Vienkartinės labdaros blyksniai

Švenčių išvakarėse varguoliams dalijamos dovanos ir maisto paketėliai juos paguodžia tik laikinai

Prieš šv. Kalėdas ir Naujuosius metus visi norime būti geresni, jautresni kito negaliai ir vienišumui. Visus metus tylėjusios prieš šias šventes suaktyvėja nevyriausybinės organizacijos, mokyklos, verslininkai ir politikai. Labdaros akcijos, viešai ir net šiek tiek deklaratyviai demonstruojama atjauta artėjant Kalėdoms sušvinta visomis spalvomis. Vienišų senelių, invalidų, našlaičių veidai iš tokių geradarių priimant dovanas trumpam pragiedrėja. Tačiau jie norėtų, kad labdariai pas juos pasibelstų ne tik didžiųjų švenčių išvakarėse.

Pagalba slaugos ligoninėms

Jau trečią kartą Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) salė šiemet buvo priglaudusi labdaros akcijos organizatorius. Grupė iniciatyvių Kauno moterų, pasekusių Vilniuje reziduojančių užsienio ambasadorių žmonų pavyzdžiu, nutarė ir Kaune surengti kalėdinę mugę – tokią, kurioje gauti pinigai būtų skirti sergantiems seneliams. Moksleiviai, studentai, moterų organizacijų narės pagamino gražių suvenyrų – mezginių, siuvinių, dailės darbelių. Tie, kurie juos pirko, žinojo, kad prisidės prie kilnios misijos ir tuo netiesiogiai padės vienišiems seniems žmonėms.

„Ne dėl garbės rengėme mugę, – sako viena jos organizatorių, Norvegijos garbės konsulo žmona Jolanta Valaitienė. – Tai darome todėl, kad patiriame žmonių dėkingumą, kad kažkas vertina mūsų pagalbą ir laukia atvykstant su dovanomis. Šiemet, kaip ir pernai, džiaugiamės bent kiek galėdamos pagerinti slaugos ligoninių buitį”. Tarp renginio organizatorių – verslininkės, pedagogės, mokslininkės, kurioms, sako ponia Jolanta, gera jaustis reikalingoms tiems, kuriems reikia pagalbos. Mugėje šiemet surinkta 21 tūkst. litų – tai mažiau nei pernai ir daugiau nei užpernai. Organizatorės pripažįsta: VDU salėje norėjosi sulaukti daugiau labdaringai nusiteikusių kauniečių, kurie, pirkdami įvairius gaminius, galbūt dar labiau papildytų labdaros fondą.

Pernai rėmėjų buvo daugiau

Tie, kuriuos pasieks labdaros organizatorių dovanos, žinoma, jausis laimingi. „Jau pernai šių moterų buvome gerokai pamaloninti – už surinktas lėšas palatose įrengėme automatinę medikų iškvietimo sistemą, o šiemet sunkiausių ligonių palatose norime įrengti ventiliaciją”, – pasakoja K.Griniaus slaugos ligoninės direktorius Česys Zvicevičius. Jo teigimu, tai bus vienintelė išeitis pagelbėti sunkiems ligoniams – mat vien projektas kainuos 11 tūkst. litų, o tiek pinigų ligoninė iš niekur negautų.

Ligoti seneliai ypač pasiilgsta lankytojų, nes artimieji ne pas visus užsuka. Savanorius slaugytojus prisivilioti į šią ligoninę, pasak direktoriaus, labai sunku. „Gal kartais senelius galėtų aplankyti sveikesni vyresnio amžiaus žmonės. Kartais su senukais užtenka tik pasikalbėti, juos paguosti. Ypač savaitgalio dienomis jie lauktų tokių lankytojų”, – teigia ligoninės vadovas. Kelių mokyklų moksleiviai, tiesa, buvo užsukę, bet jiems bendrauti su sunkiais ligoniais nebuvo lengva.

Raudonojo Kryžiaus slaugos ligoninei už labdaringos mugės lėšas bus nupirkta lovų, o Kauno slaugos ligoninei – šaldytuvų, skalbimo mašinų. „Smagu, kad į mūsų kvietimą prisidėti prie mugės, atsiliepė ir nemažai įmonių, kurios globos įstaigoms už 10 tūkst. litų nupirko dovanų. Tiesa, pernai tokių dosnių rėmėjų irgi buvo šiek tiek daugiau”, – pasakoja viena mugės organizatorių J.Valaitienė.

Šventinis stalas ne visur gausus

Panemunės senelių namų gyventojai po švenčių važiuos į Vilnių – šią ekskursiją jiems padovanojo Lietuvos bajorų sąjunga. Mokiniai šioje globos įstaigoje irgi dažnesni svečiai. „J.Basanavičiaus vidurinės mokyklos jaunieji artistai žadėjo atvežti spektaklį, seneliai jų labai laukia, – pasakojo Senelių namų direktorė Aldona Krinickienė. – Dažnai užsukančių „Šilo” pradinės, Vaišvydavos vidurinės mokyklų, Jėzuitų gimnazijos moksleivių senieji visada pasiilgsta”. Pasitaiko ir kitokių gerumo blyksnių: viena moteris padovanojo 30 porų pačios numegztų šiltų pirštinių, o kita, atnešusi krūvą knygų, pasiūlė jomis papildyti Senelių namų biblioteką.

Per Kalėdas ne kiekvieno kauniečio šventinis stalas bus gausus gėrybių. Lietuvos samariečių bendrijos Kauno skyriaus savanorės pasirengusios bent kiek padėti varguoliams: jiems išdalys 800 maisto paketėlių. Butelis aliejaus, miltų, cukraus ar kruopų maišelis, žinoma, nebus labiausiai laukiami šventiniai produktai, bet vargingai gyvenantieji mielai priima ir tokią paramą. Prieš šventes Rotušės aikštėje pasiūlyti nusipirkti lėkštę sriubos (ši akcija į Kauną atkeliaus šeštadienį) ir taip paremti skurstančiuosius, įteikti maisto paketėlį daugiavaikei šeimai ar vienišam seneliui, žinoma, gražu, bet tai – tik vienkartiniai gerumo blyksniai. Norėtųsi, kad jų būtų kuo daugiau.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.