Egzaminas – ne pasaulio pabaiga

„Derėtų mokytis visą semestrą, tuomet per egzaminų sesiją nereikės nei stresuoti, nei sveikatą gadinti”, – paklausti, kaip studentams išgyventi vieną sunkiausių laikotarpių, sakė gydytojai.

Tačiau jie sutiko pasidalinti patarimais, kaip studentams įveikti nelemtą egzaminų sesiją ir per ją neprarasti visų jėgų.

Padės ir magija

Psichologas Kęstutis Ridikas teigė, kad vienas iš būdų per egzaminų sesiją nugalėti stresą išmokti ramiai reaguoti.

Tam gali padėti pratimai, kuriais lavinami įgūdžiai valdyti emocijas. Svarbi ir savitaiga.

„Kiekvienas studentas, kuris labai išgyvena dėl artėjančio egzamino, turėtų paklausti, kas bus, jei jo neišlaikys. Atsakymas paprastas – tai ne pasaulio pabaiga”, – drąsino psichologas.

Jo teigimu, prietaringiems studentams prieš egzaminą neprošal būtų prisiminti ir magiškus ritualus. Pavyzdžiui, einant į auditoriją apsisukti ant vienos kojos.

„Tikėti, kad tie ritualai lems sėkmę, yra kur kas geriau, nei nusiteikti blogiausiam. Jei studentas kals sau į galvą, kad egzamino neišlaikys, taip ir gali atsitikti. Tai vadinama išsipildančių lūkesčių efektu”, – teigė K.Ridikas.

Jo žodžiais, jaudintis prieš pat egzamino pradžią yra normalu. Jaudulys neatspindi, ar puikiai studentas pasiruošęs egzaminui, ar stengsis tik prasmukti.

„Žinoma, jaudulys gali išmušti iš galvos žinias. Todėl reikėtų išmokti jį panaudoti produktyviai. Jaudulys gali tapti puikia priemone susikaupti”, – patarė K.Ridikas.

Valgyti 5 kartus

Ir psichologai, ir kiti gydytojai tvirtino studentams gerai žinomą taisyklę: prieš egzaminą reikia išsimiegoti.

„Jaunuoliai turi miegoti ne mažiau kaip septynias valandas per parą. Suprantama, kad dažnam studentui pasiruošti egzaminui lieka tik paskutinė naktis. Tačiau jiems geriau derėtų pamiegoti, o atsikėlus anksčiau rytą pasimokyti. Mokantis pirmiausia įsijungia pažinimo funkcija, o tik vėliau informacija užkoduojama. Kitaip tariant, skaitydami knygą iš pradžių matome tekstą, o tik po to jis nusėda smegenyse. Jei žmogus pavargęs, jis nebegeba koduoti informacijos. Todėl pastangos ką nors išmokti paskutinę naktį gali būti ir bevaisės”, – tikino „Nefridės” klinikos vyriausiasis gydytojas Virginijus Kontrimas.

Per egzaminų sesiją išlaikyti jėgas padės ir tinkama mityba.

V.Kontrimas rekomendavo valgyti ne mažiau kaip 3 – 4 kartus per dieną, bet idealiausia būtų penki kartai. Daug lemia ir maisto kokybė. Studento organizmas turėtų gauti daug baltymų, vitaminų ir angliavandenių, ypač reikalingų protiniam darbui.

Todėl rekomenduojama valgyti daug daržovių, pieno produktų, šokolado.

Išeitis yra

„Labai svarbu mokėti tarp mokslų atsipalaiduoti. Todėl patarčiau studentams sportuoti: lankyti baseiną ar fitneso salę. Tokios pertraukėlės tarp mokslų ne tik padės atsipalaiduoti, bet ir suteiks papildomos energijos”, – tikino V.Kontrimas.

Pervargimas, nepakankama mityba, dėstytojų ir kitų studentų bauginantys pasakojimai apie egzaminus, netinkamas mokymasis – tai pagrindiniai komponentai, neleidžiantys gerai išlaikyti egzaminų.

„Tačiau visada galima rasti išeitį ir galima per egzaminų sesiją nesusigadinti sveikatos”, – ramino V.Kontrimas.

„Egzaminas – ne gyvenimo pabaiga. Reikia tik linksmai nusiteikti”, – šyptelėjo ir psichologas K.Ridikas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.