Sekliai neslepia nusivylimo

Skotland Jardo agentai Rusijoje negalėjo pateikti jiems rūpimų klausimų

Skotland Jardo tardytojai baigė Rusijos sostinėje numatytą programą, kurią padiktavo buvusio Rusijos slaptosios tarnybos darbuotojo Aleksandro Litvinenkos nunuodijimo Londone bylos tyrimas.

Radijo stotis „Svoboda” konstatavo, kad „britų sekliai yra nusivylę savo darbo Maskvoje rezultatais”. Taip yra todėl, kad Rusijos prokurorai atsisakė pateikti kai kuriems liudininkams klausimus, kurie Skotland Jardo tardytojams rūpėjo labiausiai.

Kartu kai kurie britų laikraščiai nurodo, kad oficialusis Londonas visiškai neprotestavo, nenorėdamas gadinti ir taip šaltų dvišalių santykių.

Šeši liudininkai

Britų detektyvai iš viso apklausė šešis liudytojus poloniu-210 apnuodyto ir lapkričio 23 dieną Londone mirusio A.Litvinenkos byloje.

Tarp apklaustųjų – buvę KGB karininkai, tapę verslininkais. Tai – Dmitrijus Kovtunas (apklaustas tris kartus), Andrejus Lugovojus ir Viačeslavas Sokolenka, lankęsi Londone šių metų spalį ir lapkritį. Taip pat apklausti kai kurie jų šeimų nariai, vieno jų advokatas ir gydantis gydytojas.

D.Kovtunas trečią kartą buvo apklaustas pirmadienį. „Į visus tardytojų klausimus daviau išsamius atsakymus”, – agentūros „Interfax” korespondentui sakė jis.

D.Kovtunas atsisakė atskleisti kokias nors apklausos detales, nurodydamas, kad tai yra tardymo paslaptis. Prieš tai jis buvo apklaustas gruodžio 5 ir 6 dienomis.

„Interfax” nurodė, kad trečią kartą D.Kovtunas buvo apklaustas paaiškėjus naujoms A.Litvinenkos nunuodijimo aplinkybėms. Vokietijos prokurorai D.Kovtuną apkaltino tuo, kad jis į šią šalį neteisėtai įvežė radioaktyvių medžiagų.

Atliko statistų vaidmenį

Britų žiniasklaida pažymi, kad Skotland Jardo sekliai Maskvoje atliko tik statistų vaidmenį. Jie klausėsi vien atsakymų į klausimus, kuriuos liudininkams savo nuožiūra pateikdavo Rusijos prokurorai. Pastarieji ignoravo kolegų britų klausimus, kurie jiems nepatikdavo. Todėl Skotland Jardo sekliai nusivylė savo darbo Maskvoje rezultatais.

Londonas, nenorėdamas, kad pablogėtų ir taip šalti Rusijos ir Britanijos santykiai, nereiškė jokių oficialių protestų dėl tokio Rusijos prokurorų elgesio.

Tokioms aplinkybėms esant, kai kurie apklaustieji kratosi net mažiausių įtarimų sakydami, kad jie patys yra kažkokio sąmokslo aukos. A.Lugovojus vienam Rusijos telekanalų sakė, kad jis pats per šį suokalbį nukentėjo.

„Man sunku moralės požiūriu. Kad ir kaip būtų, man, mano šeimai, mano reputacijai padaryta didelė žala, todėl save laikau nukentėjusiuoju, nepriklausomai nuo to, ką apie tai mano Skotland Jardas”, – televizijos kanalo „Rossija” programoje „Vesti nedeli” sakė A.Lugovojus.

Apgailėtinas šou

Tuo tarpu saugumo problemų ekspertas, buvęs KGB rezidentas Britanijoje Olegas Gordijevskis interviu „Svobodos” korespondentei sakė, kad „apklausos Maskvoje buvo apgailėtinas šou, kurį suvaidino Rusijos prokurorai”. „Kita vertus, britai – ne kvailiai, jie žinojo ir žino, kad teisės klausimais rusai su jais niekada sąžiningai nebendradarbiavo”, – pridūrė O.Gordijevskis.

Į klausimą, kodėl Britanijos oficialūs asmenys neprotestuoja dėl tokio Maskvos elgesio, buvęs KGB rezidentas atsakė: „Neprotestuoja todėl, kad plaukia duomenys, daugybė duomenų, kurie galiausiai sukels įtūžio bangą visame pasaulyje. Surinkta daug faktų, daug kas žinoma.

Jau po keturių dienų žinojau, kas nunuodijo Litvinenką. Žino ir tie, kurie privalo tai žinoti, bet jie rašo kažkokius apklausų protokolus…”

Paprašytas savo sensacingomis žiniomis pasidalyti su „Svobodos” korespondente, O.Gordijevskis sakė: „Galiu padaryti tik užuominų. Tai buvo žmogus, kuris prie Litvinenkos ir jo buvusių kolegų Londono viešbutyje prisėdo dešimčiai minučių. Tai jis atnešė Litvinenkai tą nelemtą puodelį arbatos”.

Tokius savo samprotavimus O.Gordijevskis dėsto ne pirmą kartą, bet kiti žvalgybų ekspertai jo pareiškimus vertina atsargiai. Kai kurie iš jų tvirtina, kad buvęs KGB rezidentas į A.Litvinenkos nunuodijimo sąmokslą žiūri pernelyg supaprastintai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.