Vaikiška meilė rodo dvasinį jautrumą

Koks keistas jausmas kyla motinai, kai jos mažasis sūnelis, grįžęs iš vaikų darželio, pareiškia, kad įsimylėjo Katrytę iš savo grupės! Tačiau nėra nieko keista, kad pirmoji meilė užklumpa ir ketverių, ir šešerių metų. Priešingai, šie jausmai liudija apie jūsų vaiko dvasinį jautrumą. Nuostabu, kad mažas žmogutis jau geba ne tik puoselėti tokius jausmus, bet ir juos įvardyti! Būtina atkreipti dėmesį, kad mažylis – tai besiformuojanti asmenybė. Atsakydami atverkite jam savo širdį ir teigiamai reaguokite į jo naujus išgyvenimus. Pirmiausia – nepanikuokite, vaiko jausmus vertinkite pagarbiai.

„Kada vestuvės?”

Nepajuokite savo mažojo Romeo. Pagalvokite, argi juokinga, kad vienas žmogus myli kitą. Visose situacijose mažylis tikisi tėvų supratimo ir atjautos. Jokiu būdu negalima erzinti vaiko, būtina tai uždrausti daryti ir kitiems. Suteršti jausmus labai lengva, o sužeistos širdies žodžiais jau neužgydysi.

Nereikia mėginti įtikinti vaiko, kad jo jausmai nerimti. „Kas per kvailystė! Niekai!” – panašios frazės rodo, kad vaikas nėra rimtai vertinamas. Negalima aptarinėti vaiko jausmų su kitais, pašaliniais žmonėmis. Jei mažylis pasidalijo savo jausmais su jumis, nereiškia, kad savo paslaptį jis ketina paversti visų nuosavybe. Vaikas pasitiki jumis, o įstūmę jį į keblią padėtį lengvai galite prarasti šį pasitikėjimą.

Kai kurie tėvai puola į kraštutinybes kurstydami vaiką „suaugusiųjų” klausimais: „Dabar, kaip sąžiningas žmogus, privalai vesti. Esi pasirengęs?”, arba „Įdomu, už kokius pinigus jūs gyvensite?” Šitaip užmušama romantika.

Už devynių spynų

Atsakydami į vaiko prisipažinimą papasakokite jam savo darželio meilės istoriją ir išvysite vaiko akyse dėkingumą. O vaikiškas romanas tegu sau rutuliojasi, tegu mažylio gyvenimas bus kupinas jausmų.

Galiausiai svarbiausia: neuždrauskite vaikui mylėti. Ankstyvoje vaikystėje žmogus turi tik vieną informacijos apie save šaltinį – artimųjų požiūrį į jį. Iš daugybės epizodų ir svarbių žmonių reakcijų susiklosto mažylio savęs vertinimas, lemiantis tolesnį jo gyvenimą. Gėdindami ir bausdami negalėsite uždrausti jausmų, tik išmokysite juos slėpti. Ir tada jau nieko nebesužinosite apie sūnaus asmeninį gyvenimą!

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.