„Mėnesienos sonatą” skambins A. Palėj

Šaltą gruodžio vakarą skamba nuostabiai graži „Mėnesienos sonata”. Tolima – artima muzika. Nauji – seni susitikimai su fortepijono virtuozu Aleksandru Palėj (Alexander Palei) festivalyje „Salve Musica” gruodžio 16 d., šeštadienį, 18 val.

Charizmatiškasis pianistas jau trečią kartą pasirodys Klaipėdos koncertų salėje. Nuostabioji Liudviko van Bethoveno „Mėnesienos sonata”, paslaptingasis Moriso Ravelio „Nakties gasparas” ir romantiškasis Roberto Šumano „Karnavalas” – melomanų laukia itin gurmaniškas patiekalas!

A. Palėj tarptautinė karjera prasidėjo 1984 metais, laimėjus pirmąją premiją J. S. Bacho konkurse Leipcige, o po poros metų – Bosendorferio prizą ir Didįjį prizą konkurse Bulgarijoje. Nuo 1988 m. Niujorke gyvenantis solistas yra baigęs Maskvos konservatoriją.

Tikroji pianisto tėvynė – Moldavija. Jo tėvai – gydytojai, anksti pastebėjo berniuko muzikalumą ir ėmė jį lavinti. Kai jie nupirko jam fortepijoną, niekas daugiau nebegalėjo atitraukti Aleksanderio nuo instrumento.

Su žmona Pay Van, kiniete iš Taivanio, taip pat puikia pianiste, Aleksanderis susitinka dažniau koncertuose, nei savo namuose Niujorke. Nes pianistas nuolat gastroliuoja įvairiose Europos šalyse, skambina rečitalius, kamerinę muziką. Jis koncertavo su Strasbūro kameriniu, Monte Karlo filharmonijos, Vladimiro Spivakovo vadovaujamais „Maskvos virtuozais”. Po debiuto su Vašingtono nacionaliniu simfoniniu orkestru solistui atsivėrė durys į svarbiausias JAV koncertų sales ir galimybė groti su geriausiais Amerikos simfoniniais orkestrais.

Kasmet vasarą jis rengia festivalį Moulin d’And miestelyje (netoli Paryžiaus). Šiemetinis A. Palėjaus ir jo draugų festivalis buvo jau 15-tasis ir „dedikuotas” fortepijonui.

A. Palėj jau ne kartą koncertavo mūsų šalyje su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, ir visi jo pasirodymai sulaukdavo didelių atgarsių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.