Studentai kraupsta nuo patyčių

Atvykę iš svečių šalių studentai stebisi mūsų mokslo sistema, žmonėmis ir maistu.

Lietuvos universitetuose tenka studijuoti egzotiškiausių šalių studentams. Vieni iš jų gailisi atvažiavę, kiti norėtų pabūti ilgiau. Užsieniečiai pamėgo Lietuvos gamtą ir tradicinius patiekalus, tačiau nė vienas iš jų mūsų šalyje likti nenorėtų, nes jiems atrodome per daug keisti.

Stebisi testais

Vieniems atvykėliams studentams Lietuvos universitetų sistema neįkandama, o kitiems kelia šypseną. Pusę metų pagal pasikeitimų programą čia studijavusios prancūzė Oriana ir Pietų Korėjos studentė Setbel tikino, kad jų gimtinėse mokslo krūviai visiškai skirtingi.

Abi studentės ypač stebėjosi atsiskaitymais testo forma. Setbel nuomone, tokį egzaminą išlaikytų net beviltiškas kvailys. „Korėjoje mokytis daug sunkiau, tačiau dėstytojai žymiai atlaidesni. Be to, labiau paisoma studento nuomonės, leidžiama pačiam susidaryti paskaitų tvarkaraštį, paskirti egzaminų datą”, – pasakojo ji.

Iki sesijos Korėjos studentai privalo pristatyti daug projektų, parašyti esė darbų. Labai populiaru daryti bendrus tyrimus, todėl Setbel buvo sunku suprasti, kodėl Lietuvoje visą informaciją reikia „iškalti”, o ne reikšti savo nuomonę.

Prancūzės Orianos nuomonė kitokia. Ji įsitikinusi, kad čia mokytis žymiai sunkiau. Be to, darbams atlikti nėra pakankamai kompiuterių, už spausdinimą ir kopijavimą reikia mokėti.

Derina darbus

Korėjoje studentai mokosi du semestrus, kurių paskutinė savaitė skiriama atsiskaitymams. Jos metu tenka iškentėti 6-8 egzaminus.

Setbel Lietuvoje pasigedo galimybės mokytis bibliotekoje. Korėjos studentai ten praleidžia po keletą valandų per dieną, o namie ilsisi. „Čia bibliotekos per mažos, nėra pakankamai knygų”, – sakė ji.

Tiek prancūzai, tiek korėjiečiai universitete praleidžia po 5-7 valandas, tačiau daugelis jų, kaip ir mūsų studentai, bando surasti laiko darbui.

Oriana aiškino, kad jaunimas papildomų pinigų gauna dirbdamas prekybos centruose ir baruose. „Verslininkai suteikia galimybes darbuotis savaitgalį ir penktadieniais, tačiau kai kurių specialybių studentai net šiomis dienomis neturi laiko”, – tikino studentė.

Korėjiečiai taip pat nesnaudžia ir bando prasimanyti pinigų. Pasak Setbel, studentai vakarais dirba mokytojais vietinėse mokyklose. Taip jie ne tik užsidirba, bet ir įgyja praktikos.

Likti nenorėtų

Nepaisant mokslų skirtumų, smalsių praeivių žvilgsnių ir net užgauliojimų, studentės mato ir gerųjų Lietuvos pusių.

Jos liko sužavėtos mūsų gamta ir kultūriniais objektais. Vakarinis gyvenimas, merginų nuomone, čia taip pat daug laisvesnis.

Setbel sakė pasiilgsianti šurmulio ir šokių. Korėjoje jaunimas linksminasi kur kas ramiau. Kaip ir lietuviai, jie geria alkoholį, diskutuoja, tačiau niekada nešoka. Todėl merginai čia teko išmokti šokti.

Viešnia iš Korėjos tikino pasiilgsianti Lietuvos, nes žino, kad grįžus teks vėl susitelkti mokslams. Orianai taip pat sunku išvažiuoti, tačiau čia likti visam laikui ji nenorėtų. „Lietuvoje per mažai išvystyta infrastruktūra, viskas sena ir viskam reikia renovacijos”, – paaiškino viešnia.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.