Kodėl nyksta raumenys

Nauji įvairių mokslo sričių išradimai taip sparčiai keičia pasaulį, kad gamta ir net pats žmogus vos spėja prisitaikyti prie naujų sąlygų. Keičiasi ir klimatas – vėluoja žiema, augalai pasipuošė pumpurais lyg pavasarį.

O žmogaus organizme mokslininkai randa įvairius medžiagų apykaitos pakitimus, kurie sutrikdo įvairių organų veiklą bei sukelia ligas.

Viena tokių ligų – progresuojančioji raumenų distrofija. Ja serga apie 0,2 procento visų žmonių. Ši liga paveldima recesyviniu būdu dėl X chromosomos pakitimų, dėl kurių trūksta fermento, atsakingo už medžiagų apykaitą raumenyse. Todėl vienos raumenų skaidulos ryškiai sustorėja, kitos – sunyksta. Nesveikame raumenyje gausėja riebalų ir jungiamojo audinio. Toks raumuo atrodo didelis, bet išvysto mažą jėgą.

Yra trys šios ligos tipai. Pirmasis – vaikiškasis dubens lanko tipas – pasitaiko 3-5 metų amžiaus berniukams. Pradžioje jiems pažeidžiami ir atrofuojasi sėdynės, dubens ir šlaunų raumenys, po to – ilgieji nugaros tiesiamieji raumenys. Dar vėliau atrofuojasi pečių lanko ir žasto raumenų grupės. Tokių ligonių juosmeninė kūno dalis išlinksta į priekį, o eisena tampa svyruojanti. Taip pat jie turi labai drūtas kojas, nes sustorėja blauzdos raumenys. Vėliau liga apima ir liemens bei rankų raumenis. Silpnėja, nyksta raumenys, mažėja atsparumas kitoms ligoms, todėl retas toks pacientas išgyvena ilgiau kaip 20 metų.

Antruoju raumenų distrofijos – dubens tipu, nesusijusiu su tam tikru amžiumi, vienodai dažnai serga tiek vyrai, tiek moterys, jauni ir seni. Ši liga progresuoja daug lėčiau – ištisus dešimtmečius.

Trečias raumenų distrofijos – pečių lanko – tipas irgi pasižymi lėta eiga. Pirmiausia nukenčia pečių lanko raumenys. Dėl to atsikiša mentės, ypač darant tam tikrus judesius.

Progresuojančioji raumenų distrofija kol kas dar nepagydoma liga. Galima tik švelninti jos simptomus, pristabdyti jos vystymąsi, skiriant vitaminą E, dideles anabolikų dozes. O sisteminga gydomoji mankšta padeda išsaugoti dar likusias jėgas.

Todėl mes patys turime skirti pakankamai dėmesio savo bei artimųjų sveikatai, kad kuo anksčiau pastebėtume ne tik vidaus organų veiklos sutrikimus, bet ir atsiradusį raumenų silpnumą, atrofiją, ir laiku pradėtume gydymą.

Daugiau judėkime, sportuokime. Gyvenkime sveikai, net ir per šventes.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.