Lietuvoje nepritapusi mergina rinkosi mirtį

Akmeniškės Gražinos Kareivienės dukros Vitalija ir Sandra Rymanovos, po dešimties metų sugrąžintos iš JAV į lietuvišką gyvenimą, nepajėgia susitaikyti su permainomis. Depresija sirgusi Vitalija pamėgino žengti lemtingą žingsnį.

Kai į Šiaulius iš Naujosios Akmenės lėkė kaukdamas reanimobilis, akmeniškiai dar kietai miegojo, nenujausdami, kad visą Lietuvą sujaudinusios dviejų seserų istorijos tęsinys vėl savaip „garsins” jų rajoną.

Šuolis iš balkono

Respublikos gatvės 9-ojo daugiabučio gyventojai, kur įvyko nelaimė, nieko blogo neįtarė. Prie triukšmo laiptinėje, kurios ketvirtame aukšte yra Gražinos Kareivienės butas, žmonės sakė jau pripratę ir netgi susitaikę, kad kitaip čia nebus. Deja, šį sykį buvo „kitaip”.

Laiptinėje ir po namo balkonu kilęs triukšmas nebuvo paprastas barnis ar šiaip garsus šeimos santykių aiškinimasis, kurių, tikina žmonės, Kareivienės bute niekada netrūkę.

„Lietuvos žinios” jau rašė apie į Lietuvą iš Amerikos sugrąžintas Kareivienės dukras, kurios už savo suluošintus gyvenimus iš valstybės siekia prisiteisti milijoną litų. Viena jų, aštuoniolikmetė Vitalija, naktį į pirmadienį visas ją užgriuvusias bėdas mėgino išspręsti šuoliu iš ketvirto aukšto balkono.

Nelaimė įvyko vidurnaktį. Pirminiais duomenimis, Kareivienei priklausančiame bute, be šeimos narių, vakarojo ir vienas dukterų draugas. Apie vidurnaktį Vitalija išėjusi parūkyti, o viduje likę artimieji po kurio laiko išgirdę keistą garsą, tarsi kažkas ką nors būtų iš aukštai metęs. Išbėgę į balkoną jie apačioje, ant grindinio plytelių, pamatė Vitaliją.

Komos būklė

Naujosios Akmenės medikai nelaimėlei suteikė tik pirmąją būtinąją pagalbą ir negaišdami iškvietė Šiaulių apskrities ligoninės reanimobilį, kuriame mergina buvo prijungta prie gyvybines funkcijas palaikančios aparatūros.

Šiaulių apskrities medikai, apžiūrėję sužalotą merginą, optimizmo nerodė. Ji buvo netekusi daug kraujo, patyrusi daugybinius vidaus organų sužalojimus, ištikta komos. Daug valandų truko medikų kova dėl Vitalijos gyvybės, tačiau jos būklė ir toliau liko sunki.

LŽ žiniomis, šis šuolis iš balkono nebuvo pirmasis Vitalijos bandymas žudytis. Nuo praėjusių metų pavasario ji sirgo depresija.

Bylą nutrauks

Vakar ryte pasklido naujiena, kad Vitalija atgavo sąmonę. Tačiau po pietų pranešta, kad ikiteisminį tyrimą dėl šios nelaimės atliekančio Akmenės rajono policijos komisariato (PK) kriminalinės policijos vadovas Renatas Kenstavičius pripažino, jog policija buvo suklaidinta Rymanovos giminių.

„Telefonu mums buvo pranešta, kad ji atgavo sąmonę ir galima apklausti, pareigūnai be reikalo važiavo į Šiaulius. Paaiškėjo, kad mergina tebėra komos būsenos, gydoma reanimacijoje”, – sakė pareigūnas.

Pirminiais duomenimis, mergina patyrė galvos traumą. Policija iškėlė baudžiamąją bylą dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo. Pasak Akmenės rajono PK vadovo Aurijaus Jusio, vėliau nustatyta, kad mergina pati ryžosi žudytis, per langą jos niekas neišstūmė. Komisaro teigimu,
byla artimiausiu metu bus nutraukta.

Dingusios Amerikoje

Apie Kareivienės dukrų Vitalijos ir Sandros nepavydėtiną likimą rašė visi šalies laikraščiai. Mergaitės 1996 metais į Ameriką buvo išvežtos iš Šiaulių vaikų globos namų „Šaltinis”. Tuo metu jų motina už sunkų nusikaltimą kalėjo Panevėžio pataisos namuose. Iš pradžių jas išvežė neva dvejiems metams, vėliau buvo sakoma, kad mergaites įvaikins turtinga amerikiečių šeima.

