60 lovų. Palatos, vestibiuliai papuošti paveikslais, kitais meno kūriniais. Dalyje palatų – patogios medinės lovos mamoms ir gražūs lopšiai jų mažyliams, tačiau dalis lovų – dar metalinės, kurias Klinikos vadovai, padedami rėmėjų, tikisi pakeisti į patogias medines.

„Visa komanda – pradedant statybininkais ir baigiant gydytojais, akušerėmis, slaugytojomis, pagalbiniais darbuotojais dirbo daugiau, nei numato pareiginės instrukcijos, ir stengėsi, kad skyrius būtų jaukus, patogus pacientėms ir medikams, kad čia būnančios mamos, jų vaikai, šeimos nariai jaustų pagarbą ir meilę. Įrengę šį skyrių tarsi baigėme gimimo virsmo įprasminimą ligoninėje: prieš pustrečių metų duris atvėrė atnaujintas Gimdymo skyrius, prieš metus – Naujagimių skyrius, o dabar – Akušerijos”, – tvirtino KMU Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė profesorė Rūta Jolanta Nadišauskienė.

Akušerijos skyriaus vadovas docentas Vladas Gintautas džiaugėsi, kad labai pagerėjo sąlygos ir mamai, ir naujagimiui, ir čia dirbantiems medikams.

„Persikėlę į suremontuotas patalpas tikrai galime džiaugtis, kad esame naujagimiui ir šeimai palanki ligoninė. Stengiamės, kad moterys ligoninėje būtų kuo mažiau, tačiau jei čia patenka, ją turi supti jauki, graži aplinka, kurią dabar galime suteikti”, – sakė profesorė R.J.Nadišauskienė.

Gydomos sunkiai sergančios moterys

Akušerijos ir ginekologijos klinikoje įkurtas vienas iš dviejų Lietuvoje perinatalinis centras, kur suteikiama aukščiausio lygio pagalba. „Todėl į mūsų Kliniką atvyksta ne tik sveikos gimdyvės, bet ir labai sunkiai sergančios moterys ne tik iš Kauno, bet ir iš Klaipėdos krašto, Šiaulių ir kitų rajonų. Už jų vaikų, vaisiaus sveikatą ir gyvybę tenka pakovoti. Kai moteris, atvykusi iš toli, sunkiai serga ir šalia nėra artimųjų, buvimas jaukioje aplinkoje moterims padeda psichologiškai lengviau pakelti sunkumus”, – sakė profesorė R.J.Nadišauskienė.

Buvo laikas, kai Lietuvos medikai važiavo pasisemti patirties į Vakarų Europos šalis, pasižiūrėti, kaip ten įrengtos ligoninės. Važiuoja ir dabar, tačiau ir patys turi, ką parodyti. KMU Akušerijos ir ginekologijos klinikoje lankęsi medikai, gydymo įstaigų vadovai iš Anglijos, Norvegijos, Švedijos, Olandijos pripažino, kad Klinika – iš tiesų vaiko ir mamos ligoninė, kurioje pacientės su naujagimiais gauna kvalifikuočiausią pagalbą.

Akušerijos skyrius buvo remontuojamas KMUK lėšomis. „Tie pinigai, kurie buvo investuoti į sienas, yra menkniekis, palyginti su tuo, ką daro šioje Klinikoje dirbantys žmonės, – teigė KMUK generalinis direktorius profesorius Juozas Pundzius. – Didžiuojamės ne tik aplinka, bet, svarbiausia, žmonėmis, kurie čia dirba su meile pacientui užtikrindami aukščiausio lygio paslaugų kokybę. Klinikos medikai dirba pagal pasaulinius standartus, iš jų mokosi kitų šalių medikai”.

Kvalifikuota pagalba skatina gimstamumą

Daug moterų renkasi KMU Akušerijos ir ginekologijos kliniką. Jos vadovė profesorė R.J.Nadišauskienė tvirtino, kad tuščių lovų beveik niekada nebūna.

„Lovos visada užimtos, viršijam savo darbo planus, – sakė profesorė. – Per dešimt metų pasikeitė darbo intensyvumas, gydymo taktika. Jei tik galima, mes savo pacienčių nelaikome stacionare, kad ir koks jis būtų gražus ir jaukus, nes ligoninė – ne ta vieta, kur reikėtų ilgiau užsibūti”.

Vyr. akušerė-slaugos administratorė Virginija Aksionova tvirtino, kad gerus rezultatus lemia ir komandinis darbas, medikų bendradarbiavimas ir bendravimas. „Mūsų Klinikoje vyresniosios akušerės dalyvauja gydytojų „penkminutėse” – kasdieniniuose pasitarimuose. Šią idėją perėmė ir kitos gydymo įstaigos, nes glaudus ryšys ir visų noras padėti pacientėms – gero darbo garantas”, – sakė V.Aksionova.

Tai, kad KMU Akušerijos ir ginekologijos klinika mėgstama Lietuvos moterų, patvirtino čia sūnų pagimdžiusi Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės slaugytoja Aušra Žukaitienė.

„Viskas buvo labai gerai, man čia patiko. Pasijutau, kaip tikra ponia”, – sakė A.Žukaitienė. Išvažiuodama namo ji kartu su vyru Remigijum apžiūrėjo naująsias Akušerijos skyriaus palatas, o jų naujagimis Adas „pamatavo” palatoje įrengtą lopšį. Žukaičiai turi dar dvejų metų sūnų Ridą. A.Žukaitienė pasakojo prieš gimdymą galvojusi, kad dviejų vaikų pakaks, o dabar, kai Akušerijos ir ginekologijos klinikoje buvo apsupta medikų dėmesio ir sėkmingai pasaulį išvydo sūnelis, pradėjo mąstyti, kad galbūt dar reikia ir dukrytės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.