Tačiau po dvejų metų mergaičių pėdsakai dingo. Seserų ieškojo aukščiausių institucijų pareigūnai ir net FTB. Tik tada, kai jos buvo rastos, paaiškėjo, kad per dešimt metų jų niekas taip ir neįvaikino, o tai reiškė, kad sulaukusios pilnametystės jos privalės grįžti į Lietuvą.

Tuometinė šalies vaiko teisių apsaugos kontrolierė Gražina Imbrasienė žadėjo padaryti viską, kad mergaitės būtų įvaikintos JAV ir kad jos nebūtų daugiau traumuojamos grąžinant jas į gimtinę, kurios jos nė nebeprisiminė. Tačiau vien gerų norų nebeužteko. Pasikeitus situacijai, reikėjo naujo motinos Kareivienės sutikimo dėl mergaičių įvaikinimo (vieną sykį jį jau buvo pasirašiusi). Tačiau motina tokį dokumentą pasirašyti atsisakė ir pareiškė dukras auginsianti pati. Tada mergaitės buvo grąžintos į Lietuvą.

Grįžo į skurdą

Į Lietuvą parskraidintos seserys nebemokėjo nė žodžio lietuviškai, jos nežinojo ir tikrosios savo motinos nuopuolio istorijos ir netgi vylėsi, kad į gimtine vadintą kraštą grįžo tik pasisvečiuoti, kad netrukus skris atgal į JAV. Prie kur kas turtingesnio gyvenimo įpratusias mergaites tiesiog pribloškė skurdas motinos namuose. Jis žvelgė iš visų kampų.

Vis dėlto Sandra po truputį ėmė mokytis lietuvių kalbos, mėgino prisitaikyti prie neįprasto gyvenimo būdo. O Vitaliją užklupo depresija. Mokslas Šiaulių Didždvario gimnazijoje taip pat nedavė lauktų rezultatų.

Vitalijai mėgino padėti Naujosios Akmenės seniūnija, pasiūliusi jai dalyvauti viešųjų darbų programoje. Kaip LŽ sakė Naujosios Akmenės seniūnas Klemensas Inta, iš pradžių mergaitė buvo panaši į tikrą pasakos Nežiniuką. Jai buvo nesuprantama, kodėl reikia grėbti lapus, ką daryti su šluota. Buvo akivaizdu, kad merginai tokių darbų niekada neteko dirbti. Šiaip ji buvo miela ir gana tyli. Kartu su ja viešuosius darbus dirbusioms moterims ji sakė, kad taip darbuotis jai patinka ir kad po darbų labai gerai mieganti, nors anksčiau vartojo vaistus nuo nemigos.

Seniūnas Inta sakė girdėjęs, kad mergina svajojo grįžti į Ameriką – Lietuvoje savo gyvenimo ji neįsivaizduojanti. Džiaugėsi, kad jau yra pilnametė ir tai galės padaryti neprašydama niekieno sutikimo. Bet išvažiuoti jai trukdanti mama, nes vyksta bylinėjimasis su valstybe.

Teisiasi milijoną

Kaip jau rašėme, šiuo metu seserys Rymanovos bylinėjasi su valstybe ir siekia prisiteisti milijoną neturtinės žalos. Iš pradžių Rymanovos buvo pateikusios 200 tūkst. litų ieškinį „Šaltinio” globos namams. Vėliau atsakovais buvo įvardytos Socialinės apsaugos ir darbo bei Teisingumo ministerijos, o reikalaujama suma išaugo iki milijono litų.

Valstybės institucijos savo kaltės dėl mergaičių likimo neįžvelgia ir mano, kad visą kaltę turi prisiimti motina, pati savo valia mergaičių atsisakiusi ir palikusi jas auginti globos namams.

Rymanovų ieškinys buvo pradėtas nagrinėti Šiauliuose, vėliau, ieškovų prašymu, byla perduota į Vilnių.

Apie Vitalijos mėginimą nusižudyti Kareivienė kalbėti atsisakė. O kaimynai dėl visko linkę kaltinti motiną. Seniūnas prisipažino, kad nespėja klausyti kaimynų priekaištų dėl Kareivienės gyvenimo būdo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.